8 ianuarie 2025

Dialog al artiştilor şi al culturilor

Trei sculptori pe urmele lui George Apostu

Cei trei artişti invitaţi la cea de-a doua ediţie a Programului internaţional de rezidenţe artistice de sculptură “Albastru”, iniţiat şi desfăşurat la Centrul de Cultură “George Apostu”, Napoleon Tiron (România), Amancio Gonzales Andres (Spania) şi Yoshin Ogata (Japonia) şi-au definitivat proiectele artistice (câte trei de fiecare) şi au trecut efectiv la sculptură.

Materia primă este lemnul de stejar, tei şi paltin, pus la dispoziţie de Direcţia Silvică Bacău, sponsor al “rezidenţelor”. Despre scopul şi importanţa acestei manifestări internaţionale au vorbit la conferinţa de presă organizată la deschiderea oficială a programului, Geo Popa, secretar de stat la Ministerul Culturii, sculptorul Max Dumitraş, curatorul rezidenţelor, cât şi artiştii participanţi.



“Proiectul are drept scop de a îmbogăţi patrimoniul instituţiei şi «Muzeul în aer liber», cât şi de a crea un spaţiu de vizitare, descoperire şi contemplare a artei sculpturale a unor artişti importanţi. Fiecare artist va realiza trei opere monumentale în lemn, cu o tematică bine definită (Albastru). Operele artiştilor vor fi donate la finalul rezidenţei Centrului de Cultură «George Apostu». Ca secretar de stat în Ministerul Culturii, care a alocat o sumă importantă pentru organizare, vă spun că această întâmplare se derulează în anul nostru centenar şi face parte integrantă din programul naţional dedicat Marii Uniri.

Sunt convins că pe 27 iulie, când va avea loc vernisarea expoziţiei cu lucrările celor trei artişti şi întâlnirea cu publicul băcăuan, va avea loc şi un interesant dialog al artiştilor, al culturilor”, a spus Geo Popa. Max Dumitraş, sculptor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, a precizat că temele lucrărilor sunt libere, cu respectarea conceptului de bază – albastru.

“Mă bucur că au răspuns invitaţiei trei artişti importanţi şi invit publicul, iubitori de artă, elevi şi studenţi, să vină în această perioadă la Centrul «Apostu» să-i cunoască pe artişti, să vadă efectiv cum se naşte o operă de artă”, a mai spus curatorul rezidenţelor.

Pe timpul Rezidenţelor, artiştii vor participa şi la alte manifestări culturale, vizite la case memoriale şi galerii de artă din Bacău şi din alte oraşe, vor fi oaspeţii Concertului estival, din Piaţa Tricolorului, de sâmbătă, 14 iulie, şi vor vizita marea expoziţie de la Buşteni, de la Castelul Cantacuzino: “100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile”.

Foto: Victor Eugen Mihai (VEM)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img