Hoții/tâlharii/spărgătorii fac progrese în perfecționarea strategiilor aplicate în săvârșirea infracțiunilor, dar, ajutați și de tehnologie, polițiștii reușesc de multe ori să-și apropie strategii de cercetare mult mai ingenioase pentru a-i depista. La Buhuși, spre exemplu, polițiștii au rezolvat recent, cu o celeritate de invidiat, două cazuri de furt.
În primul caz, într-o importantă instituție culturală, unde participau vreo cinci sute de spectatori, unei importante personalități culturale băcăuane i-a fost furat un aparat de fotografiat. Polițiștii au recurs la o strategie interesantă: apelând la cei care au filmat/fotografiat în timpul evenimentului cultural, au realizat o utilă bază de date.
Comisarul Florin Vizitiu spune: ,,Am stabilit, pe baza fotografiilor și filmelor, ce persoane participau la acea manifestare din alte motive decât cele generate de chemarea autentică a unei pasiuni culturale. Apelând la o altă bază de date, în urma cercetărilor l-am depistat pe infractor. Aparatul foto era important și datorită faptului că avea pe cardul său informații la care proprietarul ținea foarte mult. Dacă instituția în care a avut loc evenimentul avea camere de luat vederi, cazul era mult mai ușor de rezolvat. Sau poate că infractorul, știind că este supravegheat, nu îndrăznea să comită fapta”.
Al doilea caz. Un buhușean care făcea treabă prin curte și-a așezat telefonul IPHON 6 S pe temelia gardului, în interiorul curții. Doi trecători, atrași ca un magnet (și) de o melodie a telefonului, au semnalat prezența acestuia. Unul dintre ei a introdus mâna pe sub gard și a luat/furat telefonul. A intrat în joc tehnologia modernă. Colaborând fericit cu proprietarul telefonului furat, polițiștii buhușeni – comisarul Forin Vizitiu și subcomisarul Marian Radu Șiclovan, dar și agentul principal Iulian Hapchină, adjunctul șefului de post Racova – i-au localizat imediat pe cei doi infractori, în satul Racova.
Totul a fost realizat pe baza aplicației ,,Find my iPhone”, care, între altele, te ajută să: localizezi pe hartă telefonul pierdut; să-ți blochezi funcționarea telefonului sau să ștergi, de la distanță, datele de pe el; să afișezi pe ecranul său un mesaj de genul: ,,Acest iPhone a fost pierdut. Vă rog să mă sunați la numărul…” Cu varii și spectaculoase, ca exactitate, fotografii realizate prin satelit cu această aplicație, cei doi infractori, care s-au conectat în Racova la o rețea de internet, au fost imediat localizați. Apoi, și cu metode clasice de cercetare, agentul principal Iulian Hapchină i-a depistat repede pe infractori (doi adolescenți în vârstă de 16 ani), care, recunoscându-și fapta, au rămas foarte mirați când au aflat cum au fost descoperiți.
Dumitru Istrate
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.