Omagiu lui Ion Drăgoi, violonistul inegalabil al folclorului românesc

Festivalul prieteniei şi recunoştinţei

Ion Drăgoi, „arcuşul de aur”, „violonistul inegalabil”, cel mai mare şi talentat artist al viorii, interpret nepereche al folclorului moldovenesc, laureat al multor festivaluri şi concursuri, care a dus faima ţării de toate meridianele lumii, a fost sărbătorit şi omagiat miercuri, 27 iunie, pe scena Teatrului de Vară „Radu Beligan”, de ansamblul „Busuiocul”, Televiziunea Română şi peste 1500 de băcăuani, în cadrul celei de-a XXVI- ediţii a Festivalului Folcloric „Ion Drăgoi”.

Spectacolul omagial a fost deschis de Orchestra Ansamblului „Busuiocul” şi Grupul de fete „Flori de Câmp” cu piesa „Omagiu lui Ion Drăgoi”, compusă special de compozitorul, dirijorul şi folcloristul Constantin Arvinte, în memoria prietenului său, Ion Drăgoi, urmată de suita „Drăgoiana”, o piesă a aceluiaşi compozitor, aplaudată în picioare de spectatori.



Scenariul şi regia spectacolului au fost semnate de Gheorghiţa Nicolau, prezentatoarea emisiunii „Tezaur Folcloric” a Televiziunii Române, şi de Petre Vlase, director al Ansamblului „Busuiocul”, maestru coregraf. De altfel, întreg spectacolul a fost preluat şi va fi difuzat în cadrul aceleaşi emisiuni, la o dată care va fi anunţată din timp, rod al colaborării de zeci de ani dintre cele două instituţii.

Compus ca un dialog între generaţii, festivalul a reunit pe scenă seniorii din anii ‘80, tinerii din actualul ansamblu şi copii ai Ansamblului, viitorul renumitului ansamblu băcăuan. O revelaţie a primei părţi a spectacolului a fost Anastasia Ciobanu, cea mai mică solistă, care a impresionat publicul prin modul de interpretare şi prezenţă scenică. Un moment emoţionant a fost întâlnirea pe scenă a tuturor soliştilor şi dansatorilor care, împreună cu sala au cântat Imnul de Stat al României.

Tot ca o noutate a actualei ediţii, desfăşurată în anul Centenarului Marii Uniri, a fost prezenţa, ca invitaţi speciali ai Festivalului, interpreţi şi solişti din toate provinciile istorice ale României şi din Republica Moldova, Alexandru Pugna (Bistriţa, acum secretar de stat în Ministerul Culturii), Zenaida Bolboceanu (Chişinău), Tataful „Iancu Jianu” din Romanaţi, Grupul „Ştefan Vodă” din Basarabia, Ruxanda Pitulice şi Gheorghe Rizea, din Oltenia, alături de soliştii şi solistele din Bacău, iar dansatorii ansamblului au jucat suite din toate regiunile ţării.

A fost un spectacol de excepţie, o mare sărbătoare a folclorului autentic, un festival dedicat, an de an, virtuosului vilonist Ion Drăgoi.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.