O mare parte din problemele cu care se confruntă clasa politică din România, și care are efecte perverse pentru noi toți, derivă din nehotărârea cu care este tratată problema bazei electorale. Practic, deși știm extrem de clar că există un număr mult mai mic de electori decât cel anunțat oficial, la alegeri se folosește numărul mai mare care distorsionează rezultatul. De ce? În primul rând pentru că se creează iluzia că o mare parte a electorilor nu se prezintă la urne și ar fi absenteism.
Ceea ce este fals, deoarece marea majoritate a celor care nu vin să voteze nu absenteaza ca protest față de clasa politică, ci pentru că nu pot ajunge la secțiile de vot, fiind plecați în străinătate, la muncă. În al doilea rând, se creează iluzia că unii sau alții au fost votați de prea puține persoane, și că „dacă ar fi venit toată lumea la vot, alta ar fi fost situația”. Lucru la fel de fals, explicația fiind aceeași: alegătorii nu sunt în țară.
Situația s-ar putea rezolva în mod decent, cu condiția să existe o voință politică. Dar niciuna dintre formațiunile politice nu dă semne că ar dori reglarea acestei situații. Și, din acest motiv, continuăm să avem un imens decalaj între baza electorală reală și cea oficială. Cu toate efectele politice și administrative care decurg: neîncredere, acuzații de absenteism dar și un număr mare de semnături necesare depunerii candidaturilor, număr care se calculează ca procent din totalul alegătorilor. Nu vreau să cred că amânarea rezolvării acestei probleme ține de speranța unora și altora că ar putea face niște „inginerii” la momentul votului. Și când spun „unii și alții” nu mă refer exclusiv la forțele politice.
Ce s-ar putea face? Un sistem simplu, care există în multe țări (SUA îl folosește în mod cert): înainte cu un număr de săptămâni de data alegerilor, cetățenii care doresc să voteze se înregistrează la biroul electoral din localitate. Prin înscrierea în registrul alegătorilor certifică faptul că la dată alegerilor vor fi în zonă ca să voteze. Cine nu s-a înscris până la expirarea termenului limita, nu mai poate vota la acele alegeri. Se creează, astfel, o lista electorală mult mai aproape de cea reală. În acest fel, rezultatul scrutinului ar fi mult mai aproape de realitate și nu ar mai exista interminabilele discuții referitoare la legitimitatea votului.