25 decembrie 2024

Galele „Karpen în anul centenarului”, ediția a VI-a, 2018

100 pentru Karpen

Zgomotul produs de copitele cailor te îndemnă să mergi înainte, iar muzica Mariei Tănase se aude din ce în ce mai tare şi mai clar, direcţionându-te către foişorul plin ochi de oameni. După ce mai merg încă vreo 20 de paşi, ghidat fiind de sunetul de atmosferă al anilor ’20-’30, nările se relaxează brusc la mirosul îmbietor al micilor lângă berea rece. Oamenii atât de cunoscuţi şi totuşi atât de diferiţi.

„România interbelică își construia românul perfect”, spune unul din prezentatori, semn că cea de-a VI-a ediţie a Galelor „Karpen” a început. Aud în jur pe cineva spunând: „Perioada interbelică reprezintă o temă pentru trecut și pentru viitor, un recurs la memorie, un moment de reflecție profundă a întregii societăți românești….” A fost Gala „Karpen”, un prilej de aducere-aminte a acelei perioade, dar mai ales prilej de festivitate binemeritată a performanței și a talentului. O gală pe care Colegiu Tehnic de Comunicații „N.V.Karpen” o organizează în fiecare an, la sfârșitul școlii, ca o modalitate de a răsplăti și valoriza munca celor care s-au remarcat de-a lungul anului școlar prin contribuția adusă la acest demers.



La ediţia din acest an au fost 10 categorii cu titlu de prezentare atât din prezent, dar şi din trecut.

Categoria I: ECHIPA ANULUI – distincția „Gheorghe Pănculescu”. La această categorie au fost 3 nominalizări: echipa de bucătărese a Colegiului „Karpen”, echipa de îngrijitoare a Colegiului „Karpen” şi echipa de muncitori a Colegiul „Karpen”. Şi aşa cum tehnica inovatoare a lui Pănculescu referitor la îmbinarea grinzilor de metal este considerată baza construcţiei Turnului Eiffel, la fel şi echipa câştigătoare, cea de muncitori, de la această categorie s-a remarcat de-a lungul timpului prin munca asiduă la finalizarea Corpului de clădire H destinat realizării instruirii practice pentru domeniul electronică, a sălii Happy Chef, dar și la demararea proiectului privind construcția propriei rezerve de apă a Colegiului.

Şi la Categoria a II-a, DEPARTAMENTUL ANULUI – distincţia Stefan Odobleja, au fost 3 nominalizări. E vorba despre Departamentul SLInfo, Departamentul Contabilitate şi Departamentul Secretariat. De profesie medic, Ştefan Odobleja, a publicat în 1938 lucrarea „Psihologia consonantistă”, anticipând naşterea unei noi ştiinţe: cibernetica. Marele câștigător al acestei categorii a fost Departamentul SLInfo!
Categoria a III-a – COMISIA ANULUI – distincția „Ion Cantacuzino”. Medicina a fost un alt domeniu care a înregistrat progrese remarcabile în perioada interbelică. Ion Cantacuzino a fost inventatorul mai multor vaccinuri, printre care amintim METODA CANTACUZINO de vaccinare antiholerică. Şi aşa cum sistemul imunitar apară şi menţine sănătatea organismului nostru, şi Comisia SSM s-a remarcat anul acesta, rolul ei fiind de a menţine locurile de muncă sănătoase şi sigure, sporind astfel motivaţia şi angajamentul personalului!

Galele „Karpen” au continuat cu Categoria a IV-a – CATEDRA ANULUI cu distincția „Mihail Manoilescu”. Aici am regăsit nominalizaţii: Catedra Servicii, Catedra de Geografie precum și Catedra de Biologie – Fizică – Chimie. Mihail Manoilescu a fost unul dintre puținii gânditori economici originali din România, fiind tradus în foarte multe limbi încă din timpul vieții. Acesta râmâne în istorie prin influența teoriilor sale economice asupra funcționării țării noastre în perioada interbelică și nu numai. Distincția „Mihail Manoilescu” a fost acordată, anul acesta, unei catedre care pregătește elevii pentru a avea o contribuția la dezvoltarea și creșterea economică, Catedra Servicii.

Bliţurile aparatelor foto s-au oprit, iar privirea tuturor se îndreaptă spre frumuseţea prezentatoarei, care anunţă Categoria a V-a, PROIECTUL ANULUI – distincția „Dimitrie Gusti”. Considerat părintele sociologiei româneşti, Dimitrie Gusti este o personalitate a României interbelice care rămâne un model pentru România de astăzi. La această categorie regăsim 4 mari proiecte: „Facerea și devenirea județului Bacău în 7 zile”, „Prietenia dincolo de cuvinte”, „Selectăm, nu amestecăm” şi proiectul „Școala fără violență. Iar dintre aceste nominalizări, cel mai amplu proiect a devenit şi câştigător: ,,Facerea și devenirea județului Bacău în 7 zile”.

Imitându-l pe Ion Iliescu, „Măi, Dragă”, prezentatorul Paul Cucu a anuntat lista de nominalizaţi la Categoria PROMOTORUL PARTENERIATULUI – distincția „Nicolae Titulescu”: Baciu Gheorghe, Bereczki Ioana, Budală Mirela, Bujor Gabriela, Cucu Paul, Dimitriu Daniela, Moraru Mihaela, Nechitoi Doina, Paraschiv Alina şi Radu Cristina. Pentru măiestria şi diplomaţia cu care a reprezentat şi apărat interesele Colegiului „N.V. Karpen” Bacău în relaţia cu agenţii economici, distincţia Nicolae Titulescu a fost înmânată profesoarei Gabriela Bujor.

Şi la categoria a VII-a, PARTENERUL ANULUI – distincția „Nicolae Malaxa”, au fost numeroase firme nominalizate printre care: FUNDAŢIA COMUNITARĂ, AEROSTAR, VIMERCATI, ELROM, AE ELECTRONICS, MARSTE, SALON CAVA şi VILLA BORGHESE. Partea cea mai frumoasă este că toate au fost premiate.
Nici profesorii la început de drum nu au fost uitaţi, ei au fost încurajaţi să continue pe acestă direcţie. Distincţia la Categoria a VIII-a, DEBUTANTUL ANULUI, s-a numit MARIA TĂNASE, iar nominalizările au fost: prof. Aholtoaie Andreea, Dascălu Mona, Frigură Elena, Frunză Nicoleta, Hacigheanu Gabriela, Hilohe Andra, Lăcătușu Roxana, Lupescu Loredana, Paiu Cristina, Păduraru Constantin-Eugen, Pleșcan Gabriela, Pleșcău Ioana şi Tămi Adina. Debutând pe scenă pentru prima data în anul 1921 și la radio în anul 1935, Maria Tanase, „pasărea măiastră a muzicii românesti”, „privighetoarea cântecului popular românesc”, se dăruia întru totul muzicii și versurilor sale, fiind profund legată de valorile autentice ale neamului românesc. Colegiul „N.V.Karpen” şi-a desemnat acel debutant care s-a diferențiat prin implicare, activități deosebite și asumare a spiritului „Karpen”. Astfel distincţia MARIA TANASE a ajuns la înv. Loredana Lupescu.

Cea de-a IX-a categorie, DIRIGINTELE ANULUI – cu distincția „George Enescu”, a avut numeroase nominalizări: Anghel Beatris, Balint Simona, Budală Mirela, Dimitriu Daniela, Ismană Camelia, Iordache Costin, Mazăre Ana-Maria, Măgirescu Cristina, Popa Luminița, Turcu Mihaela şi Vrânceanu Greta. Şi la fel cum Enescu se caracteriza printr-o măiestrie dirijorală, la fel și dirigintele unei clase își dirijează, cu iscusință și cu dragoste clasa de elevi, oferindu-le suport educațional, consiliere și orientare în toate planurile vieții actuale și viitoare. Astfel, câștigătorul acestei categorii este un diriginte care și-a îndeplinit cu succes sarcinile de anul acesta, manifestând energie, fermitate și perseverență în toate acțiunile sale, prof. Beatris Anghel.

Categoria a X-a avut două secţiuni. Prima dintre ele EDUCATORUL ANULUI cu disctincția „CONSTANTIN BRÂNCUȘI” i-a fost oferită dnei educatoare Grosu Rodica, dintr-un total de 5 nominalizaţi (Baban Cristina, Cristian Adina, Moraru Oana şi Rotaru Anca).

Cea mai interesantă şi râvnită categorie a rămas cea de PROFESORUL ANULUI care în această ediţie a purtat distincția chiar cu numele colegiului: „Nicolae-Vasilescu Karpen”. Marele inventator român a reuşit să realizeze teoria unei pile electrice gândite să genereze energie la nesfârşit. Rezultatul acestei munci, PILA KARPEN, a fost brevetată în anul 1922 şi realizată efectiv după 28 de ani, în anul 1950. Şi asemenea pilei Karpen, care funcționează fără întrerupere încă de când a fost creată, câștigătorul acestui titlu reprezintă o sursă, aparent inepuizabilă, de energie creatoare, pe care o pune în slujba idealului de perfecțiune în educație și, mai ales, în slujba celor de la care își extrage energia, elevii săi. Câştigătorul desemnat în urma voturilor profesorilor, părinților și elevilor a fost declarat prof. Virgil Vatră.

La final, cei doi directori ai colegiului au declarat: „Cred că ai mei colegi de la Colegiul NV Karpen meritau la momentul acesta de bilanţ, de final de an, să aibă un rezultat al muncii lor din întregul an şcolar. Şi Galele Karpen înseamnă tocmai această încununare a eforturilor lor. Eu le mulţumesc şi îi felicit pentru ceea ce au reuşit să facă şi sperăm în continuare să rămânem una din şcolile reprezentative din învăţământul profesional şi tehnic din judeţul Bacău”
– prof. Remus Cazacu, director

„Am vrut să impresionăm, în primul rând, prin ceea ce suntem noi. Premiile acestei gale sunt de fapt o constantă pentru toate ediţiile pe care le-am desfăşurat până acum. Sunt premii onorifice, însă considerăm că cel mai mare plus pe îl putem aduce într-un astfel de moment este recunoştiinţa noastră caldă, sinceră, un trofeu, o diplomă, multe, multe vorbe frumoase, gânduri şi mai frumoase”
– prof. Simona Lăcătuşu, director adjunct



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img