11 ianuarie 2025

Bilanț tragic: Aproape 200 de locuințe au fost cuprinse de flăcări

– peste 85% din totalul incendiilor și arderilor necontrolate s-au produs din neglijență – lucrurile s-ar putea schimba, dacă s-ar lua în calcul varianta angajării unui coșar la nivelul administrațiilor locale care să verifice coșurile de fum ale sătenilor

În primele cinci luni ale acestui an, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău au intervenit la 4.060 de evenimente, dintre care peste 2.200 au fost intervenții Smurd, 273 incendii și sute de acțiuni de recunoaștere sau pentru protecția comunităților.



Din totalul de 373 de incendii și arderi necontrolate, 196 au fost la locuințe, iar analiza salvatorilor arată că peste 85 la sută dintre acestea s-au produs pe fondul neglijenței persoanelor, care nu au respectat normele de prevenire a incendiilor.

“Din păcate încă nu am reușit să-i facem pe cetățeni să înțeleagă că trebuie să ia măsuri dinainte și nu să se gândească că «la mine nu se poate întâmpla». Un incendiu nu trebuie să se producă de șapte ori că ai o singură casă și dacă arde trebuie să faci alta.

Avem campanii de prevenire destul de agresive, dar rezultatele nu sunt cele pe care le așteptăm, care să ducă la o diminuare semnificativă a incendiilor”, a declarat col. Ioan Mihalache, inspector șef la ISU Bacău. O problemă o reprezintă locuințele vechi, care nu au doar instalația electrică depășită și nu mai poate face față numărului mare de consumatori, ci și coșuri de fum nereparate.

În mediul rural, unde majoritatea caselor sunt încălzite cu sobe, multe incendii ar putea fi prevenite dacă s-ar acorda atenția necesară acestora și s-ar face reparațiile la timp. Acest lucru s-ar putea realiza și cu sprijinul administrațiilor locale, care ar putea angaja o persoană specializată care să verifice aceste sobe.

“La nivel de primărie ar putea fi angajat un coșar, care într-un an să verifice cel puțin o dată tot ce înseamnă coșuri. Pentru că de aici a pornit un număr mare de incendii. Acestea trebuie reparate, văruite, pentru că așa se vede dacă are fisuri, pentru că iese fum. Dacă intervenim la timp, reușim să salvăm locuința”, a mai spus col. Mihalache, care a purtat deja discuții cu câțiva primari pe această temă, însă nu s-a stabilit nimic concret, pe motiv că ar fi dificil de introdus o astfel de funcție în organigramă.

Dar aceste măsuri de prevenire ar duce nu doar la reducerea pagubelor produse de foc, ci și la salvarea de vieți omenești. Numai în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2018, în județul Bacău, 8 persoane au murit în incendii.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img