20 ianuarie 2025

UE se duce

Uniunea Europeană este pe moarte. Și moare urât. Nu trebuie să fii profet ca să vezi semnele. Mai întâi a fost fronda esticilor de la Vișegrad.

Pe urmă îngenuncherea Greciei. Apoi nebunia Brexitului. Radicalizarea Austriei. Euroscepticismul Italiei.



Germania vine puternic din urmă și se pregătește să o execute politic pe Frau Merkel, în vreme ce extremiștii de la AfD se încălzesc să între la guvernare.

Să nu ne mințim, UE nu moare din cauza imigranților; problema aceasta este doar una dintr-un lung șir care a distrus încrederea oamenilor în proiectul european. Pentru că UE a fost construită ca un proiect politic, bazat pe respectarea drepturilor omului și a ajuns să eșueze ca proiect economic, bazat pe distrugerea oricărei împotriviri din partea statelor față de ideile emanate de la Bruxelles.

Pentru că o foarte mică, dar bine poziționată, minoritate a pus stăpânire pe butoanele Uniunii și a decis să conducă Europa după bunul plac. Așa au ajuns să fie impuse cote de imigranți, au ajuns să fie impuse soluții politice, obligații economice pe care le respectă doar cei proști, ba chiar au început să fie impuși lideri politici acolo unde nu mai erau doriți.

Dacă nu credeți, amintiți-vă de episodul referendumului de demitere al lui Traian Băsescu. Actuala configurație politică a UE este rezultatul exceselor birocraților de la Bruxelles. Rând pe rând, alegătorii din țările Uniunii au votat partidele eurosceptice sau, măcar, pe cele care se arătau dispuse să nu mai înghită pe nemestecate regulile venite de la Centru.

Deși pare ciudat, inclusiv în România se întâmplă ceva de genul acesta deși nu există o mișcare explicită contra Bruxelles-ului. Însă, ceea ce se întâmplă cu legile Justiției este o cale prin care România încearcă să-și recupereze suveranitatea după ce, ani de zile, forțe externe s-au folosit de sistemul juridic pentru a-și face loc în economie și politică scoțându-i de pe piață pe competitorii locali.

Probabil că nici una dintre țările care s-au pus contra UE nu ar fi reușit să schimbe ceva darămite să o distrugă. Cu excepția Germaniei. Țară care a beneficiat din plin de avantajele economice ale UE dar care a fost suficient de puternică din punct de vedere politic încât să se opună sancțiunilor.

Acum, însă, Germania este cea care se pregătește să-i tragă preșul de sub picioare.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img