15 noiembrie 2024

Legea Educatiei a trecut de primul hop

Controversatul proiect al Legii Educatiei Nationale a trecut ieri de Guvern. Desi dezbaterile din ultimele trei saptamani pe marginea documentului au fost tensionate, proiectul a trecut cu modificarile propuse de ministrul Daniel Funeriu. In plus, elevii de clasa a XII-a au mai primit o veste.

Pe langa cele doua probe scrise anuntate initial, ei vor sustine si o a treia, de aceasta data transdisciplinara, diferentiata in functie de profil, iar in loc de trei probe orale de competente, vor sustine patru, la romana, competente digitale si doua limbi de circulatie internationala, in loc de una. “La terminarea liceului, elevul trebuie sa stapaneasca doua limbi straine. Consider ca este un pas inainte, ne apropiem astfel de cerintele europene”, a declarat prof. de engleza Iulia Agrigoroaie, de la Colegiul “Ferdinand I”. “In conditile in care bacalaureatul trebuie sa fie un examen national care sa vizeze cultura generala a absolventului, s-a procedat bine. Cat despre modalitatea de a introduce aceasta reglementare, in stilul romanesc, cand se pune problema de a schimba, noi suntem primii”, a explicat prof. Ghiorghi Iorga, inspector scolar.



O suma de schimbari

Elevii care în anul scolar 2010-2011 vor fi în clasa a V-a vor ramane la gimnaziu cinci ani, pana în clasa a IX-a inclusiv. În plus, grupa pregatitoare de la gradinita va fi obligatorie si va face parte din ciclul primar. Copiii vor avea parte de evaluari din doi în doi ani. Clasa a IX-a va încheia ciclul testarilor cu o alta evaluare transdisciplinara. Noutati sunt si pentru parinti, care vor semna un contract cu scoala. Pentru chiul, parintele poate plati amenzi între 500 si 5.000 de lei sau poate fi pus sa munceasca în folosul comunitatii. Dupa aprobarea din Guvern, proiectul va merge in Parlament si este posibil sa fie modificat. Premierul Emil Boc a cerut ca acest document sa fie dezbatut în regim de urgenta, pentru a putea fi aplicat începand cu noul an scolar.

“MECTS, ministerul minciunii”

In paralel cu dezbaterea proiectului, profesorii bacauani, membri ai Sindicatului Liber din Invatamant, se pregatesc de proteste. Joi, ei vor organiza un mars si un miting in fata Prefecturii, de la ora 10. In jur de 1.500 de cadre didactice sunt asteptate sa participe. In paralel, vor avea loc actiuni de protest si in Comanesti si Onesti. Pe langa Legea Educatiei, profesorii sunt nemultumiti de bugetul alocat acestui sector, de doar patru la suta, de salariile din 2010 care nu ajung la nivelul celor din decembrie 2009 si de nerespectarea volumului de investitii promis unitatilor de invatamant in acest an.

Andreea Lupascu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014