Federația Internațională a Automobilului a anunțat în 8 mai o a patra regulă esențială pentru conducătorii auto! “Controlați-vă vederea” este la fel de importantă ca „Nu depăşiţi limita de viteză”, „Nu vă urcaţi la volan după ce aţi consumat alcool”, „Puneţi-vă centura”.
Dacă nu e de la tehnologie, atunci e de la oameni…
În practica oftalmologică întâlnim foarte mulți oameni care cred că văd bine, dar totuși obosesc conducând.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an 25 de milioane de oameni mor în accidente rutiere în întreaga lume şi încă 50 de milioane suferă răni grave. Mașinile au devenit totuși mult mai sigure, ceea ce ridică ipoteza că factorul uman ar putea fi cauza.
Ce înseamnă o vedere bună la condus?
Trebuie să vezi la fel de bine cu ambii ochi!
Nu este suficient să ți se pară că vezi bine. Data viitoare când stai la semafor acoperă pe rând câte un ochi și vezi dacă poți citi textul panourilor publicitare. Fără vedere egală a ambilor ochi nu ai percepție stereoscopică completă și nu vei aprecia cu ușurință distanța în depășiri.
Nu e normal să vezi bine doar cu ochii stranși și privirea încruntată!
Între perceperea vizuală a unui obstacol și reacția mușchilor există o întârziere de una – două secunde. Dar această întârziere crește dacă nu vezi foarte bine.
Vederea dificilă pe înserat sau noaptea?
Pentru condus este esențială capacitatea de a ne adapta rapid la trecerea de la lumina la întuneric. Un defect mic de vedere, cu dioptrii aparent nesesizabile poate fi cauza unei vederi nocturne dificile. Există lentile speciale optimizate pentru condus. Nu înseamnă că trebuie să porți ochelari permanent.
Ochii sunt agresați de soare!
Când conduci cu soarele în față, o cantitate mare de fotoni pătrunde în ochi. Retina este suprasaturată și vederea nu mai funcționează în parametri. În timp, se instalează boli ale ochiului. Șoferii profesioniști sunt mai predispuși să facă cataractă.
Ca urmare, vara și iarna se poartă ochelari de soare sau lentile heliomate la condus.
Care sunt cei mai buni ochelari de soare pentru condus?
Tehnologia lentilelor a evoluat extraodinar în ultimul deceniu. Există lentile care polarizează lumina soarelui. Ai efectiv un filtru polarizant în lentilă care filtrează razele lăsând să pătrundă doar lumina ordonată. Fără reflexii, fără radiații UV! Doar lungimi de undă din spectrul luminii vizibile. Confortul la condus crește cu 50% și ochii sunt protejați.
Lentilele polarizante pot include și dioptria (dacă șoferul are nevoie).
Vederea ar trebui controlată o dată la 4 ani la cei care nu poartă ochelari (și la doi ani la cei care poartă).
Chiar dacă ai trecut testul oftalmologic când ai obținut permisul de conducere, lucrurile se mai pot schimba în timp. Ochiul este un organ care evoluează, pot să apară mici dioptrii cu timpul. Tehnologia oftalmologică este foarte avansată în zilele noastre. Există refractometre automate cu ajutorul cărora afli un rezultat exact în doar 5 minute.
Dacă este necesară o corecție optică, chiar minimă, vei simți o mare diferență în confortul la volan din momentul în care alegi ochelarii.
Essilor, unul dintre cei mai importanți producători de lentile a dezvoltat un parteneriat împreună cu Academia Titi Aur pentru a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește importanța unei vederi sănătoase pentru siguranța conducătorilor auto.
Clinica Eurooptik este partenerul lor în județul Bacău, în această campanie!
Tu când ți-ai făcut ultima măsurătoare de dioptrii?
Eurooptik, Clinica oftalmologica medicala, str. Razboieni nr. 7, Bacau, tel: 0760.676.304.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.