Clasa politică românească nu pare a fi îngrijorată de recentele evoluții din Ucraina, în special de raidul trupelor de securitate la Centrul Cultural Român din Cernăuți. Nici Președenția, nici Guvernul nu au emis vreun comunicat oficial cu privire la acest eveniment, cu atât mai mult cu cât Centrul Eudoxiu Hurmuzachi a fost creat cu finanțare guvernamentală românească.
România trebuia să reacționeze mai ales că raidul a avut loc după o conferință de presă susținută de Centrul Hurmuzachi pe tema Centenarului. Adică, pe o tema cât se poate de oficial asumată de Guvernul României.
De altfel, serviciile de securitate ucrainene asta au și urmărit: au confiscat cărți de istorie și hărțile României Mari. La București, însă, tăcerea e de aur și interesul pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina trece prin filtrul Washingtonului. Din acest punct de vedere, ucrainenii vor putea face ce vor cu românii din Bucovina; câtă vreme nu deranjează interesele americane, nu au a se teme de vreo reacție a României. Chiar și în cazuri în care – cum este acesta – este vorba despre un centru cultural finanțat de Guvern.
În vreme ce oficialii români bagă capul în nisip, ungurii nu gustă glumele de genul acesta. Budapesta a blocat în luna aprilie o reuniunie NATO-Ucraina din cauza noii legislații ucrainene cu privire la învățământul în limba maternă. Pe de altă parte, nu putem să nu observăm o creștere a tensiunilor interetnice în țară vecină. Două școli românești au fost incendiate la începutul acestui an, însă oficialii ucraineni au dat vina pe ruși spunând că e vorba de război hibrid.
Nu trebuie uitat, însă, că serviciile secrete ucrainene sunt cunoscute pentru înscenările puse la cale. Sunt, de acum, de notorietate pogromurile organizate împotriva țiganilor de către organizațiile de extremă dreapta.
Într-un comunicat publicat ieri, Human Rights Watch, Amnesty Internațional, Front Line Defenders și Freedom House atrag atenția asupra creșterii în ultimele luni a incidentelor violente din partea grupurilor radicale împotriva romilor, LGBT și a activiștilor pentru drepturile omului. «Autoritățile au deschis rareori anchete iar în cazurile în care au făcut-o, nu există niciun indiciu că s-au luat măsuri eficiente de investigare pentru a identifica atacatorii, chiar și în cazurile în care aceștia au revendicat în mod public răspunderea pe rețelele sociale», se spune în comunicat.
Întrebarea care trebuie pusă e simplă: câtă vreme se vor mai preface autoritățile românești și cele europene că în Ucraina nu se întâmplă nimic?