De 25 de ani, Centrul „Daniel” sădește speranță în sufletele familiilor care au copii bolnavi

Un vis pornit dintr-o experiență tragică

Au trecut 25 de ani de când Centrul Daniel, situat în Bacău, pe strada Pictor Andreescu, nr. 5, a investit încredere și speranță în rândul semenilor aflați în suferință. Marioara Popa, președintele Asociației „Centrul Daniel”, spune că după toți acești ani de activitate în beneficiul copiilor și familiilor acestora, viața este un dar de la Dumnezeu. Fondatorul Centrului Daniel crede că viața ne pune la încercare uneori, iar dacă nu am trece prin clipe grele, nu am ști să le apreciem pe cele frumoase. Acesta este de altfel cursul natural al vieții.

De unde a pornit totul …



Povestea Centrului Daniel a început în urmă cu 25 de ani, pe 5 iunie 1993. Mai întâi a fost ideea înființării Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Neuromotor. Din păcate, acest proiect a început în urma unei tragedii. Marioara Popa este una dintre mamele care a trăit drama pierderii unui copil născut sănătos, dar care a fost diagnosticat mai târziu cu o boală necruțătoare. Mama îndurerată nu ar vrea să vorbească din nou despre trăirile care i-au marcat existența, însă, inevitabil, prin prisma obiectivului de activitate și a centrului care poartă numele copilului pierdut, amintirile dureroase sunt extrem de vii.

„Povestea mea se identifică în mare parte cu povestea Centrului de Recuperare Neuromotorie Daniel. Totul a început în anul 1985, când, fiul meu cel mic, Daniel, un băiat creol cu ochii verzi, plin de viață, inteligent, frumos, bine dezvoltat a început să aibă probleme precum pierderi de echilibru, dificultăți de vorbire, dificultăți de concentrare a atenției și probleme cu memoria. Avea 9 ani, când, în urma unor analize, diagnosticul a venit ca un trăznet: panencefalită sclerozantă subacută, pe scurt PESS, o boală virală care atacă sistemul nervos central”, declară Marioara Popa, vădit emoționată.

Din nefericire, după un timp, copilul a pierdut lupta cu boala. Descumpănită, mama s-a gândit că trebuie să facă ceva pentru copiii și familiile care se confruntă cu probleme similare. I-a încolțit în minte ideea unui centru de recuperare neuromotorie. Începutul s-a dovedit a fi anevoios, însă, Daniel i-a dat forța de a merge mai departe. La început, Marioara Popa a pus bazele centrului cu voluntari. A urmat apoi lupta birocratică cu sistemul anevoios. A răzbit în cele din urmă, iar accesul la fondurile europene a venit ca o mană cerească. Marioara Popa spune că i-a luat ceva timp să conștientizeze că trebuie să aplice metode și tehnici noi ca să construiască o matrice logică: a avut un scop, a urmat un vis și a atins obiectivul stabilit. Sufletul Centrului Daniel spune că a avut noroc de oameni care s-au pliat pe misiunea ei, a avut aproape sponsori și autorități care au manifestat compasiune, realizând cu toții că fac un lucru bun pentru comunitate.

„După ce l-am pierdut pe Daniel am trăit un sentiment de revoltă pentru că nu am putut face mai mult pentru el. La un moment dat, un medic i-a mai dat lui Daniel doar 6 luni de viață, iar cu ajutorul nostru a mai trăit 5 ani. După acest episod dureros, după Revoluție, am prins un moment favorabil și am fost inițiatoarea ideii construirii unui centru. Până la momentul 5 iunie 1993, toată munca mea a condus la ideea de a face un centru pentru copii bolnavi. Am construit și am dezvoltat acest proiect împreună cu oameni care iubesc copiii, cu persoane care au trăit experiențe similare sau cu părinți care s-au regăsit în povestea mea.”
Marioara Popa, președinta Centrului Daniel

Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii Centrului Daniel sunt copii și tineri cu diferite tulburări de dezvoltare precum: atitudine corporală vicioasă (scolioze, cifoze, lordoze, cifo-lordoze, cifo-scolioze), retard neuromotor (hipotonie axială, hipertonie musculară).

Tot aici primesc ajutor copii cu picior plat, varus equin, talus valgus, luxații, entorse, fracturi, distrofie musculară progresivă, amiotrofie spinală, despicătură velo-palatină, tulburare de spectru autist, afecțiuni neuromotorii (tetrapareză spastică, parapareză spastică, retard neuromotor, spina bifida, hidrocefalie, hemoragie cerebrală, paralizie facială, traumatisme cranio-cerebrale), sechele de rahitism, afecțiuni genetice (sindrom Down, sindrom Turner, sindrom Plurimalformativ, sindrom Jacobsen, sindrom Klinefelter), afecțiuni oncologice (neurofibromatoză, osteosarcom femur operat), retard psihomotor, hipoacuzie, întârziere în dezvoltarea limbajului, ADHD, tulburări de limbaj, tulburări de comportament ș.a.

Dacă la început activitatea principală de recuperare a fost desfășurată de către studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport Bacău, secția de Kinetoterapie, cu timpul, serviciile Centrului Daniel s-au dezvoltat astfel încât să răspundă cât mai multor nevoi ale beneficiarilor. În prezent, centrul asigură o gamă diversificată de servicii precum: kinetoterapie, logopedie, terapie cognitiv-comportamentală, art-terapie, stimulare senzorială, dezvoltarea abilităților de viață, socializare, consiliere psihologică și asistență socială.

“Rezultatele se văd adesea atunci când lucrăm cu tineri sau copii care au afecțiuni ușoare. Atunci este mai ușor să repari anumite deficiențe. Tocmai de aceea este foarte important ca părinții să-și observe copiii, iar atunci când constată ușoare nereguli ar trebui să se îndrepte prima dată către un medic specialist și mai apoi către noi, în baza unui diagnostic”, Iulia Timofti, psiholog.

“Am întâlnit și cazuri în care familia se panichează la cea mai mică schimbare de comportament a copilului. Avem nevoie de un diagnostic clar dat de un medic, pentru că noi oferim terapie, nu punem diagnostic. Părinții trebuie să înțeleagă faptul că mare parte din evoluția copiilor ține și de familie! Putem lua în serios recuperarea apelând la joc și joacă”, Marieta Lungu, psihoterapeut.

Realizări împărtășite

În urmă cu 25 de ani, Centrul Daniel a pornit la drum alături de beneficiari și părinții acestora. Atunci, cu ajutorul studenților kinetoterapeuți care se aflau sub îndrumarea distinșilor profesori Dumitru Moțet și Marin Crăciun, a tratat primii beneficiari.

„Începutul a fost dificil din cauza lipsei de experiență, a lipsei de specialiști, reticenței familiilor și autorităților, neîncrederii comunității în organizațiile neguvernamentale și serviciile oferite de acestea. În timp, cu seriozitate, am depășit cu succes aceste probleme și am reușit să ne facem un renume în județul Bacău și nu numai”, declară Marioara Popa.

Au urmat apoi ani în care centrul a reușit să crească și să se dezvolte grație finanțărilor obținute prin intermediul programelor europene.

La terasă …

Anul trecut, echipa Centrului Daniel a reușit să dea viață unui proiect de suflet, intitulat „Spațiul de terapii în aer liber”. Acesta a apărut din necesitatea de a diversifica gama serviciilor, dar și pentru a răspunde nevoilor permanente ale beneficiarilor și familiilor acestora. Terasa centrului a fost adaptată și amenajată într-un spațiu destinat terapiilor în aer liber, sub forma unui loc de joacă, unde specialiștii centrului organizează activități terapeutice integrate între copii sau tineri cu dizabilități și copii sau tineri tipici. Activitățile în aer liber au un rol important în dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copilului.

Într-o epocă în care televizorul și calculatorul domină din ce în ce mai mult viața copilului și îl atrag în plasa sedentarismului, activitățile în aer liber reprezintă o soluție reală la care merită să apelăm în calitate de părinte sau de specialist. Terasa include un traseu senzorial complex și echipamente speciale destinate activităților în aer liber. Dotările au rolul de a stimula simțurile copiilor fiind adecvate activităților de socializare, de stimulare senzorială și terapie prin arte combinate. Amenajarea spațiului a fost posibilă grație finanțării oferite Fiald Imobiliare Bacău și de Andreas Kuemin, acesta reușind implicarea mai multor companii din Elveția.

Gânduri la aniversare

„Sunt entuziasmat și bucuros cu câtă dragoste și devotament se lucrează în Centrul Daniel pentru binele copiilor cu dizabilități. Faptul că putem sărbători acum jubileul de 25 ani, mă face foarte fericit. Fundația elvețiană fondată de mine poartă denumirea «Lumină pentru copii» și sprijină doar proiecte cu copii din România.”
Andreas Kuemin, Dipl.Oek. GSBA Switzerland

Un sfert de veac alături de Daniel

„Un loc special pe harta serviciilor sociale băcăuane este ocupat de Centrul Daniel, aflat acum la moment aniversar. Fiind una dintre cele mai vechi organizații de profil din Bacău, având zeci de proiecte implementate și mii de beneficiari, Daniel s-a impus ca un nume de referință, ca un partener serios și eficient. Un vis pornit dintr-o experiență tragică s-a concretizat într-o organizație care a schimbat în bine viitorul pentru cei care au avut cel mai mult nevoie de sprijin.”
Andre Muit, președinte Asociația Betania

Mereu alături de copii și părinți

„Centrul Daniel este organizația care a înțeles repede, la începutul anilor ’90, că este nevoie de servicii de calitate asigurate de profesioniști în propria comunitate. Marioara Popa, figură emblematică în comunitatea băcăuană, a reușit în cei 25 de ani de activitate să își facă cunoscută misiunea prin determinare, perseverență, dedicație, sensibilitate și profesionalism.”
Gabriela Achihăi, președinte FSC

Andrei, un dar divin

„A avea un copil cu dizabilități este, cu siguranță, o provocare pe care viața ne-o lansează fără drept de apel și căreia, indiferent de circumstanțele în care se întâmplă, trebuie să-i facem față. În momentul în care nu înțelegi ce se întâmplă cu tine și cu propriul copil contează să întâlnești oamenii de care să te «agăți» și să te scoată la suprafață. Sunt mama lui Andrei, un copil special, așteptat cu multă iubire și nerăbdare, un copil care oferă la rândul său liniște și dragoste celor din jur. Venim la centru de 6 ani, timp în care am descoperit împreună cu Andrei că există oameni devotați semenilor săi. Nici nu știu care ar fi fost evoluția lui fără terapie. Viața nu este tocmai așa cum ne-o planificăm, dar dacă știi să vezi partea frumoasă a ei, atunci poate deveni o viață perfectă pentru tine”, declară mămica unui copil.