La școala din Larga erau montate schele, la biserică se căra pietrișul cu roaba, în parc erau săpate gropi cu un excavator, pe drum se asfalta. Așa stând lucrurile, nu cred că exagerez dacă numesc Dofteana „comuna-șantier”.
După ce am vorbit cu oamenii, descoperind că unii veniseră tocmai din Vladnic ca să muncească aici, l-am găsit și pe primarul Ioan Bujor, întors de pe teren. Ne-a dat lămuriri despre ce se lucra și ce mai are de gând să facă în Dofteana.
„La Școala cu clasele I-VIII din Larga, unde ați văzut că se înlocuia acoperișul cu altul nou, de țiglă metalică, ultima reparație s-a făcut înainte de 1989. Tabla veche, mâncată de rugină, se spărsese. Lucrarea cea mai urgentă era, însă, demolarea coșurilor, care se puteau prăbuși și reprezentau un pericol. Nici nu mai erau necesare deoarece clădirea are încălzire centrală”, a explicat Ioan Bujor.
În Parcul de Agrement, construit cu fonduri UE, se plantau, acum paltini. În urmă cu o lună, în vecinătatea lui au fost sădiți 5.000 de salcâmi și 200 de brazi cu sprijinul elevilor, al dascălilor, angajaților primăriei și al beneficiarilor Legii 416. Biserica nouă, cu două hramuri, Sf. Efrem cel Nou și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, a fost începută în mai 2017.
„Anul acesta, cel târziu în octombrie, va fi sfințită și se va putea sluji înăutru. Acum se lucrează la montarea instalațiilor, a gardului, pavarea curții și amenajarea sistemului de colectare a apei pluviale”, afirmă edilul.
Milioane de euro, din fonduri externe
O clopotniță nouă e următorul obiectiv. Biserica de lemn, veche din 1770, va fi reabilitată și va deveni capelă mortuară. Ce se mai construiește în Dofteana? O grădiniță cu parter și etaj, care va costa 2.700.000 de lei și va fi finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Tot prin PNDL va fi modernizat un drum de 3 km, care are o valoare apropiată: 3.000.000 de lei.
Pentru acesta s-a semnat deja contractul de execuție. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va susține reabilitarea Căminului Cultural Bogdana, lucrare care va costa 600.000 de euro. În fine, cel mai important e un proiect la care s-a muncit doi ani și jumătate și care va aduce în comună investiții în valoare de 1,5 milioane de euro.
„Am avut cel mai bun punctaj pe AFIR, spune primarul. Proiectul vizează consolidarea malurilor Dofteniței pe 300 m într-o zonă care a fost puternic afectată de inundații și reabilitarea a 7 km de drum local. Sunt două tronsoane – unul între Hăghiac și Ștefan Vodă, iar celălalt în Dofteana – care duc spre obiective importante: biserică, piață, poliție, gară, stadion.” Ioan Bujor are și alte planuri, dar „toate la timpul lor”.
Se miră când îl întreb despre o posibilă criză: „Să știți că oamenii trăiesc mai bine azi, se simte asta! În al doilea rând, în Dofteana vin mai mulți bani și se construiește, ceea ce e foarte important”.