20 ianuarie 2025

Lege și ordine

Că politicienii se îmbogățesc într-un termen extrem de scurt, nu mai este un secret pentru nimeni. Toți „știm” că fură, problema este că într-o țară care se consideră a fi democratică, mai trebuie și demonstrat acest lucru. Și unii oameni de afaceri fac averi peste noapte mai ales când au contracte cu statul. Și companiile transnaționale exportă miliarde de euro în fiecare an fără să plătească impozite pentru acești bani.

Pe toate acestea le știm; dar, după cum spuneam, pentru a se putea pedepsi politicienii care iau mită, afaceriștii care fac evaziune și companiile care nu plătesc impozite, trebuie să existe dovezi. Iar ca să apară dovezile trebuie să existe o preocupare a autorităților să le adune.



Dar acumularea de dovezi nu e suficientă, trebuie ca dosarul să fie trimis în instanță. Problemele apar în momentul în care anumite autorități ale statului păstrează dovezile sau dosarele ani de zile și le scot la suprafață doar atunci când au un interes. Iar acest lucru se întâmplă de peste un deceniu și a compromis lupta anticorupție deoarece o seamă de procurori au început să ancheteze fapte vechi de cel puțin cinci ani. Deși – ni se spune – existau anumite probe, în special interceptări, care indicau anumite fapte. Nu mai vorbim despre acele dosare care se bazau doar pe denunțuri și alea mincinoase. Dosare „grele” cum ar fi cel al lui Ponta, Toni Greblă, Tăriceanu s-au dovedit a fi cel puțin neserioase, ca să nu spun altfel.

În sectorul privat, dacă un lucrător dă chix este concediat. Dacă o firmă nu performează, este închisă. DNA a demonstrat că performanțele sale sunt cel mult în zona de Public Relations. Asta ca să fiu blând, să nu vorbesc despre teatrul cătușelor practicat în favoarea unor forțe politice sau a unor interese externe. În mod normal, la o așa lipsă de performanță i se răspunde cu o restructurare. Lupta anticorupție, oricât a fost demonetizată, este necesară, dar nu în actualele condiții în care numai unii sunt vizați.

Dar, pentru ca anticorupția să își recapete legitimitatea, ar trebui să se înceapă prin curățarea propriului sistem. Prin pedepsirea exemplară a tuturor celor care au făcut dosare la comandă, a celor care au semnat protocoale cu serviciile secrete și a celor care îndeamnă la nerespectarea legii și a Constituției. Suntem, probabil, unica țară din UE în care o parte a procurorilor și judecătorilor interferează cu celelalte puteri, în special cu cea legislativă. Prin urmare, dacă vrem o eficientă luptă împotriva corupției, ar trebui, în primul rând, ca aceia care luptă cu cei care încalcă legile, să respecte ei înșiși legislația și principiile separației puterilor.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img