Centrul Medical Veterinar Sascut, coordonat de dr. Simion Antohe, a fost, sâmbătă, 2 iunie, gazda manifestărilor dedicate omagierii memoriei academicianului și profesorului Ioan Athanasiu, fiu al comunei Sascut, cofondator al fiziologiei experimentale în țara noastră, de la nașterea căruia s-au împlinit 150 de ani. Manifestările au fost inițiate, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Sascut, al Asociației Medicilor Veterinari din România și al Colegiului Medicilor Veterinari, de familia de medici veterinari Simion, Olga și Radu Antohe – tată, mamă și fiu, ultimul consilier în Ministerul Agriculturii și expert al Rețelei Forumului Montan din România, cu o filială și în județul Bacău.
Curtea Centrului Medical Veterinar din Sascut, în care tronează și bustul academicianului Ioan Athanasiu, a devenit aproape neîncăpătoare la manifestările organizate sâmbătă.
Între invitați i-am văzut pe vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Silviu Pravăț, pe primarii comunelor Sascut și Valea Seacă, Ioan Răuță și Ion Pravăț, pe reprezentanții Facultății de Medicină Veterinară din Iași, pe reprezentanții filialei Bacău a Forumului Montan Român, pe membrii Consiliului Local Sascut și pe reprezentanții unor instituții ale comunei, între care cei ai Liceului Tehnologic „Jaques M. Elias”, care și în prezent are între specializările sale profiul dedicat medicinei veterinare, oameni de afaceri, profesori, fii ai comunei. De asemenea, a fost prezent și un descendent al familiei academicianului Ioan Athanasiu, inginerul Gheorghe Tănase.
Manifestările au început cu o slujbă de pomenire a ilustrului reprezentant al localității, susținută de un sobor de preoți ai Bisericii ortodoxe.
Despre importanța acestor manifestări și despre personalitatea academicianului și profesorului Ioan Athanasiu au vorbit Silviu Pravăț, medicul Simion Antohe, Gheorghe Tănase, Ioan Răuță, inginerul Viorel Florea, directorul Liceului „Elias”, Alin Paris, învățătorul Nicu Costea și profesorul și omul de afaceri Gheorghe Vespan, dar și directoarea coordonatoare a învățământului gimnazial din comună, Ionela Sandu.
Despre importanța cunoștințelor transmise de înaintași și despre ceea ce trebuie și pot face tinerii de astăzi în domeniul științei și în special al medicinei veterinare a vorbit una dintre absolventele Liceului din Sascut, care s-a prezentat simplu: Nicoleta.
Cu acest prilej, primarul Ioan Răuță a înmânat, din partea Consiliului Local titlul de onoare și o diplomă de recunoștință inginerului Gheorghe Tănase, iar doamnei Olga Antohe titlul „Cetățean de onoare” al comunei. De asemenea, primarul a anunțat că două dintre străzile comunei vor purta curând numele academicianului Ioan Athanasiu și al fratelui acestuia, episcopul Teodosie Atanasiu. Numele academicianului va fi atribuit și unei școli.
„Într-o societate din ce în ce mai anomică și dezbinată de conflicte cu mize mici, avem imperios nevoie de educație și solidaritate, dar mai ales avem nevoie de repere profesionale și modele umane care să ghideze noile generații pentru un viitor mai bun pentru noi toți. Acesta a fost crezul organizatorilor manifestării de comemorare a 150 de ani de la nașterea prof. Ioan Athanasiu. Faptul că evenimentul s-a bucurat de prezența unor excelenți profesioniști, a autorităților publice locale și județene, dar și a tinerei generații împreună cu dascălii ce îi însoțesc pe drumul devenirii, e un semn că, iată, inspirându-se din opera și viața unor înaintași precum remarcabilul prof. Ioan Athanasiu, putem construi o societate a viitorului bazată pe valori morale și profesionale de necontestat.”
Radu Antohe, medic veterinar, consilier guvernamental
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.