Seceta usucă lanurile de grâu

agricultorii din județ încep să cosească lanurile sau să bage culturile sub brazdă

Agricultorii din județul Bacău au început să cosească lanurile de grâu chiar dacă această cultură nu a ajuns încă la maturitate. Cine nu are ce face cu grâul uscat, bagă culturile sub brazdă. Motivul este seceta care se face simțită tot mai mult. Veștile îngrijorătoare vin chiar din câmpia Siretului, zona cea mai potrivită pentru culturile vegetale.



„Cine are animale – ne spunea unul dintre fermierii din Buhoci – poate pune grâul cosit în hrana lor, dar cine nu le are nu poate decât să întoarcă această cultură, adică să are din nou terenul. Ce cultură nouă mai poți înființa, însă, acum, la începutul verii?”.

De secetă și de efectele ei se plâng agricultorii de mai multă vreme, chiar la noi în județ. Daniel Ciobanu, președintele Asociației Județene a Producătorilor Agricoli și vicepreședinte al Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), fermier în zona Dămienești, spune că efectele secetei se simt și în lanurile de porumb, dar și la alte culturi.

Meteorologii anunță din nou ploi (chiar și grindină), dar fermierii știu că ploaia ar mai putea ajuta doar plantele care au apucat să crească, să se întărească.

Irigațiile ar fi cea mai sigură soluție în astfel de cazuri, dar în marea majoritate a fermelor nu sunt rețele de apă, iar ceea ce s-a promis încă de acum câțiva ani de la Guvern nu s-a materializat: rețelele de irigații încă nu au apărut decât pe ici pe acolo, mai ales în zonele agricole mari.

La Conferința Națională a LAPAR de acum câteva zile s-a pus din nou problema irigațiilor, iar premierul Viorica Dăncilă și ministrul Agriculturii Petre Daea au promis și ei o strategie în materie de irigații.

„Agricultura – a spus președintele Ligii, fermierul băcăuan Laurențiu Baciu – este sectorul de activitate care poate aduce beneficii imediate. Și avem acum un ministru care dacă ar avea fondurile necesare ar ști ce să facă din ele. Dar încă e un stres pentru noi că nu plouă, că e prea frig sau prea cald.

Investițiile în irigații, de exemplu, ar fi făcute pentru mulți ani de acum încolo și ar merita toți banii. Clima se schimbă, iar stresul nostru e tot mai mare”.

La Conferință fermierii au mulțumit pentru fondurile pe care le primesc pentru irigații, dar au arătat că ar mai fi nevoie de bani și pentru echipamentele de udat. Guvernanții au promis că se vor aloca.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.