27 octombrie 2024
ActualitateConcurs scolar masluit? Elevii au ajuns titirezul ambitiilor mature

Concurs scolar masluit? Elevii au ajuns titirezul ambitiilor mature

Scandal de proportii la un concurs scolar de evaluare in educatie, la proba de matematica, unde au participat peste 800 de elevi din intreg judetul, in mai multe centre de evaluare. Scoala 18 „Spiru Haret” este nemultumita de rezultatele concursului, iar conducerea unitatii sustine ca examenul a fost masluit la clasa a IV-a. Atat directorul scolii, cat si invatatorul clasei se declara revoltati si nemultumiti de tot ce s-a intamplat dupa afisarea rezultatelor, cand pe liste au aparut si alti copii cu punctaje mai mari, desi initial aveau note mai mici.

Dezamagire, revolta si nemultumire la Scoala 18 „Spiru Haret” din Bacau. In urma unui concurs de evaluare in educatie, organizat la proba de matematica in data de 21 februarie, elevii unei clase de a IV-a s-au trezit ca au fost declasati de pe primele locuri. Desi initial, dupa terminarea examenului, doi dintre ei ocupau primele 4 locuri pe lista, ulterior, la afisarea rezultatelor, ei au cazut pe locurile 5 si 7. „Sunt absolut contrariata de tot ce s-a intamplat, ne-a declarat invatator Valeria Stan, de la clasa a IV-a, Scoala 18 aSpiru Hareta Bacau. In urma corectarii am vazut lucrarile elevilor mei. Le-am recunoscut scrisul. Erau pe primele 4 locuri cu punctaje de peste 90. A doua zi, la afisarea rezultatelor, am constatat ca respectivele 4 locuri peste 90 sunt de fapt 7. Au fost introdusi alti trei elevi, cu punctaje mult mai mari, 92 si 93. Este nedrept sa se intample asa ceva si la invatamantul primar. Este doar un concurs de evaluare, merg mai departe doar 10 elevi pe judet. Miza este insa alta. O nota buna conteaza foarte mult la gradatia de merit a invatatorului. Poate si de aici toate aceste masluiri.” Si conducerea unitatii de invatamant se declara nemultumita de tot ce s-a intamplat, mai ales ca in general copilului trebuie sa i se arate adevarata lui valoare, dupa cum spune directorul scolii. „Nu consider ca este normal ca un concurs la o scoala primara sa fie masluit, a declarat si prof. Livia Sibisteanu, director la aSpiru Haret”. Noi trebuie sa ne straduim sa le dezvoltam copiilor niste calitati, sa le spunem ca totul in viata se obtine prin eforturi proprii, ca exista echitate si dreptate, dar prin astfel de practici demonstram contrariul si faptul ca nu intotdeauna cel mai bun este si pe locul cuvenit.”



Fiecare cu varianta lui

Examenul s-a tinut la Scoala 19 „Alexandru Ioan Cuza”, iar afisarea rezultatelor s-a facut a doua zi, pe o lista care a fost lipita la intrare, cu posibilitatea de a fi contestata. Maria Hagima, administratorul de test, are si ea varianta sa. „Anul trecut, cei de la Scoala 18 au fost la un alt centru de evaluare. Acolo au fost la fel de nemultumiti. Acum au venit la centrul nostru. Nu stiu cum vor dumnealor concursul. Este total fals ce sustin. Nimeni nu a masluit nimic. Nici nu aveau cum sa stie rezultatele inainte de afisare pentru ca toate lucrarile au avut colt inchis. Inseamna ca au desfacut colturile, ceea ce este mai grav. In plus, au dreptul la contestatie, asa cum se procedeaza la orice concurs”, a tunat Hagima. La deschiderea lucrarilor a participat si un inspector scolar, invitat de catre organizatorii concursului tocmai pentru ca in anii trecuti au fost mereu neintelegeri si nemultumiri. Numai ca anul acesta nu s-a mai facut si recorectarea lucrarilor. „Eu doar am participat la deschiderea lucrarilor, a precizat Adina Albu,a inspector scolar la invatamantul primar. Nu s-a mai facut recorectarea. Poate au fost greseli si in momentul redactarii listei, nu stiu.”

Greseli cu repetitie?

Revolta cadrelor didactice de la Scoala 18 „Spiru Haret” este cu atat mai mare cu cat printre elevii introdusi in lista apare, poate nu intamplator, si copilul sotilor Claudia si Cristian Merticaru, ambii inspectori scolari, care a „sarit” pe locul III cu 93 de puncte. „Habar nu am ce a fost acolo, nici nu stiu rezultatul. Copilul meu a vrut sa participe si eu doar l-am lasat sa o faca”, ne-a spus pe fuga tatal Merticaru. Anul trecut, Scoala 18 a fost la fel de vitregita la acelasi concurs. „Si atunci am constatat ca s-a lucrat pe tezele copiilor de catre invatatori. Am sesizat Inspectoratul Scolar, am facut reclamatii, dar nu s-a luat nicio masura. Acum s-a intamplat la fel”, a mai spus directorul Sibisteanu.

Roxana Neagu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img