27 octombrie 2024
ActualitateCopiii stranierilor se intorc la scolile bacauane: elevi migratori

Copiii stranierilor se intorc la scolile bacauane: elevi migratori

Numai in acest an scolar, 160 de copii de euronavetisti s-au reinscris in unitatile de invatamant din Bacau. Dupa ce ani intregi s-a petrecut fenomenul de depopulare a scolilor, din cauza ca foarte multi elevi isi urmau parintii in strainatate, acum are loc fenomenul invers – din diferite motive, cele mai multe de neadaptare, elevii revin in tara si incearca sa se reacomodeze cu exigentele (mari) din scoala romaneasca.

Multi elevi din judetul Bacau au aales” sa studieze in strainatate si multi dintre ei chiar sa inceapa scoala departe de casa, din cauza unui singur motiv: a trebuit sa-i insoteasca pe parintii care doreau o viata mai buna. Insa existenta printre straini este dura, locurile de munca nu foarte sigure, astfel ca, pentru a-si proteja castigurile firave, familii intregi au ales sa se reintoarca acasa. Aceasta naveta antreneaza si destinele copiilor care sunt fortati sa invete in locuri si conditii deosebite, in care trebuie sa se descurce. „Intr-adevar si la noi au venit multi elevi. Sunt deja 8 inscrisi. Cred eu ca acest lucru a depins foarte mult si de faptul ca parintii copiilor au invatat aici. Inca mai asteptam dosare de echivalare. Sunt elevi din clasele a X-a si a XII-a, dar avem si o fata care a plecat in semestrul I sa-si continue studiile in strainatate, iar acum in semestrul II s-a reintors. E primul an in care ne confruntam cu aceasta situatie asa ca inca nu am facut o analiza pe aceasta reintegrare a lor. Oricum, acsti elevi au acum statutul de auditori, nu sunt inca ascultati, nu primesc note, pentru ca nu au inca definitivare dosarele privind echivalarea studiilor”, ne-a declarat Carmen Popa, directorul Colegiului „Henri Coanda” Bacau.



Acasa e mai bine

Elevii care s-au intors in tara au o experienta in plus fata de colegii lor, stiu foarte bine o limba straina, ceea ce e un avantaj deloc neglijabil, o seriozitate, dar si o deschidere mentala care ii ajuta sa inteleaga mai multe. aE mai buna scoala in Romania decat in Italia. Acolo relatiile dintre profesor si elev sunt neobisnuite pentru noi, cei de aici. Nu exista nici un respect pentru cadrul didactic, chiar unii elevi injura profesorii. Apoi sunt foarte multe ore de latina pe saptamana si asta ajunge sa te plictiseasca”, spune Madalin Botezatu, de la Liceul aG. Apostu”, care compara si relatiile dintre elevi: aAcolo sunt mult mai reci si elevilor de acolo nu le pasa ce note iau.” Madalin a invatat pentru cateva luni intr-un oras de langa Torino, dar s-a acomodat cu greu. Acelasi lucru s-a intamplat cu Larisa Lazer, plecata la o scoala de arhitectura din Sardinia, dar care nu s-a putut acomoda cu atmosfera de acolo. Toti elevii au subliniat un lucru important – profesorii din Occident sunt mult mai aproape de elevi, sunt mai calmi si mai atenti la progresele elevilor.

R



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img