27 octombrie 2024
ActualitateManole Chiriac, liderul Federatiei Sindicatului din Invatamant - filiala Bacau: "Noi de...

Manole Chiriac, liderul Federatiei Sindicatului din Invatamant – filiala Bacau: „Noi de fapt asta vrem, sa obtinem ceea ce este deja legiferat”

Sindicatele din anvatamant au reluat negocierea contractului colectiv de munca la nivel de ramura de anvatamant, dupa ce, cu putin timp in urma, anuntau intreruperea discutiilor nemultumite de situatia bugetului.

Printre motivele pentru care sindicatele au decis antreruperea negocierilor se numara faptul ca Ministerul Educatiei nu a respectat obligatia de a pune la dispozitia reprezentantilor federatiilor sindicale o serie de informatii despre situatiei locurilor de munca, a clasificarii profesiilor si meseriilor a nivelului de salarizare, a duratei tipului de lucru care trebuiau puse la dispozitia partenerilor sociali anca de la jumatatea lunii ianuarie. De asemenea, ministerul nu si-a respectat obligatia asumata la prima reuniune din acest an de a face observatii si propuneri pe marginea proiectului comun de contract colectiv prezentat de federatiile sindicale. De asemenea, proiectul prezentat de minister nu contine o serie de drepturi an conformitate cu prevederile din Statutul personalului didactic si consacrate an contractul colectiv de munca la nivel de ramura an vigoare, precum si de cele anterioare si prevederi din contractul colectiv de munca ce consacra dialogul social. aDe fapt negocierile noastre au inceput inca de anul trecut. Acum doar au fost reluate. Suntem la a treia runda, dar am suspendat discutiile de negociere. Federatiile sindicale din Invatamant sunt nemultumite pentru ca atat in ceea ce priveste negocierea Contractului Colectiv de Munca la nivel national, cat si in ceea ce priveste valoarea coeficientului de ierarhizare pe anumite grile mereu se face referire la Legea Invatamantului, votata de Parlament, promulgata de presedintele tarii, dar care nu este respectata. Noi de fapt asta vrem, sa obtinem ceea ce este deja legiferat si statuat in aceasta lege. De exemplu, acum, discutiile au fost suspendate si pentru ca valoarea coeficientului este prin lege de 400 de lei, iar premierul Boc nu vrea sa dea mai mult de 299 de lei”, a precizat Manole Chiriac, liderul Federatiei Sindicatului din Invatamant – filiala Bacau. Sindicalistii din Educatie ameninta cu proteste, inclusiv greva generala, daca nu se vor aloca 6% din PIB. Insa sindicalistii spera sa nu se ajunga la aceasta situatie extrema. aDaca nu obtinem nimic la negocieri, daca nu se ajunge la nicio intelegere, se va apela la mediere. Apoi, in functie de discutii se poate ajunge din nou la declansarea conflictului de munca si chiar la greva in sistem. Speram insa sa nu facem asta si Ministerul Finantelor impreuna cu premierul Boc sa inteleaga necesitatea sprijinirii Invatamantului. Daca ni se va alocaa 6 la suta din PIB, efortul bugetar nu va fi unul foarte mare, iar banii vor ajunge inclusiv pentru cresterile salariale”, a mai spus Manole Chiriac.



Roxana Neagu
Gabriel Pop



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img