Liderii Sindicatului „Familia” și conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău au început negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă. „Conducerea DGASPC a adus în discuție problema asistenților medicali și ne-a propus trei variante: externalizarea serviciilor, înființarea unui centru medico-social în care nu ar fi cuprinse toate asistentele medicale din statul de funcții și, a treia variantă, ca salarizarea personalului medical să rămână conform OUG 91/2017 pentru modificarea și completarea Legii-cadru 153/2017, cu precizarea că vor fi bani de salarii doar până în august”, a declarat Polixenia Oprișan, președinta Sindicatului „Familia”.
Sindicaliștii nu sunt de acord nici cu externalizarea serviciilor, nici cu disponibilizarea asistentelor medicale și solicită să fie păstrată formula actuală și, prin negociere, să fie găsite alte soluții.
Directorul DGASPC: 120 versus 1800
Dana Țîțaru, directorul general al DGASPC, arată că cele trei propuneri sunt aceleași cu cele discutate pe 31 martie. „Acțiunea sindicală sprijină 120 de angajați, în detrimentul altor 1800. Sper să ajungem la un consens pentru că fiecare lună care trece înseamnă un cost suplimentar de 650.000 de lei.
Și conducerea Consiliului Județean (CJ) a rugat sindicatul să aleagă una dintre variante deoarece povara va apăsa, în final, asupra CJ Bacău”, afirmă Daniela Țîțaru. Pe 9 mai, peste o sută de angajați ai DGASPC, avându-i în frunte pe liderii Sindicatului „Familia”, ai Federației „Columna” și CNSRL „Frăția”, au protestat în fața Prefecturii, acuzând, între altele, reducerea sporului de week-end de la 100% la 40%.
„Au decis unilateral”
În noul contract colectiv, sporul a rămas așa cum era. „Legea spune că se poate acorda un spor de până la 100%. În toată țara, angajații care sunt afiliați la sindicatul nostru sunt plătiți dublu sâmbăta și duminica. La noi, nu! Dacă ne-ar fi chemat la negocieri, am fi găsit o soluție. Asta e nemulțumirea principală, că au decis unilateral”, afirmă Polixenia Oprișan, lider sindical. „Ceea ce nu spun ei este faptul că sporul a scăzut de la 200% la 140%. Înainte, acordam un spor de 100% și câte o zi liberă pentru fiecare sâmbătă și duminică în care se lucra.
Acum acordăm un spor de 40% și o zi liberă”, precizează directorul general al DGASPC, adăugând că se respectă legea. Situația nu-i mulțumește pe angajați, așa încât, pentru a recâștiga cele 60 de procente pierdute, Sindicatul „Familia” va depune plângere în instanță.