Piața e plină de cireșe pretins a fi de mai și, mai ales, provenite de la producători români. De altfel, pe orice tarabă din piață sau raft din magazin e imposibil să nu zărești apetisantele fructe de sezon. Prețurile sunt diferite de la comerciant la comerciant, fiind dictate în special de calitatea cireșelor.
Astfel, fără prea mari eforturi, găsești exclusiv la comercianți (în piețe sau în magazine) cireșe pentru pofticioși și…cu dare de mână, la prețuri, deocamdată, prohibitive, de 12 lei până la…22,99 de lei kilogramul. Piețarii vând cireașa, cel mai probabil luată de la import, cu 8-12 lei kilogramul, fără a fi neapărat și aspectuoase (ceea ce poate însemna că sunt cam „trecute”, clienții fiind destul de puțini).
În plus, gustul fad și neobișnuit de acru, te duce cu gândul că nu sunt de pe la noi. Întrebați fiind de unde provine marfa, comercianții din piețe răspund sec: „Sunt românești. Din Vrancea”, unii indicând chiar și localitatea (nu și pe etichetă, cum ar fi normal și legal să o facă), respectiv Urechești.
Alții (cei mai mulți) susțin că dodoloațele cireșe ar fi de la Râmnicu Sărat.
„De la noi, de la Itești, în niciun caz nu sunt. Nici de la Râmnicu Sărat, pentru că, deși acolo există o livadă mare, de circa 50 de hectare, proprietarul, pe care chiar îl cunosc, e un italian, mi-a și confirmat, zilele trecute, când am vorbit cu el, că nu are cireșe timpurii. Așa că…”, a declarat Pavel Teodorescu, proprietarul celei mai mari plantații de cireși din județul Bacău.
Cel mai probabil, marfa din piețe provine din Bulgaria, de pe piața neagră. Un singur comerciant din Piața Sud a avut „curajul” să recunoască faptul că cireșele sunt din…Grecia.
Made in Albania sau Grecia
Și marile magazine vând cireșele timpurii cu prețuri destul de piperate. Am găsit, de exemplu, cireșe cu aspect de fructe „trecute”, la prețuri reduse chiar și cu…69 la sută.
Mai exact, prețioasele fructe de mai aveau un preț de 6,90 lei față de vechiul preț de 22,99 lei. Interesant e că niciun magazin din rețelele cunoscute, prezente mai în toată țara, nu aveau la raft cireșe produse în România, aspect care poate spune multe vizavi de marfa „mincinoasă” din piețe. Cert este că fructele din hypermarket provin fie din Grecia, fie din…Albania.
Potrivit producătorilor locali de cireșe, primele producții din acest an vor ajunge în rafturile magazinelor cel mai devreme pe 10 iunie a.c. Producţia este una bună, ceea ce ar trebui să însemne că și preţurile vor fi cam la jumătate faţă de anul trecut, când, se știe, pomicultorii au cam avut de suferit în urma „zăpezii mieilor” căzută la final de aprilie.