18 octombrie 2024
ActualitateA inceput scoala!

A inceput scoala!

15 septembrie. Pentru cei mici, emotii cu carul. Pentru aveterani”, un simplu amisto”. Deocamdata, pentru ca bac-ul bate la usa. Pentru profesori, sperante intr-un salariu mai bun, sefi noi sau titulaturi proaspete. Asta daca nu cauta inca o catedra libera. Pentru toti, insa, a fost un nou inceput.

Gradinita „Agricola International” a fost, poate, cea mai grabita unitate de invatamant din judet, anul scolar incepand aici inca de acum doua saptamani. Atunci au venit primii 60-70 de prichindei. Acum, singura gradinita cu program saptamanal nu mai are niciun loc liber, dar solicitarile continua sa vina. Educatoarele de aici stiu de ce. „Ca sa lucrezi intr-o gradinita cu program saptamanal trebuie, in primul rand, sa fii mama cu adevarat. Blandetea si afectiunea sunt atributele noastre principale”, ne-a declarat Maricica Diamant, directorul Gradinitei „Agricola”. Infiintata in urma cu aproapre un sfert de secol, Gradinita „Agricola” a impresionat inca de la inceput prin programul si conditiile oferite. Obiceiurile s-au mai schimbat si multi parinti isi iau, acum, copiii acasa in fiecare seara. Numarul micutilor care stau aici de luni pana vineri nu depaseste 30 sau 40. Avalansa de cereri a ramas, insa, intacta.



Bacaul are Colegiu National Catolic

Debutul anului scolar 2008-2009 a adus invatamantului bacauan un nou Colegiu National. Mai exact, un Colegiu National Catolic, fostul Liceul teologic romano-catolic „Sf. Iosif” schimbandu-si titulatura. Un statut care vine sa rasplateasca istoria si valoarea singurei scoli de profil din Moldova, dar care obliga o data in plus. „Mergem pe acelasi drum pe care am pornit cu ani in urma si incercam sa-i ajutam pe tinerii care vin la noi sa-si maturizeze propria vocatie, sa se pregateasca pentru viata si sa inteleaga responsabilitatea pe care o au fata de viata si fata de societatea in care traiesc”, ne-a declarat pr. Anton Sabaoanu, directorul Colegiului National Catolic „Sf. Iosif”. Infiintat in 1886 la Iasi, Seminarul romano-catolic se alatura, in 1994, liceului teologic aparut, cu un an mai devreme, in Bacau. De altfel, istoria si renumele seminarului au atarnat greu in decizia Ministerului Educatiei de a acorda liceului bacauan statutul de Colegiu National. Liturghia cu care incepe fiecare an scolar, pacea care domina sediul Colegiului sau seriozitatea elevilor cu costume negre, camasi albe si cravate visinii te fac, insa, sa intelegi ca noul statut se cuvine din plin liceului bacauan.

Scoala dupa scoala la Liceul de Arta aGeorge Apostu”

Arhiplin. Asa arata, ieri dimineata, sala „Ateneului”. Nu concerta vreo formatie de top, ci, pur si simplu, a inceput anul scolar. Princhideii de clase primare si-au luat buchetel de flori in brate, parintii de mana si s-au asezat, cuminti, in primele randuri. Afara, „veteranii” erau prea ocupati sa-si povesteasca intamplarile de peste vacanta pentru a-i interesa ce se intampla in sala. Pentru ei, sita s-a invechit deja. „Inceputul de an scolar? E misto. Deocamdata. Peste cateva luni vine Bac-ul si va fi mai naspa, dar pana atunci mai e”, a explicat, doct, un „artist” cu sapca trasa pe o ureche. De altfel, noutatea absoluta de la Liceul de Arta „George Apostu”, adica infiintarea programului „scoala dupa scoala” pentru clasele primare, nu avea cum sa-i intereseze. Cat despre schimbarea conducerii, stiau deja. Astfel, Daniela Barzu a inceput primul ei an scolar in postura de director, in timp ce functia de director adjunct va fi ocupata de catre profesoara de canto Claudia Vasilache.Scris de Eduard Cucu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img