Liceul seral –
umbra unui succes
Unii vor spune ca e nostalgic sa scrii un articol despre clasele de seral de la licee. Noi spunem doar ca e o radiografie a unui sistem, care, cu aproape trei decenii in urma, scotea candidati pentru facultate pe banda rulanta. Mai mult, dascalii mai in varsta sustin ca nici invatamantul de zi de astazi nu tine pasul cu ceea ce a fost odata liceul seral.
In scripetele Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) figureaza, pentru anul scolar 2008 – 2009, doar doua licee care au clase de seral: Grupul Scolar „Letea” sI Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comanesti. Oferta primului cuprinde clase de liceu, an de completare sI scoala de arte sI meserii (SAM), cate 28 de locuri pentru fiecare an de studiu, in timp ce Comanestiul a optat, la seral, doar pentru SAM. Cat priveste cererea, e loc de mult mai bine, in clasa a IX-a de la „Letea” fiind inscrisi, deocamdata, doar opt elevi. Nimeni nu s-a aratat interesat de clasele de SAM-seral, atat la „Letea”, cat si la Comanesti, desi acestea sunt o aparitie in premiera in peisajul invatamantului bacauan. aSituatia este explicabila, in conditiile in care si la zi au ramas neocupate peste 1000 de locuri la scolile de arte si meserii”, a declarat Daniela Tarasa, inspector scolar de informatica, omul care s-a ocupat indeaproape de repartizarile computerizate din acest an. De altfel, oficialul ISJ a admis ca invatamantul seral sau cel cu frecventa redusa este privit ca un fel de „alfabetizare”.
18 ani impliniti,
conditie obligatorie
Una din conditiile obligatorii ca sa poti un liceu la seral sau frecventa redusa e sa ai 18 ani impliniti. Cel putin asa spun reglementarile in vigoare, dar si cele din trecut. De altfel, cine ajunge in situatia de a apela la „seral” are, oricum, 18 ani impliniti. „Un elev care termina, sa zicem, scoala de arte si meserii are deja 17 ani. Ca sa poata continua la liceu in clasa a XI-a, fie el sI seral, trebuie sa faca un an de completare, deci, cand intra la liceu – seral, are deja 18 ani impliniti. Daca se angajeaza imediat dupa terminarea SAM-ului, exista an de completare in sistem seral. Tot la aLeteaa”, a explicat Daniela Tarasa cel mai „scurt” traseu catre seral sau frecventa redusa. Pentru cel de-al doilea sistem au optat, in anul scolar 2008 -2009, doua licee: Colegiul Economic „Ion Ghica” si Grupul Scolar „Alexandru Vlahuta” Podu Turcului. Clasa de la Economic este deja plina ochi, in timp ce la Podu Turcului sunt inscrisI 14 „boboci”, dar, potrivit aceleiasi surse, optiunile celor care s-au inscris la seral sI frecventa redusa au tinut cont, in primul rand, de liceu, nu de forma de invatamant. Cat priveste varsta „bobicilor”, media este de 25 -30 de ani, in timp ce extremele sunt reprezentate de o tanara ca a implinit 18 ani in luna mai si un barbat din Frumoasa – Balcani, care s-a apucat de liceu la 54 de ani.
Trecut luminos
Daca liceul fara frecventa sau, mai nou, cu frecventa redusa a fost dintotdeauna trecut la capitolul „si altele” de catre elevi, seralul a avut perioada sa de glorie in urma cu aproape trei decenii. „Invatamantul seral a fost, la sfarsitul anilor „70 sI inceputul anilor „80, extrem de puternic. Cartea care se facea la seral nu se face, astazi, la zi in multe licee. Toate clasele aveau profil teoretic sI foarte multI absoleventi de liceu seral intrau fara probleme la facultate. De invatamantul seral au profitat, in special, elevii buni, dar care au dorit sa faca mai intai o scoala profesionala pentru a se putea angaja, postura de salariat oferindu-le si posibilitatea de a primi locuinta”, a sustinut profesorul Vasile Cautis, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri”. Cele mai puternice licee cu clase de seral erau, in epoca, Liceul Economic, fostul liceu „Lucretiu Patrascanu”, adica actualul Colegiu National „Gheorghe Vranceanu” si Liceul, pe atunci, „Vasile Alecsandri”. Scris de Eduard Cucu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.