Gradinita 25 din Serbanesti nu a intrat in vacanta. Educatoarele de aici au decis sa-i invite pe copiii romi din cartier la un program de vara, mai ales ca unii ar trebui sa mearga, din toamna, la scoala. Si parintii sunt incantati de idee: „Vrem sa intre in rand cu lumea civilizata”, afirma mamicile, regretand ca ele nu au „stiinta de carte”.
In fiecare dimineata, pe poarta Gradinitei nr. 25 intra tinere mamici cu fuste lungi plisate, albe sau rosii, si batice inflorate, portul traditional al rromilor, ducandu-si copiii de mana. Prima zi de gradinita din viata lor, 30 iunie, va ramane in amintirea copiilor din Serbanesti ca un moment special, in care au trecut de barierele traditiei si au intrat „in rand cu lumea civilizata”, marturiseste Ghizela Stanescu, una dintre mamici. „Suntem tigani badanari si la noi femeile nu merg la scoala. Asa a fost, insa vremurile s-au schimbat”, sustine ea. „Vrem ca Francesca sa stie carte si sa-si faca un rost in viata”, spune si Gabriela Carole, o tanara frumoasa, sprancenata, care si-a adus la gradinita sora. „Eu nu am facut scoala si imi pare tare rau. Nu poti sa citesti o scrisoare, un anunt, o firma, sa scrii un mesaj pe telefon”, adauga ea. Simona Iorgu isi aduce fetitele, pe Mandra si Bianca, „ca sa invete carte si sa aiba stabilitate in viata”. Educatoarele le ies inainte, bucuroase ca parintii nu au renuntat si ca au mai castigat o zi din acest proiect inedit.
Copiii vor invata figurile geometrice
„Suntem foarte incantati ca dimineata ne-au trecut pragul patru parinti, apoi inca sapte. Proiectul aE sansa taa e destinat copiilor rromi care nu au fost niciodata la gradinita. Saptamana trecuta, am mers din poarta in poarta si am vorbit cu adultii despre ceea ce dorim sa facem. Foarte mult ne-a ajutat Ionel Mihai, mediatorul scolar”, a declarat Cecilia Mihaila, directoarea Gradintei 25. Culmea e ca au venit si copii care nu fusesera identificati si inscrisi in proiect, parintii afland de la rude si vecini ca se face „gradinita pentru rromi”. Educatoarele care vor face voluntariat in acest proiect sunt Tereza Luncanu, Mariana Ciomartan si Nutica Vandalac.
Batranii au decis ca nepotii sa invete carte
Intr-adevar, copiii se simt ca intre prieteni, rad si vorbesc, sunt atenti si raspund prompt intrebarilor. „Le-a placut tare mult, ieri, au venit acasa si s-au laudat bunicilor cu ce-au facut, ce-au invatat!”, spune Simona. De altfel, bunicii au fost cei care au insistat sa fie adusi la gradinita, marturiseste Ghizela Stanescu. Fiul ei, Dragos, care e „un deliciu” pentru educatoare, stie pe de rost versurile a zeci de manele, cunoaste toate culorile si vrea sa mearga in clasa I ca sa ajunga, mai tarziu, doctor. „Sunt foarte sociabili, foarte destepti si deschisi la a invata tot ce le spunem”, afirma Tereza Luncanu. In prima zi au venit 11 copii. „Categoric, maine vor fi mai multi, mai ales ca ceilalti vor povesti acasa cum e aici. Nu vrem sa priveasca acest proiect ca pe ceva impus si sa se teama. Programul incepe la ora 9 si dureaza pana la 12. Important e sa le placa si sa continue”. E o zi insorita si in curtea acoperita de iarba a Gradinitei 25, frumoasele tiganci par niste trandafiri. Desi le-ar placea sa mai ramana la gradinita, isi iau ramas bun de la copii si de la Cecilia Mihaila. „Va promitem ca din toamna, vom organiza pentru copiii vostri un program de dupa-amiaza, doua zile pe saptamana, le spune directoarea. Suntem foarte preocupati sa le dam sansa de a invata. Din pacate, inca exista reticenta din partea celorlalti parinti”. Scris de Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.