Incepand de ieri, copiii care au absolvit clasa a VIII-a si parintii acestora, ajutati de diriginti, au inceput sa completeze si sa depuna fisele de inscriere originale in vederea repartizarii computerizate. Pentru liceele vocationale, ieri au inceput probele de aptitudini, inscrierea realizandu-se pe 10-11 iunie. Absolventii clasei a VIII-a care se inscriu la licee din alte judete vor completa fisa in centrul special din judetul respectiv. Pentru prima data se intra la liceu fara examen, pe baza amediei de admitere”. Aceasta se calculeaza adunand media generala de absolvire a claselor V-VIII si media notelor de la tezele unice, iar rezultatul se imparte la doi. Fiecare are o pondere de 50 la suta. Elevii primesc fisa de inscriere de la scoala in care au invatat. Completarea optiunilor trebuie facuta cu maxima atentie si in cunostinta de cauza. aNoi am inceput inca din februarie sa discutam cu parintii si sa le explicam cum se completeaza. In primul rand, i-am sfatuit sa nu se grabeasca”, arata Domnica Hodea, director la Scoala aO. Voicu”. Dascalii cu experienta insista ca parintii si elevii sa treaca cat mai multe licee si scoli profesionale. E foarte important, de asemenea, ca aoptiunile sa fie cat mai realiste”: dintre liceele in care ar dori sa invete, elevul trebuie sa le treaca mai intai pe acelea la care are sanse sa fie admis. Isi da seama care sunt acestea comparand media sa de admitere cu ultima medie de intrare, din 2007, la liceele respective. Mediile din 2007 sunt publicate in ghidul pentru admitere.
aSa fie atenti la coduri”
aAnul acesta se va intra cu medii mai mari decat in 2007″, sustin profesorii bacauani, deoarece e o promotie afoarte puternica”. Fisa de inscriere va fi semnata de elev, parinte si diriginte, insa acesta nu are voie sa-i influenteze in luarea deciziilor. El trebuie sa-i sfatuiasca, prezentandu-le informatiile necesare si explicandu-le ce se intampla daca scriu optiuni nerealiste sau putine optiuni. Daca elevul alege un liceu prea bun pentru el sau trece doar 3-4 licee, riscul e sa ajunga la o scoala mai slaba decat cea la care i-ar permis media sa. Asta pentru ca procedura tine cont si de optiuni. aTrebuie sa fie foarte atenti la coduri, a declarat Ileana Calugaru, presedinta a comisiei metodice. De asemenea, e bine sa verifice corectitudinea datelor: nume, prenume, media generala V-VIII si media tezelor cu subiect unic”. Erorile se corecteaza la scoala, pe loc sau cel tarziu pana pe 20 iunie, ultima zi de inscriere. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii dupa medii si ii distribuie in aceasta ordine pe baza optiunilor exprimate, media fiind cea care primeaza.
Scolile vor afisa lista admisilor pe 28 iunie
Pentru a spori sansele de reusita, pedagogii recomanda completarea a cel putin 100 de optiuni, dar pot fi trecute si mai multe deoarece fisa are 315 rubrici. Daca elevul a facut greseli, mai exista o sansa si dupa introducerea fiselor in baza nationala de date, adeoarece noi verificam datele, in scoala, comparand fisa originala cu fisa de control”, arata prof. Calugaru. Daca doi elevi au aceeasi medie de admitere si aceeasi optiune, se va tine seama, in aceasta ordine, de urmatoarele date: media generala la tezele unice, media V-VIII, media la tezele de limba romana, media tezelor de matematica, apoi a celorlalte teze. Prima repartizare computerizata va avea loc vineri, 27 iunie 2008. In ziua urmatoare, pe 28 iunie, gimnaziile vor afisa listele cu absolventii repartizati proveniti din scoala respectiva si lista cu locurile neocupate in liceele si SAM-urile din judetul Bacau. Pe 29 iunie, fiecare liceu va afisa lista candidatilor repartizati in unitatea respectiva. O a doua etapa a repartizarii va avea loc pe 12 iulie, fiind destinata candidatilor care s-au inscris si nu au fost repartizati sau nu au participat, din cauze obiective, la prima etapa. Repartizarea din toamna va avea loc in perioada 1-10 septembrie.
Scris de Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.