Intai la Judecatorie, apoi la scoala!
Pustimea de clasa
a VIII-a este in mare fierbere.
Din 10 iunie, incepe inscrierea la liceele vocationale, iar pe 12, la celelalte.
Pe fisa, vor fi mentionate, alaturi de mediile la teze si media generala, scolile pentru care opteaza, in ordinea preferintei.
Noutatea e ca elevul, daca a implinit 14 ani si daca e nemultumit de liceul ales de parinte, il poate da in judecata. Procedura e simpla: el depunere cerere la judecatorul de serviciu si cere schimbarea liceului. Cazul e judecat acu celeritate”. Alegerea scolii nu e usoara. Exista riscul ca elevul, daca nu e realist, sa se trezeasca repartizat la o scoala de meserii, desi dorea si putea sa intre la un liceu de nivel mediu. Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei, arata ca pe fisa de inscriere „semneaza parintele, elevul si dirigintele”, ultimul avand sarcina sa-i informeze, nu sa-i influenteze. Conform legii, parintele si copilul decid impreuna. Daca e posibil. Adolescentul vrea sa faca ceea ce ii place, in timp ce parintele e preocupat de altele: „Ce meserie va avea la absolvire?”, „Se va putea angaja?”, unde e scoala, cat va costa transportul sau cazarea etc. Adultul are, aproape totdeauna, cuvantul hotarator. El l-a crescut, el il intretine in scoala, el stie mai bine!
Le dam idei adolescentilor
Noua varianta, cea in care intervine instanta, nu e agreata de parinti. „Copilul trebuie sa asculte”, „Daca parintele decide, asta e”, spun unii, ba nu, „parintele trebuie sa tina cont de inclinatiile copilului”, zic altii. Chiar si adultii care sustin ca isi vor lasa copiii sa aleaga singuri, deoarece ei insisi au fost fortati sa urmeze un anumit liceu, nu accepta ca instanta sa rezolve disputa. Si dascalii sunt impotriva acestei initiative, desi admit ca exista parinti care gresesc. „E e o tampenie, ca de altfel multe alte tampenii care se intampla nu numai in invatamant, dar parca in invatamant sunt mai multe, a declarat Vasile Cautis, directorul Colegiului aV. Alecsandria. Sa nu uitam cum au fost concepute variantele la Limba Romana, cele 25 de subiecte introduse aiurea, in afara programei, care i-au revoltat pe elevii, dar si pe profesori”. Domnica Hodea, directoarea Scolii „Octavian Voicu”, sustine ca asta le va da idei adolescentilor. „Eu cred ca se va strica si mai mult relatia parinte-elev. La 14 ani, daca are si o prietena, va dori sa fie teribil. aMama vrea sa ma dea la SAM! Las” ca ii arat eu!a va spune adolescentul. E o cale de a le sugera razboiul”. Prof. Cautis arata ca trebuie sa existe o negociere intre parti: „Nici parintele nu trebuie sa forteze nota: ca el e major si decide. Trebuie sa fie constient ca scoala se alege in functie de nivelul de pregatire, de intelegere, de receptivitate al copilului. Sunt multe situatii in care parintele greseste, insa nu e nevoie de instanta. Avem ONG-uri care ii pot consilia, dar scoala, in primul rand, face asta, apoi, de ce nu, mass-media”. Scris de Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.