21 octombrie 2024
Actualitate„Desteptarea"; in scoala ta / 48 de ani de educatie la Scoala...

„Desteptarea”; in scoala ta / 48 de ani de educatie la Scoala „Alexandru Piru”; din Margineni

Scoala aAlexandru Piru” din comuna Margineni este un loc unde se nasc sperante si se intind aripi. Unitatea de invatamant nu a dat multe genii. Dar mii de copiii au deslusit in acest loc buchiile abecedarului, au invatat sa fie buni, corecti si muncitori. Elevii de aici stiu deja ca atunci cand exista vointa si sansa, toate obstacolele vietii sunt depasite, iar destinul poate fi croit dupa tiparele dorite.

Sunt 48 de ani de cand Scoala aAlexandru Piru” din Margineni si-a deschis portile si tot atatia ani de cand generatii de elevi au deslusit aici buchiile abecedarului, au invatat tot ce se putea si au facut pasul urmator catre un liceu. aAvem destui fosti elevi cu care ne mandrim, ne spune directorul unitatii de invatamant Adrian Paraschiv. In fruntea listei se afla Alexandru Piru, care a invatat in scoala noastra in clasele I-IV. De aceea si unitatea de invatamant din Margineni ii poarta numele”. Cei aproape 50 de ani si-au pus amprenta asupra unitatii de invatamant, lasand urme nesterse pe tamplaria, acoperisul si chiar zidaria cladirii. In timp s-au facut doar lucrari de igienizare si mici reparatii, fara ca scoala sa intre intr-un proces serios de consolidare. Vechimea a inceput sa muste din pereti si plafoane, din lemnul usilor si din cimentul holurilor. aAm facut unele modernizari strict necesare. Am instalat o centrala pe gaz metan, s-a tras apa curenta, s-au construit grupuri sanitare moderne cu tot ce trebuie. Recent am reusit sa schimbam ferestrele vechi cu termopane. Dar in cel mai scurt timp trebuie sa facem o reabilitare totala a unitatii. Peretii necesita consolidari cat mai repede cu putinta. Deja in doua clase au cazut tavanele. Noroc ca nu a fost accidentat nici un elev”, declara directorul Paraschiv. Managerul nu ascunde faptul ca sperantele de a primi finantare pentru proiectul de reabilitare si modernizare a scolii sunt tot la Consiliul Local Margineni si la Inspectoratul Scolar Judetean.



Proiecte europene intr-o scoala rurala

Chiar daca nu isi desfasoara activitatea intr-o scoala din oras, dascalii din Margineni pun mult suflet in educarea copiilor. Stiu sa le trezeasca interesul pentru carte, sa-i angreneze in diverse activitati, sa-i faca sa se implice in proiecte indraznete. aCadrele didactice sunt titulare. Din 35 sunt calificate 32. Nu avem probleme de abandon scolar, iar procesul de promovabilitate este de 87 la suta. Absolventii claselor a VIII-a sunt toti cuprinsi in forme de invatamant, fie ca vorbim de licee sau scoli profesionale. Avem elevi care merg la olimpiada, chiar daca nu ajung la faza nationala. Avem fosti elevi care au ajuns oameni de seama: ingineri, doctori, profesori universitari”, se lauda directorul scolii. Este un proces firesc ca elevii din Margineni sa-si gaseasca drumul in viata cu precizie matematica, dupa ce au fost obisnuiti sa se implice si sa se zbata pentru o viata mai buna inca de pe bancile scolii generale. Nu sunt putine proiectele derulate in unitatea de invatamant aAlexandru Piru”, iar dascalii au facut imposibilul sa acopere toate domeniile sensibile ale existentei. aAvem o sala pentru activitati educationale care se afla in curs de amenajare. Aici am instalat 20 de calculatoare unde copiii vor avea acces cat vor dori. Bineinteles sub supravegherea unui profesor. Tot anul acesta, in scoala s-a amenajat si un cabinet psihopedagogic. Nu sunt probleme grave in unitatea de invatamant, dar avem cateva cazuri pe care le monitorizam. Pana acum suntem multumiti de rezultate”, ne spune invatatoarea Mirela Nechifor. Tot la Margineni se mai deruleaza proiectele aCalendarul verde”, un proiect prin care elevii sunt invatati sa protejeze si sa respecte natura, aPrietenul meu semaforul”, care presupune activitati pe teme de circulatie, aUnivers magic”, un proiect educational care se desfasoara in colaborare cu Observatorul Astronomic.

Si la tara se face carte!

Nici cea mai mica emotie nu se citeste in ochii candizi ai celor doua fete. Ramona Unguru este sigura pe ea si pe destinul ei. Nu se teme de examenul care bate la usa si nici o umbra nu-i intuneca chipul cand se gandeste la viitor. aCarte se poate face si la tara si la oras, raspunde simplu eleva din clasa a VIII a. Eu cred ca nu exista diferente intre elevi. Pe de alta parte, profesorii de aici se ocupa de noi foarte serios. La matematica se tin mereu meditatii. Tot ce trebuie sa facem este sa ne dam interesul si sa invatam”. Putin mai timida, colega ei, Alexandra Ciubotaru spune ca tezele cu subiect unic din luna mai nu i s-au parut deloc dificile. aAm cateva emotii cand ma gandesc la examenul ce urmeaza. Dar sunt convinsa ca voi reusi sa ajung la unul din colegiile bune din Bacau. Ma refer in special la Colegiul Economic aIon Ghica”. Acolo mi-ar place sa fiu eleva”, marturiseste pustoaica.

Prescolarii din Margineni fac acte de caritate

Frumosi, peltici, raraiti si isteti foc. E o placere sa stai in mijlocul copiilor de la gradinita. La indemnul educatoarei, piticii si-au pus scaunelele unul langa altul in forma de semicerc si s-au strans umar la umar. In fata, o fetita cu chip de papusa spune o poezie despre mama. Pustoaica se mai incurca in strofe, dar educatoarea Nelica Mihai ii sare imediat in ajutor. Dupa recitalul Denisei, prichindeii incep sa cante. Cunosc lectia foarte bine. aSunt niste copii extraordinar de talentati, marturiseste educatoarea. Cu ei derulez in momentul de fata doua proiecte internationale: aDe la sunete la cantecea si aA fost odata ca niciodataa. De asemenea, colaboram cu cinci gradinite din municipiul Bacau. Periodic mergem la concerte la Filarmonica aMihail Jora”. Tot prichindeii din Margineni au fost curiosi sa afle cum este intr-un orfelinat. Si nu au mers cu mana goala la acei copii crescuti departe de familie. Prescolarii au renuntat la pachetelele lor din ziua respectiva si la multe din hainutele care le prisoseau acasa.

Geniu la matematica in clasa I

E liniste in scoala! Pe dupa usile de lemn crapate se aud glasurile ferme ale dascalilor si voci subtiri, tremurate, de copii. La clasa intaia prichindeii sunt foarte concentrati. Au ora de matematica si trebuie sa rezolve un test. Chiar in centrul clasei, in fata unui laptop, un baietel pirpiriu sta teapan pe un scaun, plin de importanta. Copilul este atat de concentrat la ajucaria” lui incat nu pare sa mai observe ce se intampla in jur. Invatatoarea Mirela Nechifor ii pune tandru mana pe capusor si il alinta ca o mama. aStefanel Balan este matematicianul clasei. Nu a avut nevoie decat de cateva minute pentru a rezolva testul la matematica. A predat deja lucrarea. De aceea il recompensez si il las sa faca altceva la ora”, spune mandra dascalita. Laudele ii ung sufletul si il fac fericit. Intre timp si alte manute au inceput sa se ridice timid in clasa. Unul cate unul, prichindeii vin de hac problemei de matematica… Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img