21 octombrie 2024
ActualitateO lectie pentru strategii neamului / „Scolile din Tara Galilor ne-au fascinat";

O lectie pentru strategii neamului / „Scolile din Tara Galilor ne-au fascinat”;

Cativa dascali de la Scoala aConstantin Platon” au vizitat saptamana trecuta scolile din Tara Galilor, de unde s-au intors fascinati si parca putin intristati de distanta uriasa dintre cele doua sisteme de invatamant. Poate ca specialistilor in strategii nu le-ar strica sa faca si ei cunostinta cu amodelul european”.

aVizita educationala” s-a facut pe cheltuiala dascalilor, 25 de milioane de persoana, dar a meritat. Asa sustin ei. Invitatia a venit dupa patru ani de colaborare. aIn 2004, scoala noastra a inceput o corespondenta cu scoala din Wrexam, povesteste Lorelai Mereuta, profesor de engleza. Ne-am pus adresa pe un site si am fost contactati de Scoala primara Minera, care este patronata de Biserica. Asa a inceput colaborarea noastra”. Copiii din clasa inv. Lucia Grecu, la care prof. Mereuta preda engleza, au corespondat cu elevii din Tara Galilor, au schimbat impresii, si-au trimis felicitari si fotografii. Intre timp, Scoala aPlaton” a mai incheiat un parteneriat cu o scoala aflata la 80 km de prima. In Wrexam, bacauanii au fost intampinati de primarul orasului, de elevii si profesorii Scolii Minera, care i-au asteptat pe scari. aNoi le-am dus martisoare, iar ei ne-au daruit narcise pentru ca narcisa e simbolul Sf. David. Era sarbatoare si orasul era galben de narcise”, spune prof. Mereuta.



O clasa are patru dascali

Timp de o saptamana, dascalii nostri, avand la dispozitie un microbuz, au vizitat scoli, au asistat la ore, au discutat cu elevii si cu profesorii. aLa o clasa cu 25 de copii erau 4 cadre didactice: profesorul principal, asistentele lui si profesorul de practica pedagogica. La acestia se adauga, uneori, voluntarii”, declara Manuela Neculcea, director educativ. Sistemul galez degaja multa disciplina, dar si multa lejeritate. aAm observat ca, in timp ce se spunea o poveste, unul dintre copiii era plictisit. Un profesor l-a luat deoparte si a lucrat altceva cu el”, explica Lucia Grecu. Invatamantul nu se bazeaza pe criterii cantitative, ci pe calitatea educatiei si confortul elevilor. aM-a frapat abundenta de materiale didactice, marturiseste Paraschiva Blajut. Totul e foarte atractiv, profesorii au tot ce le trebuie la dispozitie, pur si simplu te impresioneaza”. Fiecare clasa are un colt – cu xerox si consumabile – in care sunt pregatite materialele pentru ora. In Tara Galilor, programa are obiective, nu termene rigide, pe capitole. aLa noi e foate multa materie si trebuie sa treci mai departe pentru ca altfel ai fi silit sa prelungesti semestrul ca sa termini, sustine inv. Grecu. Un manual de clasa a VI-a arata ca unul de-a III-a de la noi, e viu ilustrat, e copilaresc, accesibil”.

Un vis: sali de balet si bazine de inot

Inv. Gh. Racles a fost fascinant de atelierele lor: aAu bazin de inot, sali de balet, ateliere de sculptura, gastronomie, croitorie, tamplarie, pictura, metaloplastie”. Toate acestea sunt „optionale” la care elevii se inscriu la inceputul anului. O clasa optionala poate avea 6 sau 4 elevi, dar nimeni nu o va inchide. aInvatamantul e mult mai aplicat. Accentul cade pe activitatile practice, care trebuie sa le dezvolte abilitatile”, adauga insp. Anca Rafiroiu. Dascalii bacauani au fost condusi prin scoli de elevi: aRelationeaza extraordinar. Nu sunt scrobiti deloc, sunt naturali, relaxati si politicosi. Daca unul l-a atins pe altul isi cere scuze imediat. Nu intra oricine in scoala. Parintii nu se supara, iar copiii sunt in siguranta”. Pe Lucia Grecu a impresionat-o ca toate scolile au la intrare uniforma, in culorile institutiei, si emblema. In scoala din Wrexam, ea a descoperit un colt dedicat Bacaului, in care erau prezentate fotografii, felicitari primite de la elevii Scolii aPlaton”, planse, informatii. aNe-ar fi drag sa avem si noi astfel de scoli, in care fiecare zi e o sarbatoare, iar munca, o bucurie”, marturiseste Paraschiva Blajut. Scris de Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img