20 octombrie 2024
Actualitate„Desteptarea"; in scoala ta / Scoala Vultureni e in expansiune

„Desteptarea”; in scoala ta / Scoala Vultureni e in expansiune

In Vultureni sunt 5 scoli cu clasele I-IV – Tomozia, Lichitiseni, Dadesti, Medeleni si Ghilavesti – si doua cu clasele I-VIII, cea din Vultureni si Scoala aVasile Dobrovici” din Godinestii de jos. Cea mai noua e Scoala Dadesti, construita in 2007, iar cea mai veche, Scoala Lichitiseni, care functioneaza in fosta primarie, construita in 1936. Scoala I-VIII Vultureni a fost inaugurata in 1970 si a fost recent reabilitata. Vin aici, la gimnaziu, si copiii din Nazareni, satul cel mai indepartat de acentru”. Pana in urma cu 5 ani, cand a fost adus microbuzul, ei faceau cate 14 kilometri dus-intors. Si jumatate din iarna care abia s-a incheiat au mers pe jos. aExista masina, dar din pacate avem destule probleme, declara prof. Renata Chicus, directoarea scolii. Microbuzul s-a defectat chiar de la inceput. Si acum se strica des, iar anul asta, in primul semestru, nu am avut sofer”. In curs de reabilitare e Scoala din Ghilavesti, in care au fost refacute sobele de teracota, instalatiile electrice si a fost construit un grup sanitar, care insa a fost incuiat toata iarna din cauza ca a inghetat apa. Scoala Vultureni e in expansiune. Mai norocoasa decat altele, institutia a beneficiat de doua proiecte. Unul a vizat renovarea imobilului, iar celalalt, modernizarea interioarelor: saparea unui put, montarea centralei termice si a conductelor, aducerea apei potabile inauntru. aUrmeaza sa fie construit grupul sanitar, spune directoarea. Am reusit sa obtinem aprobare pentru a fi construit lipit de cladirea scolii, ca sa avem siguranta ca nu va ingheta apa, si speram ca in primavara asta va fi gata”. In 2008 va fi realizata si izolatia exterioara a cladirii. Totul va fi nou.

Aparatele de sport stau in magazie



aMarea noastra durere e o sala de sport, marturiseste prof. Renata Chicus. Avem materiale, dar nu le putem folosi. Nici macar o promisiune nu avem deocamdata, trebuie sa vedem ce proiecte se pot accesa din fondurile pe 2008″. Saltele, mingi, lada, capra, porti de handbal, masa de tenis, toate stau depozitate intr-o incapere. Cand afara e frig, copiii fac ora de educatie fizica in clasa, dar rareori sunt aduse saltele sau aparate din cauza ca, desi bancile sunt mutate langa pereti, nu e destul loc pentru exercitii. Ca sa nu se mai chinuie, iarna prefera sa joace sah. Scoala Vultureni are doua cladiri, dar spatiul e insuficient. In prima cladire sunt 5 sali de clasa, un birou, o cancelarie si o mica arhiva. In a doua, o biblioteca si o incapere cu trei PC, viitor laborator de informatica.

Toti ar fugi din sat…

De cativa ani incoace, cele mai bune rezultate se obtin la olimpiada de geografie, gratie lui Aurel Arhip, un profesor inimos, care a reusit sa-i insufleteasca pe elevi. Desi comuna e la mare distanta de capitala judetului, multi copii reusesc sa-si ia zborul. Promotia de anul trecut a avut 20 de absolventi, din care 12 s-au prezentat la prima sesiune a Testelor Nationale, iar alti 5 la a doua. Toti ar fugi din sat, spun dascalii, dar ca sa urmezi un liceu trebuie indeplinite doua conditii: sa inveti bine si sa-si permita parintii sa te tina la oras. Copiii norocosi invata acum in Bacau, la Colegiul Pedagogic aStefan cel Mare”, Colegiul Economic aIon Ghica”, la CTC aN.V. Karpen” sau la aMihai Eminescu”. aFac fata bine, chiar am primit felicitari de la unele licee”, marturiseste directoarea. Alti 9 adolescenti deprind o meserie la Colegiul Economic sau in alte SAM-uri din Bacau. Doar doi, anu cei mai slabi”, au ramas la SAM Stanisesti, unde invata sa devina amuncitori agricoli”. aCu cat e mai izolat satul din care vin si nivelul de instruire al familiei e mai mic, iar interesul pentru scoala e direct proportional cu acestea”, spune prof. Chicus, cu tristete.

Laptop si proiector, din fonduri externe

Scoala Vultureni a reusit sa acceseze fonduri de la Banca Mondiala pentru proiectul aSezatoarea, punte intre trecut si viitor”, realizata in colaborare cu CL, care a adaugat 24 milioane de lei vechi la cele 200 obtinute de scoala. Din banii primariei au fost achizitionate costumele populare. Proiectul a presupus, intre altele, o excursie de trei zile la Muzeul Satului si la Horezu. aCel mai important proiect aflat in derulare este insa Centrul de Documentare si Informare (CDI). In 2007 am primit 400 milioane de lei vechi pentru infiintarea CDI, in cadrul unui program romano-francez. Din acesti bani am cumparat tot ce trebuia pentru functionarea CDI”. Asta inseamna mobilier – rafturi, scaune, birouri, mese de calculator -, un laptop si trei sisteme complete PC, videoproiector, copiator, aparat foto, camera video, combina muzicala, statie de amplificare. aE foarte important sa ne conectam la Internet si speram sa reusim, avem promisiuni”, spune directoarea. CDI Vultureni va fi la dispozitia comunitatii, adica a dascalilor, a profesorilor si a specialistilor din comuna, care vor realiza proiecte, referate sau documentari.

Biblioteca s-a mutat la gradinita

Actualmente, incaperea destinata bibliotecii scolare se afla inafara institutiei de invatamant. Nici scoala din comuna Vultureni nu se bucura de conditii bune pentru depozitarea fondului de carte, situatie intalnita, de altfel, in toate satele din judetul Bacau. Datorita insuficientei spatiului necesar pentru cele aproximativ 5300 de carti, ea a fost mutata in sediul fostei gradinite comunale. „Biblioteca scolara se afla intr-o sala separata deoarece spatiul pe care il aveam la dispozitie era prea mic si pentru ca una dintre gradinite s-a desfiintat am mutat totul acolo” a declarat Renata Chicus. Nici volumele nu au mai fost innoite de mult, insa elevii pot gasi aici aproape tot ce prevede programa scolara. „Ultima data cand am reinnoit fondul de carte a fost in 2006, cand am fost cuprinsi intr-un proiect demarat de Ministerul Educatiei prin intermediul caruia am fost finantati de catre Banca Mondiala”, a continuat ea. In viitor, directoarea are speranta ca lucrurile vor lua alta intorsatura pentru ca are in plan sa modernizeze locul oferit de fosta gradinita, prin inlocuirea rafturilor, in prima faza. Ulterior, va fi adus si un calculator, dar toate acestea se vor intampla doar in momentul in care vor fi suficiente fonduri.

O eleva de nota 10

Daca alte fetite de vasta ei poate inca se mai joaca cu papusile, Bianca Cheta invata. Invata mult si din pasiune. Este o eleva de nota zece si nu se fereste sa spuna acest lucru. Iubeste limba romana si geografia mai mult decat orice si nu a luat niciodata nici un 9 la aceste materii. „Invat foarte mult pentru ca imi face placere. Nu ma impinge nimeni de la spate. Fac acest lucru pentru ca imi doresc. Imi place foarte mult geografia, dar calatoresc doar prin intermediul cartilor si astfel le imbin pe amandoua”, a precizat micuta. La doar 11 ani, Bianca reuseste sa ii faca pe parintii ei sa fie mandri de ea, insa asa cum ne-a povestit, si fratele ei, Ionut, este printre fruntasii la invatatura. „Noi ne intelegem foarte bine si invatam la fel de bine. Ne ajutam unul pe celalalt”, marturiseste Bianca.

aSahul este pasiunea mea!”

Asa va raspunde Ionut Sofronea daca va fi intrebat de oricine la ce se pricepe el cel mai bine. La 14 ani, elev la Scoala I-VIII Vultureni, el este unul dintre cei mai buni la invatatura. Geografia nu are taine pentru el, dar ce ii face cu adevarat placere este sahul, pe care il practica de 10 ani. aAveam doar patru ani cand am inceput sa joc sah. Am invatat de la tatal meu si acum am ajuns la un nivel la care pot concura atat cu elevi de la alte scoli, cat si cu oameni in toata firea. Reusesc sa castig de fiecare data, lucru care ma face extrem de fericit. Multi raman surprinsi ca la varsta mea joc atat de bine”, a afirmat el. „Mi-as dori sa am sansa de a juca si cu alti copii. Iubesc sahul pentru ca te motiveaza. E un joc al mintii”, a adaugat el. Acum se pregateste sa vina in Bacau ca sa participe la olimpiada de geografie, intrucat la faza desfasurata intre comune a luat 71 de puncte din 90. Acesta este motivul pentru care spera sa aduca acasa numai rezultate bune, asa cum s-a obisnuit.Scris de Silvia Patrascanu / Daniela Pilat



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img