aConstantin Platon” – o scoala ade centru”
Scoala „Constantin Platon” a devenit ceea ce, macar din perspectiva amplasarii ei, ar fi trebuit demult sa fie: o unitate de invatamant ravnita de parinti, de elevi si de profesori. Asta nu s-a intamplat peste noapte, ci treptat, incepand cam de prin 2000. Din cauza rezultatelor, dar si a perceptiei transmise de la o generatie la alta, scoala „de la piata”, cum i se spunea, a fost multi ani un fel de cenusareasa. In timp, insa, lucrurile s-au schimbat radical.
In anul care a trecut, Scoala „Constantin Platon” a beneficiat de investitii de zeci de miliarde. „Niciodata nu am primit asa de multi bani ca in 2006-2007, spune directorul Mircea Bostan, vadit multumit. Toate instalatiile de iluminat si de incalzire au fost inlocuite, apoi s-a montat gresie si faianta in grupurile sanitare, ceea ce a costat circa 12 miliarde de lei vechi”. Alte 200 de milioane au intrat in laboratorul de informatica, 300 de milioane de lei in mobilierul de la biblioteca, iar 150 de milioane au fost investite in jaluzele. Mandria scolii, „fanionul”, e biblioteca, dar si laboratoarele de informatica si de fizica arata bine. „In unele sali de clasa s-au facut lucrari de izolatie, din cauza ca aveam igrasie, arata prof. Bostan. Trebuie neaparat realizata si izolarea cladirii la exterior, macar in partea de nord”. Si ambitiile, si nevoie sunt mari pentru acest an: directorul scolii vrea garduri nou, terenuri de sport, alei asfaltate, mobilier pentru laboratorul de biologie si cabinetul de proiecte europene, ultimul avand nevoie si de aparatura: calculatoare, copiator, imprimanta etc. „Avem trei sali de clasa la parter in care bancile sunt vechi de 30 de ani. Chiar daca nu s-au degradat total, sunt mici si incomode, nu mai corespund normelor actuale”, sustine Mircea Bostan.
aTraind si muncind in Europa”
„Noi am inceput foarte devreme cu proiectele europene, cand integrarea Romaniei in UE era un vis, marturiseste prof. Lorelai Mereuta. Vorbim de anul 1995. Nu era in voga atunci sa faci schimburi si sa scrii proiecte. Dupa Revolutie, am fost prima scoala din judet care a facut o vizita in Anglia, cu 26 de copii si trei cadre didactice”. Proiectul Comenius pe parteneriate scolare, realizat de Scoala nr.2, s-a numit „Tapiserie prin timp” si a fost finantat de Ministerul Educatiei. „Nu stiam absolut deloc sa lucrez pe calculator, nici macar sa-l deschid si sa-l inchid, spune prof. Mereuta. De la zero am pornit, dar am luat lucrurile foarte in serios, intai am invatat comenzile, apoi am urmat un curs”. Acest prim proiect a fost realizat in parteneriat cu Irlanda de Nord, dar au participat alaturi de bacauani si scoli din Spania, Cehia, Finlanda, Italia. aNorocul nostru a fost ca am fost evaluati de cei de la Bruxelles, nu de romani”, sustine Lorelai Mereuta. Obiectivul proiectului a fost cunoasterea traditiilor si culturii tarilor participante. Dialogul s-a finalizat cu editarea unei carti de legende, ilustrata de copii, in care Scoala „Constantin Platon” a prezentat „Legenda Frumoasei Dochia” si „Legenda lui Dragos Voda”, publicate alaturi de „Soarta lui Aino”, o legenda din Finlanda, „Magicianul Sibillia”, din Italia si altele. Anul II al proiectului a fost destinat traditiilor religioase (Sfintele Paste, Craciunul etc.), care au fost descrise intr-o carte, dar si in tapiserii realizate de copii, care au participat la un concurs-expozitie. „Cei de la Bruxelles au fost extaziati, povesteste Lorelai Mereuta. Au declarat ca tapiseria noastra e o bijuterie, ao bijuterie autentica intre falsuria, chiar asa s-au exprimat”. In 2008, scoala va depune proiectul aTraind si muncind in Europa”, finantat cu 10.000 de euro de Marea Britanie, care va face si evaluarea. aSuntem optimisti deoarece avem incredere in onestitatea lor”, declara prof. Mereuta.
Scoala aPlaton” si-a scos copiii in lume
Marina Pacuraru, clasa a VI-a B, este unul dintre copiii care au vizitat Institutul de invatamant din Mezzocorona, care reuneste o scoala elementara si o scoala medie, in cadrul proiectului „Punte peste timp”, care a durat doi ani si a fost prelungit pentru inca doi. „Totul a fost interesant, spune Marina. Am vazut o livada de meri, o ferma de capre, ne-au aratat cum se face branza… Ne-au invitat si in atelierele in care se fac activitati practice”. Copiii italieni reparau o bicicleta confiscata de politie, pe care urma sa o vanda si sa foloseasca banii pentru scoala. Obiectivul principal e „sa-i scoatem pe copiii nostri in lume”, afirma inv. Viorica Stineru, coordonator proiect. Si cadrele didacice din cele doua scoli au facut schimb de informatii si de materiale. Elevii din Mezzocorona veniti la Bacau au vizitat scoala, Parcul Dendrologic din Hemeiusi, primaria, Inspectoratul Scolar, apoi au facut o excursie in nordul Moldovei.
Alexandra e campioana mondiala la karate
Alexandra Morcov, clasa a VII-a A, e unul dintre acei elevi care gaseste timp pentru toate: lectii, sport, calculator, muzica etc. „Nu mi se pare nimic extraordinar in asta, totul e sa fii organizat”, afirma ea. In anul scolar 2006-2007, dupa ce a trecut de faza pe municipiu si pe judet, Alexandra a obtinut locul II pe tara la Olimpiada de educatie tehnologica, performanta pe care vrea sa o repete. Visul adolescentei e sa ajunga arhitect, de aceea se pregateste acum pentru alta olimpiada. In plus, citeste, asculta muzica si merge la karate de trei ori pe saptamana. Face acest sport de sase ani, cu sensei Florin Moraru si Adi Loghin, si a obtinut centura albastra. „La Campionatul Mondial de la Chisinau, care a avut loc in noiembrie 2007, am obtinut locul I la categoria mea de varsta”, spune Alexandra. Chiar daca nu faci cariera, sportul, sustine ea, „te disciplineaza, iti da incredere in tine” si te invata sa-i iubesti si sa-i respecti pe semenii tai.
aVrem sa infiintam o clasa de handbal”
„Ideea in jurul careia se concentreaza eforturile si sperantele cadrelor didactice e cea de parteneriat”, declara inv.Lucia Grecu, sefa cercului de metodisti. Toate lucrurile bune se pot realiza doar „impreuna” cu alte institutii. Asta inseamna relatii de diverse tipuri mai ales pe linie educationala. „Tocmai am incheiat un proiect realizat in colaborare cu scoala din Tisauti – Suceava, aPersonalitati ale plaiurilor moldavea, coordonat de invatatori, arata Lucia Grecu. Avem multe actiuni – expozitii, vizite, spectacole – pe care le organizam cu Caminul de varstnici, Biblioteca judeteana, cu CCD sau cu alte unitati de invatamant”. „Constantin Platon” e o scoala-pilot in colaborarea cu Casa Corpului Didactic (CCD) „Grigore Tabacaru” pentru perfectionarea cadrelor didactice, gazduind zeci de actiuni. Asa se face ca toti dascalii de aici au urmat cursuri de formare, in plus proiectul „a adus scolii prestigiu” si a facut-o cunoscuta in judet si in Regiunea de Nord-Est. Si daca e vorba de faima Scolii „Constantin Platon”, ne-ar trebui inca pagina numai pentru echipa de handbal, pentru sportivii care s-au format aici si care sunt acum anume mari”. Directorul Mircea Bostan, care e profesor de educatie fizica, are planuri mari. aIn acest an vom face o selectie in toate scolile din municipiul Bacau pentru ca vrem sa infiintam o clasa speciala de handbal”, marturiseste el. Scris de Silvia Patrascanu