Cu o saptamana inainte de vacanta de iarna, Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, a prezentat noul pachet de legi care contine trei proiecte: Legea Invatamantului Preuniversitar, Legea Invatamantului Superior si Statutul Cadrului Didactic. La lansare, ministrul Adomnitei a precizat ca legile vor fi supuse dezbaterii publice.
Inspectorii, directorii de scoli, dascalii si sindicatele au la dispozitie o luna pentru a le citi si a aduce amendamente. Avand in vedere ca toti au intrat in vacanta, ca doua patrimi din acest interval sunt dedicate Craciunului si Revelionului si ca scoala reincepe pe 7 ianuarie, nici nu se putea o perioada mai nepotrivita pentru aceasta initiativa. Pana pe 17 ianuarie, vor fi 10 zile in care ar putea avea loc dezbaterea, insa prima saptamana de scoala e una de acomodare. Daca MECT ar fi fost interesat sa afle opiniile dascalilor si sa le includa in lege ar fi lansat dezbaterea in octombrie, asa cum, de altfel, fusese programata.
Gradinita va fi obligatorie din 2011
Legea Invatamantului Preuniversitar prezinta principiile pre care se va baza educatia, etapele, modul de finantare, responsabilitatile, sanctiunile etc. Prima noutate pe care o aduce legea e faptul ca invatamantul prescolar devine obligatoriu. In mare, invatamantul preuniversitar va avea trei etape, prima fiind educatia timpurie, cu educatie ante-prescolara (0-3 ani) si invatamant prescolar (3-6 ani). Parintii vor fi obligati sa-si dea copiii la gradinita, iar ISJ si auitoritatile publice sa asigure conditiile: unitati, resurse umane si materiale. Frecventa e asigurata de parinti sau de tutori, iar amenzile sunt de 500- 2000 lei (20 de milioane lei vechi). Banii intra in veniturile scolii. Legea precizeaza, totusi, ca schimbarile se fac „etapizat”, abia in anul III de aplicare a legii, fiind obligatorie grupa mica. Daca luam in calcul negocierea cu sindicatele, dezbaterea in Parlament, perioada necesara MECT sa elaboreze metodologiile, e greu de crezut ca legea va fi aplicata din anul scolar 2008-2009. In acest (fericit) caz, anul III de aplicare, cu grupa mica obligatorie, va fi 2010-2011.
Unde sunt SAM-urile?
Invatamantul primar va cuprinde clasa pregatitoare si I-V si va fi invatamant de zi, care se desfasoara obligatoriu in program de dimineata. Urmeaza invatamantul secundar inferior (V-IX) si invatamantul secundar superior (liceul), cu 3-4 clase, adica X-XII sau X-XIII. Gimnaziul poate fi urmat si in frecventa redusa sau ca invatamant la distanta. Liceul are trei filiere: filiera teoretica, cu profilurile uman si real filiera vocationala (cu profilurile militar, oridine si sexcuritate publica, teologic, sportiv, artistic si pedagogic) filiera tehnologica (tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului). MECT va aproba, in cadrul profilelor, calificarile si specializarile: electronist, receptioner, contabil etc. Invatamantul tertiar non-universitar cuprinde scolile postileale, care vor avea 1-3 clase. Legea vorbeste doar despre licee. Unde sunt, insa, SAM-urile? Ce vor face elevii care obtin note mici la tezele unice? Pe de alta parte, sunt o gramada de grupuri scolare care au scoli de arta si meserii (SAM). „Eu nu cred ca SAM-urile vor fi desfiintate, a declarat Ovidiu Cojocaru (foto), inspector scolar general al ISJ Bacau. Din cate stiu vor ramane asa cum sunt, elevii de clasa a IX-a avand doua directii de urmat, liceul sau scoala de meserii”. Totusi, structura e prezentata clar in Capitolul I, Art.15: sunt patru niveluri. Art.16 enumera tipurile de unitati: cresa, gradinita, scoala primara, gimnaziu, liceu/colegiu si scpoala postliceala. Nu se face deloc referire la scolile de arte si meserii (SAM), la care, in anii trecuti, se inscriau copiii care nu au trecut la testele nationale si nu au intrat la liceu.
Dispar inspectoratele scolare
In noua lege, institutia care aplica politicile MECT si coordoneaza scolile este Directia Judeteana pentru Invatamantul Preuniversitar (DJIP). Aceasta va lua locul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) si va avea sarcina sa monitorizeze si sa controleze unitatile de invatamant, sa le avizeze, sa aplice legislatia. „Inspectoratele scolare se transforma in directii, iar inspectorii devin functionari publici, declara Ovidiu Cojocaru. Nu stim daca vor fi mai multe drepturi sau mai multe responsabilitati. Deocamdata e doar o informatie. Vom vedea cand vor aparea metodologiile”. Alta sarcina a „directiei” se refera la infiintarea comitetelor locale de dezvoltare a parteneriatelor sociale in invatamantul profesional si tehnic. Tot DJIP ii va numi pe directorii de scoli. Impreuna cu CJ, institutia va repartiza fiecarei unitati fondurile aprobate prin Legea Bugetului. Banii vor veni de la bugetul de stat, bugetul local si din veniturile scolii. Criteriile vor fi numarul elevilor si costul/elev, existand si un coeficient de diferentiere in functie de nivelul de invatamant, densitatea elevilor in zona, severitatea dezavantajelor, complexitatea calificarii. Toate acestea vor fi detaliate in metodologii si regulamente, care vor aparea… cand vor aparea. Scris de Silvia Patrascanu