În amfiteatrul Grădiniţei cu Program Prelungit „Crai Nou” Bacău, structură a Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Bacău s-a desfășurat, la finele săptămânii trecute, a II-a ediţie a Simpozionului interjudețean „Cooperare, încurajare perseverență”. Evenimentul a avut obiectiv schimbul de bune practici în relaţia grădiniţă – familie – şcoală – comunitate, pe trei secţiuni: 1. Referate; 2. Programe, proiecte educaţionale; 3. Proiecte de activităţi cu părinţii/ şcoala/ instituţii culturale. Invitaţi de onoare au fost reprezentanţi ai instituţiilor cu care grădiniţa are o frumoasă colaborare:
– Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, reprezentat de inspector general adjunct, prof. Ana-Maria Egarmin
– Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, reprezentată de lector univ. dr. Liliana Mâţă
– Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, reprezentată de prof. Viorica Pricopoaia şi Maria Mătăsaru
– Şcoala Populară de Arte şi Meserii Bacău, reprezentată de director, prof. Olguţa Pâţu
Participanţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de doi copii îmbrăcaţi în frumoase costume populare. Numeroşi părinţi au asistat la acest amplu eveniment.
În deschiderea manifestării, preșcolarii tuturor grupelor grădiniței – coordonați de educatoare, profesorii colaboratori de dans și karate – au prezentat un frumos program artistic îmbinând dansul popular cu valsul, monologul cu demonstrații de forță și mișcare, dramatizarea cu cântecul popular. S-a dorit a evidenția atât talentul artistic al micuților, implicarea tuturor cadrelor didactice, cât și frumoasa colaborare pe care instituția o are cu familia și alți specialiști.
Workshop-ul, mediat de prof. Irina Bursucanu, consilier şcolar al Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” Bacău, a avut ca temă identificarea metodelor educative de intervenție adecvate fiecărui tip de personalitate în scopul integrării sociale și dezvoltării armonioase a fiecărui educabil.
Cei prezenți au fost antrenați în rezolvarea sarcinilor trasate de mediatorul workshop-ului. S-a evidențiat personalitatea educatorului, modul în care acesta își lasă amprenta în educarea și formarea celor mici, importanța cooperării și colaborării tuturor factorilor educaționali, rolul familiei și al mediului social.
Cuvântul invitaților a punctat rolul major al cooperării, încurajării, perseverenței în actul educațional. Toate acestea presupun o reorganizare a pârghiilor pedagogice, astfel încât să fie evitate etichetarea, dirijarea excesivă și escaladarea emoțională.
Învățarea prin colaborare, lucrul în echipă generează aplicarea, sintetizarea cunoștințelor, creșterea stimei de sine și inter-relaționarea pozitivă. Colaborarea, cooperarea reprezintă procese interactive de învățare și formare axate pe schimbul de idei și perseverență.
Întregul eveniment a fost moderat de prof. Mariana-Carmen Isop, director adjunct al Şcolii Gimnaziale ,,Mihail Sadoveanu” Bacău și prof. Daniela Colonescu, coordonatorii simpozionului.
Manifestarea a continuat cu vizitarea Grădiniţei „Crai Nou” Bacău și a expoziţiei cu lucrări ale copiilor. Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice, la care s-au înscris 34 de participanţi din 9 judeţe, a constituit un prilej de realizare a unui schimb de bune practici în activitatea didactică. Lucrările au fost publicate în revista de specialitate cu ISSN „Cooperare, încurajare perseverență”.
Pentru reuşita acestui eveniment şi-au adus contribuţia toate cadrele didactice din Grădiniţa „Crai Nou”: profesorii Vornicu Alina -Tereza, Bordeianu Cristina, Potoschi Daniela, Mardare Monica, Palade Livia-Petronela, Chirica Nadia, Palade Manuela-Elena, Ciocănaş Mihaela, Dorobăț Daniela, educatoarele Rogojinaru Ariadna-Elena, Straton Rachila, Vulpe Niculina, Simion Marieta, Popa Maria, Năsturaș Maria, profesorii instructori Borulea Iulia, Hermeziu Lică și Boiangiu Sorin, administratorul Diaconu Elena, asistentele medicale Marina Creangă și Popa Iuliana, părinţii tuturor preşcolarilor grădiniţei.
„Schimbul de bune practici pentru cunoaşterea unor alternative de educaţie în care rolul familiei este esenţial, evidenţierea rolului major al unei bune relaţii grădiniţă-familie-şcoală-comunitate în dezvoltarea armonioasă şi în progresul educaţional al copiilor, organizarea unor activităţi în colaborare cu instituţii şcolare, culturale, sociale etc. constituie baza unei activităţii didactice de succes”, a declarat prof. Carmen Mariana Isop.
„Informarea părinţilor cu privire la caracteristicile psihofizice ale copilului preşcolar, familiarizarea acestora cu metodele şi procedeele educative, motivarea lor pentru implicarea cât mai activă în activitatea desfăşurată de copii în cadrul grădiniţei şi în activităţi bazate pe parteneriate familie – grădiniţă – şcoală, au impact constructiv în evoluţia comportamentului copilului”, a adăugat și Livia Petronela Palade.