16 ianuarie 2025

Sfanta meditatie da siguranta parintilor

Se apropie examenele nationale si odata cu ele cresc nelinistile si emotiile parintilor care au copii angrenati in aceste examene. Pentru ca, nu mai e o noutate pentru nimeni, parintii traiesc acest moment cu mai mare intensitate decat odraslele lor. Cei care apeleaza, pentru copiii lor, la cunoscutele meditatii trebuie sa fie pregatiti sa plateasca intre 200.000 si 500.000 de lei vechi, in functie de materie si meditator, pentru fiecare &#8222sedinta de pregatire”.

Multi parinti sunt convinsi de necesitatea sedintelor de pregatire in particular. Potrivit unora, activitatea dascalilor la scoala nu mai este de natura sa asigure o pregatire corespunzatoare elevilor. &#8222Profesorii, unii dintre ei, nu vreau sa generalizez, nu manifesta un interes deosebit la scoala. Predau doar cunostintele elementare, unii chiar sugerandu-le copiilor ca, pentru a fi siguri de reusita la examen, sa ia si meditatii in particular”, ne spune Cornelia Dumitru, un parinte care a intrat in febra examenelor fiului sau. Iar pretul unei sedinte de meditatie nu este chiar la indemana oricui. Astfel, daca pregatirea copilului este asigurata de un profesor consacrat, cu renume in lumea meditatorilor, sedinta de pregatire poate ajunge usor la 500.000 lei. Facand un calcul simplu, un parinte care plateste o sedinta de pregatire la matematica si una la romana pe saptamana trebuie sa puna deoparte intr-o luna cel putin 4 milioane pentru meditatiile odraslei. Pentru cine vrea sa ingrase porcul in ajun, avand in vedere ca a mai ramas mai putin de o luna pana la examenele nationale, numarul sedintelor se poate dubla si, automat, si pretul platit de parinte.



Pentru cei cu mai putina dare de mana, mai exista si varianta de a apela la studenti, care nu au experienta unui profesor, dar care &#8222dau” meditatii cu numai 150.000-200.000 lei sedinta.

Sacrificii pentru linistea sufleteasca

Exista parinti care, pentru linistea lor sufleteasca si de dragul copiilor, isi sacrifica un salariu pentru a fi mai linistiti in preajma examenelor. &#8222Este un pret mare pe care trebuie sa-l platim noi, parintii, dar ce nu facem pentru viitorul copiilor nostri. Pentru ca este o investitie in viitorul lor si ne gandim si la batranetile noastre. Am doi copii, iar cel mai mare este in clasa a VIII-a. Vreau sa il dau la Colegiul National &#171Vasile Alecsandri&#187, dar stiu cat este de greu si de aceea il pregatesc in particular. Intr-o luna ajung sa dau si cate 5 milioane la profesorii care mi-au fost recomandati ca au avut rezultate foarte bune cu elevii pe care i-au pregatit. Tinand cont ca am inceput pregatirea din martie, in cele trei luni de meditatii ajung la aproximativ 15 milioane”, ni s-a destainuit Victoria Popa, o alta mama care isi face griji pentru soarta fiului ei.

Parerea profesorilor: meditatiile nu sunt absolut necesare

Desi multi profesori traiesc de pe urma meditatiilor, scotand chiar si de doua-trei ori salariul pe care il iau la catedra de pe urma acestora, sunt unii care considera meditatiile tardive la sfarsit de an. Ei spun ca, in conditiile in care viata este foarte grea si oamenii trebuie sa petreaca tot mai mult timp la serviciu, parintii incearca sa inlocuiasca sprijinul pe care ar trebui sa il acorde ei insisi copiilor prin angajarea preparatorilor. &#8222Meditatiile nu sunt neaparat o necesitate. Sunt multi copii care au sustinut si au reusit la examene fara sa fi trecut pe la meditatii. Totul depinde de parinti, de timpul si de situatia lor financiara. Pregatirile in particular sunt dictate mai mult de nevoia de siguranta a parintilor, decat de elevi sau profesori”, ne-a spus un cadru didactic de la Colegiul National Pedagogic.Scris de Dorin Vasiluta



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img