25 octombrie 2024
ContrasensLupta internă e despre politica externă

Lupta internă e despre politica externă

Conflictul dintre PSD pe de o parte și celelalte partide plus președintele Iohannis, pe de altă parte, nu mai are nici o legătură cu problemele interne ale țării. Pur și simplu, deși încă se discuta în termeni de anticorupție, Justiție, democrație și așa mai departe, miza bătăliei nu mai are nici o legătură cu vreo tema internă; tot scandalul din aceste zile, pornind de la mutarea ambasadei din Israel, vizita premierului la Vatican, dosarul nuclear iranian este, de fapt un război între SUA și UE purtat pe teritoriul românesc, între două găști compuse din români.

E limpede că PSD reprezintă interesele americane, în vreme ce Iohannis și partidele „de dreapta”, pe cele europene. Iar bătălia se dă pentru interesele (vest)europene, grav afectate de deciziile politice americane: impunerea de tarife suplimentare la importuri și ieșirea din acordul nuclear cu Iranul. Momentan, tarifele suplimentare nu afectează UE, pentru că, lunar, Trump semnează o clauză de excepție; dar asta nu poate dura la infinit și e, mai mult, o invitație la negociere.



Părăsirea acordului nuclear este o altă lovitură dată UE, care are contracte mari de investiții, pe care ar trebui să le abandoneze ca să nu fie afectată, la rândul ei, de sancțiunile americane. Problema este extrem de delicată, mai ales că SUA și-au creat un cap de pod în estul Europei, România numărându-se printre țările dispuse să execute ordinele americanilor.

Și a făcut-o blocând, alături de alte două țări, declarația UE referitoare la mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Acest lucru nu s-ar fi putut dacă Guvernul român nu ar fi reluat frâiele politicii externe, prea ușor transferate prin interpretări ale Constituției către Președinție.

De asta Iohannis spumegă împotriva deciziilor externe ale Guvernului: pentru că luptă pentru interesele UE, pe când Guvernul se face preș intereselor SUA. Situația este destul de complicată, cu șanse mari să ne-o luăm în freză deoarece Bruxelles-ul este mai aproape decât Washingtonul iar, din punct de vedere economic, depindem de Uniunea Europeană și nu de Statele Unite. Un lucru este cât se poate de sigur: din această confruntare, noi, românii, nu vom câștigă nimic; probabil că vom și pierde. Și un ultim amănunt: americanii au prostul obicei să-i execute sau să-i bage la închisoare pe foștii aliați după ce le fac jocurile…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img