8 ianuarie 2025

Elevii bacauani cer oprirea dublarii desenelor animate / Operatiunea „Salvati-l pe Tweety” a devenit nationala

Scriam la sfarsitul lunii noiembrie 2005 despre protestul unui grup de elevi de la Colegiul National „Ferdinand I&#8221 din Bacau impotriva dublarii desenelor animate. Intre timp, totul a luat o foarte mare amploare, s-a realizat si un site care sa promoveze aceasta campanie iar petitia adresata de initiatorii demersului Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Culturii si Cultelor si postului Cartoon Network a atras pana in momentul de fata 7200 de semnaturi de sustinere din intreaga tara. Canalele virtuale de discutie (forumuri) au in aceste zile ca subiect principal campania elevilor bacauani, tineri si maturi comentand ca demersul merita sustinut.

&#8222Salvati-l pe Tweety” este un protest initiat de elevii Colegiului National &#8222Ferdinand I” Bacau, cu scopul de a reintroduce in grila de programe desenele animate in limba engleza. Aceasta initiativa a pornit ca urmare a unor discutii purtate in timpul orelor de engleza, dar si in urma nemultumirilor avute de adolescentii care au crescut cu desene animate in limba engleza. Site-ul http://www.savetweety.lx.ro/ contine toate datele campaniei initiata de elevii de la „Ferdinand I&#8221, sub indrumarea profesoarei de limba engleza Gabriela Laslau. Coordonatorul proiectului este Anca Serbu, eleva in clasa a X-a a Colegiului National „Ferdinand I&#8221. Daca accesati adresa indicata veti gasi sondajele realizate de initiatorii campaniei cu elevi de toate varstele. Din rezultate reiese ca cei mai multi elevi au invatat limba engleza intre 4 si 12 ani, datorita in principal scolii si desenelor animate, si mai apoi filmelor sau publicatiilor in limba engleza. Elevii chestionati spun insa ca la inceput cel mai mult i-a ajutat in invatarea limbii engleze audiovizualul, prin canalele de desene animate nedublate la inceput, si apoi scoala. Site-ul mai contine petitia adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Culturii si Cultelor si conducerii Cartoon Network, in care se cere ca desenele animate sa fie difuzate in limba de productie, argumentul prezentat fiind ca dublajul are un rol negativ in invatarea unei limbi straine. Demersul elevilor bacauani a atras atentia ziaristilor din intreaga tara, care fie in scris, fie in emisiuni de radio (inclusiv Radio France Internationale) au semnalat sau dezbatut campania „Salvati-l pe Tweety&#8221. Un articol despre protestul „fernadistilor&#8221 a aparut si in cotidianul de limba engleza „Bucharest Daily News&#8221.



Studentii sustin cel mai mult campania

Cei care sustin cel mai intens campania elevilor bacauani sunt studentii, pentru ca au prins perioada in care desenele animate se difuzau inca in limba lor originala si stiu ca astfel au putut invata mai usor primele cuvinte in engleza. Initiatorii campaniei primesc zilnic pe adresele personale e-mail-uri de incurajare. Unul din sutele de mesaje primite este cel al studentului Militaru Ionut, din Timisoara: „Stimata doamna profesoara Laslau, am gasit petitia pentru &#8222salvarea desenelor” in limba originala pe care dumneavoastra, impreuna cu grupul de initiativa, ati postat-o pe internet. Am semnat-o fara a clipi, deoarece desenele animate au constituit baza englezei mele (limba pe care o practic de mai mult de 12 ani) si cel mai important, au constituit motivul pentru care, initial, am dorit sa invat aceasta limba. Nu o data m-a enervat dublajul de proasta calitate, si nu o data m-am gandit ca tinerii nu mai au ocazia pe care am avut-o eu in copilarie. Mi se pare ca decizia de a dubla desenele animate dauneaza grav sanatatii societatii noastre, cat si gradului de alfabetizare. Consider intiativa dumneavoastra mai mult decat laudabila si imi pare rau ca nu am avut eu aceasta idee. (…) Eu insumi, la varsta de 21 de ani, inca mai urmaresc cu placere desene animate, dar doar cele in limba originala&#8221.

Cele doua ministere abordate au raspuns politicos la apelul bacauanilor dar au precizat ca nu au nici o parghie sa se implice. Initiatorii campaniei intentioneaza sa se adreseze Consiliului National al Audiovizualului si direct posturilor de televiziune care transmit desene animate dublate. Ba mai mult, au contactat directorul de programe de la Corpul Pacii si unele institutii din Serbia care au avut o initativa asemanatoare. Scris de Laura Huiban



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img