11 ianuarie 2025

Premii de excelenta pentru premianti exceptionali

In editia de ieri a cotidianului DESTEPTAREA v-am prezentat castigatorii premiilor de excelenta decernate de Trustul de Presa Desteptarea la cea de a zecea editie. In paginile 8-9 ati putut citi declaratiile castigatorilor precum si comentariile facute de cele mai importante personalitati ale judetului Bacau. Astazi va vom prezenta si motivatiile care au stat la baza desemnarii celor 11 premianti. Nu s-a constituit un juriu in adevaratul sens al cuvantului. Cei care au decis numele castigatorilor au fost toti

redactorii Desteptarii, Alfa TV si Radio Alfa. Ei sunt cei care iau zilnic pulsul vietii politice, economice, sociale, culturale si sportive.



Petru Placinta

Are vocatie de constructor. Toata viata a pus temelii si a inaltat ziduri. Niciodata nu a fost infrant. Au fost ziduri pe care s-au cladit afaceri durabile. Au fost apoi ziduri ale spiritualitatii locale si nationale, dar si ziduri ale culturii politice. Petru Placinta a fost mereu in top, ii plac inaltimile. Cei care-l vedeau pe omul de afaceri bacauan abonat la cuponul de pensie s-au inselat. De la vestitii curcani de Agricola a trecut la electronica si masini nemtesti. Ii plac masinile de provenienta germana, pentru ca ii place rigoarea celor care le produc. Este un luptator, a fost ministru, director general, presedinte si manager. A dat mana cu Ceausescu, cu lliescu, Nastase, Constantinescu, ambasadori si mari presedinti de companii straine. De la toti a invatat cate ceva, pe toti i-a invatat cate ceva. Ar fi putut fi primar al Bacaului sau presedinte de partid. A ales familia. Si a mai ales ceva: siguranta unor afaceri cladite pe terenul solid al corectitudinii. Despre omul Petru Placinta se pot spune foarte multe dar sa rezumam: Petru Placinta este unul dintre putinii aristocrati ai Bacaului. Are un suflet nobil, eleganta marilor politicieni si inima unui leu ajuns la maturitate.

Elena Bulai

Doamna Elena Bulai este de ani buni managerul Centrului &#8222Rosetti-Tescanu – George Enescu” de la Tescani, institutie ce a reusit sa devina un obiectiv important pe harta culturala a judetului Bacau, dar si a Romaniei. Cum putea fi altfel, cand directorul acestei institutii are in biografia sa si perioada cand a activat ca profesor, fiind un dascal iubit de copiii carora le-a deschis calea spre lumina si cunoastere. Intr-o perioada in care majoritatea institutiilor de cultura abia isi duc zilele, Tescaniul a gasit resurse pentru a spori o zestre culturala de exceptie si a tine treaza in constiinta neamului amintirea marelui muzician roman, cat si pentru stimularea actului creativ, aici fiind organizate numeroase tabere si manifestari de o reala valoare artistica.

Ca o incununare a slujirii lui Enescu, doamna Elena Bulai a publicat in anul 2005 o excelenta traducere din franceza in romana a &#8222Amintirilor lui George Enescu” de Bernard Gavoty, la Editura Cartea 2005.

Stefan Erdes

Intr-o lume in care s-a instalat domnia banului, mistuita de conflicte militare, saracie si inegalitate, biserica si clerul au devenit sprijinul moral, calea in cautarea adevarului, a linistei sufletesti si a vietii fara de pacat. Monseniorul Stefan Erdes este unul din alesii Domnului pentru a aduce speranta si mantuirea credinciosilor aici, pe pamant. Si-a asumat inca din tinerete misiunea laudata si apreciata de Creator, fiind iubit de enoriasii catolici din judetul Bacau si din judetele limitrofe. Cu dragoste, blandete si smerenie, parintele Erdes a reusit sa aduca bucurie si fericire in familiile de credinciosi, indreptandu-le pasii spre spre o viata cumpatata, cu lumina si spirit in tot ceea ce intreprind. Inzestrat cu har de la Dumnezeu, erudit, monseniorul Stefan Erdes si-a dedicat intreaga viata zidirii lacaselor de cult, dar si transmiterii credintei crestine in sufletele si inimile oamenilor.

Medic primar Doina Sargu

Menirea cea mai frumoasa a unui medic de obstetrica-ginecologie este sa aduca pe lume copii. Minunea aceasta dumnezeiasca este traita de ei in fiecare zi. Rutina nu-si are locul in aceasta meserie si, de fiecare data, emotia nu este cu nimic mai prejos decat la primul copil pus in bratele mamei. Doina Sargu a vrut sa fie printre acei muritori alesi sa se impartaseasca din puterea ingerilor. De mai multi ani, reuseste sa aduca speranta, acolo unde nu exista decat disperare si frustrare. Lupta si invinge sterilitatea, pe care o considera &#8222un blestem, cel mai ingrozitor pentru o femeie”. Tocmai pentru ca reuseste sa aduca lacrimi de suprema bucurie in ochii unor femei ce se credeau blestemate sa nu simta niciodata bucuria de a deveni mame, a luat o hotarare de la care nu se abate niciodata: nu face intreruperi de sarcina. Intr-o lume in care granita dintre moral si imoral este trecuta cu usurinta, medicul primar Doina Sargu a ales sa traiasca in lumina si deplina armonie cu propria constiinta.

Eli Davidai

Societatea romaneasca trece printr-o perioada de mari transformari si dezechilibre. Viata economica nu este inca matura, iar afacerile au de suferit din cauza incertitudinii. Experienta Vestului si investitiile serioase sunt mai mult decat necesare acum, cand capitalul autohton este firav. Putine companii puternice s-au incumetat sa vina in Romania nu numai pentru a gasi o piata de desfacere, ci si pentru a se dezvolta si a crea locuri de munca. Una dintre aceste firme este Quadrant Amroq Beverages, producatorul cunoscutei bauturi racoritoare PEPSI. Aceasta companie a reusit sa aduca pe piata autohtona tehnologii performante dar si principiile unui management creativ. Sub conducerea domnului Eli Davidai, compania a dezvoltat parteneriate de afaceri cu firme importante din judetul Bacau, fiind implicata substantial in actiuni de mare importanta pentru comunitatile locale.

Distinctia a fost primita de directorul general pe Romania al firmei Quadrant Amroq Beverages, domnul Florin Radulescu.

Stefan Ciobanu

Medicul Stefan Ciobanu, fost director executiv la FSC, a ramas in amintirea noastra, a tuturor, prin ineditul si entuziamul muncii intr-o organizatie neguvernamentala. Si asta, chiar daca, in urma cu aproximativ o luna, el a plecat dintre noi. Timp de peste zece ani, dr. Stefan Ciobanu si-a dedicat energia si profesionalismul pentru sustinerea celor defavorizati din comunitate. Din anul 1997, a pus bazele programului de &#8222Ingrijire la domiciliu a persoanelor varstnice” si s-a implicat total in dezvoltarea organizationala si crearea de noi programe. Se dedica programului de &#8222Asistenta Medicala Mobila” si pune bazele unui alt program de succes, &#8222Farmacia Mobila”, de care beneficiaza mii de persoane din mediul rural. A vrut mai mult si a reusit. A folosit experienta altor tari in acest domeniu atat de important al comunitatii, s-a pregatit permanent si a stapanit ca nimeni altul arta atragerii intregii comunitati pentru sprijinirea persoanelor aflate in dificultate. De acolo,de sus, medicul Stefan Ciobanu, stie sigur ca cei care i-au fost alaturi ii vor continua munca si ii vor implini sperantele. Diploma a fost inmanata fiului regretatului medic, Cosmin Ciobanu.

Corul Armonia

Sub bagheta dirijorala de exceptie a profesorului Gheorghe Gozar, directorul Liceului de Arta &#8222George Apostu”, Corul &#8222Armonia” s-a abonat, literalmente, la prima treapta a podiumului de premiere. La toate editiile Concursului National de Muzica, acest cor si-a etalat din plin calitatile de exceptie, fiind aplaudat la scena deschisa si cucerind admiratia juriului national. Asa s-a intamplat si in editia 2005, desfasurata la Vaslui, unde elevii Liceului de Arta &#8222George Apostu” au cucerit nu mai putin de 15 premii I si patru premii II. Corul &#8222Armonia” este mai mult decat o formatie corala de exceptie, este o emblema a calitatii artistice, un model pentru toti elevii Liceului de Arta, care, inca din clasele primare, isi doresc sa devina componenti ai acestei formatii si sa cucereasca noi lauri pentru prestigioasa unitate scolara bacauana.

Constantin Avram

Fostul subprefect al judetului a fost &#8222capul limpede” la inundatii. De rapiditatea si justetea deciziilor lui au depins limitarea efectelor dezastrului si, pana la urma, chiar vietile unor bacauani. Rigoarea unui bun administrator, experienta manageriala si politica l-au facut indispensabil si dupa ce apele au trecut. A uitat, insa, sa faca politica printre suvoaie, sinistrati si ajutoare, a mai uitat sa-si puna ecusonul cu stema partidului din care face parte. Asta la costat functia. Unii care confunda administratia cu politica l-au taxat. Constantin Avram este considerat, fara doar si poate, de toti ziaristii bacauani dar si de primarii localitatilor afectate drept &#8222omul numaru&#8217 unu” de la inundatii.

Vasile Ichim

In comuna Racaciuni, traieste o importanta comunitate de romi. Peste 120 de familii nu au in proprietate nici un metru de pamant agricol. Singura lor bogatie sunt copiii si traditiile. Consiliul Local a aprobat alocarea a cate unui sfert de hectar de teren agricol la 70 de familii de romi. Este primul program de acest gen din Romania. Primarul Racaciuniului, Vasile Ichim, a mai aplicat un program in premiera. Prin PHARE, la Gasteni, s-a construit o moara, la care lucreaza numai romi, iar profitul economic se transforma in profit social. Din banii obtinuti se platesc salariile pentru cei care exploateaza moara, iar cu restul de bani sunt sprijinite familiile nevoiase, copiii cu probleme si acordarea de burse pentru elevii merituosi.

Echipa de volei STIINTA BACAU

Pentru echipa de volei feminin, Stiinta Bacau, 2005 a fost anul marilor succese. Echipa antrenata de Florin Grapa si Melu Manta a reusit sa readuca titlul de campioana nationala la Bacau, dupa o pauza de sapte ani, invingand concurenta super-puterilor Rapid si Dinamo. Succesul din campionat a fost dublat si in Cupa Romaniei, Stiinta trecandu-si astfel in palmares, pentru prima oara, eventul. Desi in vara a ramas fara cele mai multe dintre jucatoarele de baza (Alexe, Chivorchian, Ihnatusa, Sekulovic sau Ciocan), campioana Romaniei a renascut precum pasarea Phoenix. In doar cateva luni, cuplul Grapa si Manta a format o noua echipa. Alaturi de Mihaela Truta, Nicoleta Tolisteanu, Tania Boskovic si Viktoria Polischiuk, au venit Ana Mitrovic, Tana Maletic si Lucia Hatinova, fara a uita de rezervele Bianca Moldovan, Andreea Nitulescu, Bianca Toma si Sorina Marian. Cu aceasta garnitura, Stiinta a defilat in noua editie de campionat, unde a reusit victorii pe linie si in Top Team&#8217s Cup, unde a izbutit o calificare de senzatie.

Premiul a fost ridicat in numele echipei de directorul tehnic, Vasile Ghenade, pionierul voleiului bacauan.

Andre Muit

Pentru prima oara, Desteptarea a consultat publicul, care si-a ales electronic favoritul. Pagina de Internet a Desteptarii a gazduit cateva zeci de opinii referitoare la Premiul Publicului. Foarte multi bacauani l-au votat pe olandezul Andre Muit, presedintele Asociatiei BETANIA. Despre activitatea sa in domeniul social, al sprijinirii copiilor si persoanelor in varsta, dar mai ales despre investitiile majore in construirea unor institutii pe model european s-au scris si s-au spus foarte multe. Andre Muit merita aprecierea si respectul nostru si pentru curajul de a fi ales sa traiasca in Romania, devenind prietenul si sfatuitorul tuturor celor care i-au deschis usa. La un moment dat cineva l-a intrebat daca nu vrea sa candideze la functia de primar. Dar cea mai buna caracterizare i-a facut-o un bacauan care si-a motivat optiunea in felul urmator: &#8222Cred ca domnul Andre MUIT ar fi cel mai indicat om care sa castige in acest an Premiul Desteptarii. A trebuit sa vina un olandez sa ne invete ce inseamna normalitatea. Bravo, domnule Muit!”Scris de DESTEPTAREA



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img