In municipiul Bacau apar tot mai multe constructii-apendice, adica lipite de blocurile existente. Acestea inghit suprafete mari din spatiile verzi, iar locatarii nu sunt de acord. O mana de pensionari de pe strada Ana Ipatescu incearca sa atraga atentia autoritatilor, nemultumiti ca li se ia „gura de oxigen” de sub fereastra.
Locatarii de pe scara C a blocului 3 de pe strada Ana Ipatescu incearca, in ultima clipa, sa il impiedice pe un vecin sa distruga spatiul verde din spatele blocului. Ei spun ca sunt constienti ca au sanse minime de reusita, dar spera ca macar semnalul lor de alarma sa declanseze o reactie a autoritatilor. „Dispare spatiul verde din oras, iar cei care vor suferi nu suntem numai noi, persoanele varstnice, ne-a declarat indignata Tinca Mocanu, una dintre locatare. Persoana care a inceput sa distruga deja spatiul verde a spus ca va construi un cabinet medical in apartamentul 2 si ne-a cerut acordul pentru asta. Am semnat. Am fost, de asemenea, de acord sa faca o intrare de doi metri patrati. Pe 9 noiembrie, a inceput lucrarile si am vazut ca a insemnat o parcela de 33 metri patrati din spatiul verde”. Locatarii spun ca indignarea lor este „pana la Dumnezeu”, caci ingrijesc spatiul verde de 40 de ani, de cand s-a construit blocul si nu vor sa accepte construirea acestor „buncare care iau aerul si care apar ca ciupercile dupa ploaie in tot orasul”.
Extindere cu acte in regula
Proprietarul spatiului, Valeriu Luca, spune ca are toate documentele in ordine, ca a obtinut aprobarea pentru extindere in mod legal. „Daca locatarii nu stiu ce inseamna extindere… Pot dovedi cu tabelul ca au semnat pentru acces si extindere. Eu vreau sa traiesc in buna vecinatate cu eu ei, dar mi se pare exagerata aceasta panarama”.
Ionut Tomescu, purtator de cuvant la Primaria Bacau, a declarat ca „persoana fizica” a respectat toate prevederile legale si are toate avizele pentru a face extinderea. „Are si acordul vecinilor, au semnat in fata notarului. Am citit personal capul de tabel si au fost de acord cu calea de acces si cu extinderea”, a precizat Ionut Tomescu. Locatarii sustin insa ca a fost modificat capul de tabel si ca ei au semnat doar pentru acces de doi metri patrati, nu pentru extindere.
Solutia este descatusarea orasului
Ultima speranta a acestui grup de locatari era ajutorul „celor de la Mediu”. Se pare insa ca autoritatile de mediu sunt legate de maini si de picioare de legislatie. „Prin spatiu verde sunt desemnate in Regulamentul planului urbanistic general parcurile si zonele de agrement, ne-a declarat Corina Pricope, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau. Spatiile din jurul blocurilor sunt considerate domeniu public, nu spatiu verde. Ele sunt gestionate de consiliile locale, iar primariile emit certificatul de urbanism, nefiind necesar acceptul nostru”.
Petru Placinta, presedinte al Comisiei de urbanism din Consiliul Local (CL) Bacau, nu este de acord cu „sufocarea orasului”, dar in anumite cazuri cererile de extindere sunt aprobate de CL. „De principiu, am fost de acord sa dam posibilitatea asta farmaciilor, cabinetelor medicale si notariale, care asigura servicii pentru populatie, precum si in cazurile sociale cu totul speciale. Nu exclud presiunile politice, nici cele care vin din relatiile umane”. Petru Placinta sustine ca nu e corect sa se construiasca pe spatiul verde fara stiinta si acordul locatarilor. „Categoric trebuie sa existe consimtamantul tuturor locatarilor, nu doar a 80 la suta dintre ei”. Solutia este extinderea municipiului, si nu extinderea apartamentelor. „In calitate de presedinte al Comisiei de urbanism am spus ca nu este posibil sa mai mergem asa. Vom gasi bani pentru noul PUG al Bacaului ca sa descatusam orasul si sa cautam solutii de extindere spre Cartierul CFR, Magura si Letea Veche. Asta ar crea o alta viata, un alt dinamism”.
Scris de Doina MINCUSilvia PATRASCANU