Tensiunile la Colegiul Economic „Ion Ghica”din Bacau au luat aploare inca din luna mai a acestui an. De fapt, dupa unele informatii, „atmosfera neplacuta, mai bine spus tensionata” dureaza inca de la inceputul anului 2005. „Un grup de profesori”, „Un grup de cadre didactice” au inaintat Inspectoratului Judetean Scolar, inspectorului general mai multe referate si sesizari, in care erau semnalate deficiente in activitatea directorului Colegiului, Ovidiu Cojocaru, cat si a Consiliului de Administratie.
Una din acuzatiile grave se refera la faptul ca s-au facut transferuri ale unor elevi cu incalcarea Ordinului 4747 al MEC, sectiunea 7, Transferul elevilor. Se cerea atunci Inspectoratului Scolar sa se cerceteze un Proces verbal de la sedinta CA din 14 ianuarie 2005, „deoarece se consemneaza ca s-ar fi aprobat transferul unor elevi de la alte scoli, desi membrii CA nu au specificat ca au aprobat transferurile”. Se mai afirma ca PV este incomplet, cu spatii libere (11 randuri intre ultimul elev transferat si semnaturile membrilor CA. „Este vorba de transferul, cu aprobarea directorului, a unor elevi de la alte scoli, cu incalcarea grava a unor prevederi din regulamentul de functionare a invatamantului preuviversitar”. La art. 126 din Regulament se spune clar: Elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai dupa primul semenstru, daca media de inscriere din liceu este cel putin egala cu media ultimului intrat la specializarea la care solicita transferul”. La Colegiul Economic au fost transferati, de la alte scoli, cel putin opt elevi ale caror medii sunt sub media clasei la care a fost transferat. Nu dam numele elevilor, insa la sediul Colegiului, dar si la Inspectoratul Scolar exista aceasta situatie. In aceeasi nota ni se aduce la cunostinta ca alti elevi au fost transferati si trecuti in cls. a X-a fara sustinerea examenelor de diferenta, ceea ce ar fi trebuit sa se intample in septembrie 2004. Si pentru a completa tabloul unor asa-zise nereguli, pentru aceeasi elevi s-au prezentat adeverinte medicale abia in septembrie 2005, insa fara a avea avizul Comisiei Judetene, ei nu sunt in evidenta cabinetului medical al scolii si nici nu figureaza in evidenta scolilor de unde provin cu afectiuni din diagnosticul din adeverinte. La acest punct, doar o comisie specializata poate face lumina si stabili daca reclamatiile se confirma. Cat priveste prima neregula, aceasta este confirmata si de Procesul Verbal incheiat in ziua de 19 octombrie 2005, de comisia de cercetare a ISJ de la Colegiul economic „Ion Ghica”, constituita conform deciziei nr. 2588/22.09. 2005, semnat de Stela Onica, ca presedinta, Maria Gheorghiu, Lilica Budaca, Mihaela Dughiri, Adriana Costandache si Chiriac Manole – lider de sindicat.
Acuzatii de fals si uz de fals
S-a scurs multa cerneala si nervi si pentru a stabili veridicitatea unor semnaturi de pe Catalogul cu rezultatele examenului de competente profesionale – liceu, specializarea „tehnician in domenii financiare si contabile”, sesiunea mai 2004. Cu ocazia unor verificari ale ISJ, directorul Cojocaru prezinta comisiei catalogul cu 36 de pagini, sustinand ca prof. Elena Vrabie a semnat atat la rubrica presedinte, cat si la cea de profesor examinator, ceea ce contravine legii. Prof. Vrabie sustine ca ea a semnat pe documentele originale numai la pozitia „presedinte”, insa in cataloagele prezentate comisiei figureaza si la rubrica „profesori examinatori”. In acelasi timp, presedinta nu-si recunoaste semnaturile de pe catalog, „ele au fost contrafacute, nu sunt executate de mine, deci sunt false”. Cum s-a ajuns la aceasta situatie este greu de spus.
Directorul Cojocaru se spala pe maini
Directorul Ovidiu Cojocaru nu pare a avea scrupule, el spalandu-se pe maini precum un personaj celebru din Biblie. „In ceea ce priveste transferul elevilor respectivi, printre membrii Consiliului de Administratie care au aprobat acest lucru se afla si d-na Elena Vrabie, asa ca vina nu-mi apartine. De ce nu s-a opus atunci? Parerea mea este ca s-a respectat art. 126 din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar. Scrie ca transferurile pentru cazuri medicale se aproba pe baza avizului comisiei medicale judetene? Asa s-a procedat”, sustine Ovidiu Cojocaru. Din pacate, domnia sa ignora un lucru esential, prima parte a acestui articol, conditie „sine qua non” pentru efectuarea transferului: „Elevii din clasa a IX- a se pot transfera numai dupa primul semestru, daca media lor de inscriere la liceu este cel putin egala cu media ultimului intrat la specializarea la care solicita transferul”. De cand 7,70 este o medie mai mare ca 8,50? Transferul numai pe linie medicala, fara nici o legatura cu media, nu-si are rostul. Referitor la faptul ca directoarea Elena Vrabie a figurat pe trei state de plata si a incasat trei indemnizatii la examenul de sustinere a proiectului de specialitate in cadrul examenului de obtinere a certificatului de competente profesionale, directorul Ovidiu Cojocaru a adoptat aceeasi pozitie. „Conform Ordinului MEC, nr. 4330/2002, art. 12, al. 2, la incheierea examenului, dosarul comisiei de examinare va fi predat de presedintele comisiei, sub semnatura, secretarului unitatii de invatamant. Deci n-am nici un amestec. Originalul se afla la ISJ”, spune directorul. Asadar, pentru moment, n-am putut vedea daca semnaturile Elenei Vrabie au fost sau nu falsificate pe o copie. Culmea e ca directorul Cojocaru a semnat statele de plata ca…primarul. Daca Elena Vrabie nu avea voie sa fie trecuta pe cel al profesorilor examinatori, pentru ca fusese presedintele comisiei, de ce n-a taiat-o si a semnat statul de plata? „Nu stiam ca d-na Vrabie este presedinte de comisie!”, afirma directorul starnind nedumerire. Nu-i mai putin adevarat ca si Elena Vrabie s-a complacut in a primi 520.000 lei care nu i se cuveneau, ca profesor examinator, suma nefiind restituita nici pana astazi. „Am fost trecuta din eroare pe acel stat de plata”, se disculpa directoarea.
Se mai constituie o comisie
Inspectorul general al ISJ, Radu Ababei, nu a ramas surprins atunci cand i-am prezentat cazul. „Eu si conducerea Inspectoratului cunoastem foarte, foarte bine ceea ce se intampla la Colegiul Economic. Au fost acolo mai multe comisii, insa lucrurile nu sunt inca pe deplin lamurite. Am pe birou mai multe sesizari. Astazi (ieri s.n.) am stabilit ca ultimul raport sa fie prezentat membrilor Consiliului de Administratie si vom constitui o noua comisie de cercetare. Profesorii din Colegiu in loc sa se ocupe de problemele scolii fac reclamatii si rapoarte. Eu nu dau verdicte, insa vina, se pare, se poate imparti la cei doi directori implicati. Va promit ca intr-o saptamana lucrurile se vor lamuri si vom putea sa prezentam ziarului masurile luate. Atat, doar de o saptamana mai avem nevoie.”
Comisie, comisie
O parte dintre profesori se intreaba cine va conduce noua comisie. Surse din inspectorat ne-au spus ca situatia de la Colegiul Economic este dificila, este chiar exploziva, deoarece unele acuzatii ar putea intra in sfera penalului. O intrebare tot am putea formula: de ce s-a tergiversat atata timp rezolvarea acestor diferende, in conditiile in care ele sunt cunoscute de la inceputul anului. Ca sa nu mai amintim si de faptul ca pe lista neregulilor se mai afla inca multe aspecte, semnalate, de altfel, inspectoratului. Sa speram ca acest caz nu va intra in sfera politicului, deoarece el are un caracter strict profesional si de management.
Scris de Gheorghe BALTATESCU Dan MINDIRIGIU