Membrii celor trei sindicate din invatamantul preuniversitar au sustinut ieri in intervalul orar 11.00 – 13.00 greva de avertisment, cu incetarea lucrului. Mii de cadre didactice au intrat in clase doar pentru a le vorbi elevilor despre conditia intelectualului in ziua de astazi, redus la situatia umilitoare a cersetorului. La intrebarea „vreti sa deveniti profesori”, liceenii raspund in cor „nu”, ferindu-se de aceasta profesie ca de iarba rea.
Profesorii se simt niste „paria” ai societatii
In loc lectii de matematica, limba romana, istorie sau altceva, elevii au asistat ieri timp de doua ore la monologuri ale cadrelor didactice pe tema conditiei intelectualului in societatea romaneasca de astazi. „Ne simtim niste „paria” ai societatii. Noi cersim acum, asta facem cu greva asta, cersim. Eu mi-am luat o masina la mana a doua dupa 35 de ani de asteptare iar parlamentarii isi pun problema sa-si schimbe masinile de serviciu o data la doi ani. Mi-e rusine sa intru intr-o librarie, pentru ca doar ma uit si nu imi permit mereu sa cumpar o carte”, a declarat Mircea Diaconescu, profesor de matematica la Colegiul National „V. Alecsandri”. Pentru cele doua ore de greva, profesorii nu sunt platiti iar lectia care trebuia predata nu va fi recuperata, elevii fiind nevoiti sa studieze singuri, asa ca bucuria nu le-a fost prea mare chiar daca au scapat, pentru doua ore, de matematica. Liceenii Colegiului National „V.Alecsandri” au dat dreptate profesorilor pentru decizia de a face greva, mentionand ca situatia materiala precara a acestora nu ii face sa-i respecte mai putin. Totusi, vorbind despre viitoarea lor profesie, toti au subliniat ca munca la catedra nu se va afla printre optiunile lor. „Cred ca au dreptate. Nu cred ca i-ar conveni cuiva sa depuna un efort atat de mare si sa ia un salariu atat de mic. Profesorii depun un efort ca sa ne ajute sa invatam si merita tot ce e mai bun. Merita tot respectul nostru. Nu vreau sa lucrez in invatamant pentru ca salariile sunt foarte mici iar solicitarea foarte mare”, a declarat un „alexandrin” de clasa a X-a. Profesorul Tatiana Rizan a dorit sa specifice ca salariile mici nu sunt singura problema cu care se confrunta cadrele didactice ci si „baza materiala extrem de precara”. „Facem aceasta greva ca sa aratam guvernantilor ca avem un rol deosebit in societate. Ca de noi depinde gradul de educatie pe care il va avea societatea romaneasca in viitor. Reprezentam un segment deosebit de important pentru aceasta societate dar suntem tratati ca ultimul segment”, a mai declarat prof. Tatiana Rizan.
Directorul Vasile Cautis crede ca greva este inutila
Prin greva de ieri si prin viitoarele actiuni sindicale, cadrele didactice din sistemul de invatamant preuniversitar solicita Guvernului, Parlamentului si intregii clase politice din Romania alocarea prin Legea bugetului de stat pe anul 2006 a 6 la suta din PIB pentru invatamant elaborarea proiectului Legii salarizariiin sistemul bugetar prin care salariile personalului din invatamant sa se dubleze pana la data de 1 inuarie 2007 si aprobarea lui in Parlamentul Romaniei mentinerea titularizarii in invatamant acordarea tichetelor de masa si a unui fond pentru carte de specialitate iar lista nu se opreste aici. Invatamantul romanesc s-a confruntat mereu cu aceleasi probleme si nici o greva de pana acum nu a rezolvat vreuna. In aceasta idee, prof. Vasile Cautis, directorul Colegiului National „V.Alecsandri” este de parere ca greva de avertisment ca si celelalte care vor urma nu vor avea nici un efect. „Nu rezolva nimic nici greva generala. Atat timp ca guvernantii nu au ca prioritate invatamantul nu se va rezolva nimic. In fiecare an, din 󈦺 incoace se repeta aceleasi discursuri, cu aceleasi probleme. Am 36 de ani vechime in invatamant si intotdeauna am sperat ca va fi ma bine, dar nu cred. Poate doar daca intram in UE, sa ne traga astia dupa ei. Ii cunosc bine pe liderii de sindicat de la Bucuresti. Prea bine”, ne-a declarat fostul senator Vasile Cautis. In calendarul miscarilor sindicale, umatorul punct este greva generala, la inceputul lunii noiembrie.Scris de Laura HUIBAN