Consiliul Mondial Român (CMR), organizație non-guvernamentală a diasporei românești, fondată în Statele Unite, a început o campanie de înființare a unor filiale și în România. Sâmbătă, 5 mai, reprezentanții CMR au venit și în Bacău, pentru a pune bazele Filialei Moldova a acestei organizații. Inițiatorii proiectului sunt foști absolvenți ai Colegiului „Ferdinand I” (fostul Liceu „George Bacovia”) pe care viața i-a dus prin toată țara ori prin toată lumea sau care trăiesc și muncesc în Bacău.
Unul dintre inițiatori este Dezideriu Dudaș, director interimar al CMR România.
„Vrem ca și Moldova să fie reprezentată la Congresului Mondial Român din 12-13 mai de la Palatul Parlamentului – ne-a declarat Dezideriu Dudaș. Eu trăiesc de mai multă vreme în Constanța, unde deja am înființat o filială a CMR și am luat acum legătura cu mai mulți foști colegi din Bacău pentru o filială în zona Moldovei”.
La întâlnirea convocată sâmbătă în Bacău au venit puțini reprezentanți ai mediului de afaceri sau ai autorităților locale ori ai mediului academic invitați. Dar cei prezenți au analizat contextul în care ar trebui constituită o astfel de filială a CMR, iar Dezideriu Dudaș l-a și propus pentru funcția de președinte al Filialei Moldova pe Corneliu Irimia, director regional pentru Zona Nord al companiei Termoport Bacău – reprezentanța oficială în România a firmei americane Thermo King.
Inițiatorii proiectului se plâng că în România nu există nici după aproape 28 de ani de la schimbarea regimului social-politic și economic condiții pentru dezvoltarea normală a societății. De aceea, țintesc o coagulare reală a inițiativelor și capabilităților celor care pot veni cu soluții în acest sens.
„În cadrul inițiativei, pe regiuni – a precizat directorul interimar al CMR România -, se va perfecta și susține un Protocol de colaborare între instituții publice și private pentru implementarea deciziilor care se vor lua pentru relaționarea politicilor publice cu necesitățile reale ale societății. Varianta cadru a Protocolului de colaborare vizează cel puțin o instituție bancară, pentru relaționarea profesională a fluxurilor tehnice și economice dintre agenții economici și posibilitățile de dezvoltare prin accesare de fonduri structurale UE”.
Consiliul Mondial Român s-a înființat în 2001, iar sub numele „The World Romanian Council” în 2017 a fost înscrisă în Registrul organizațiilor statului federal Georgia (SUA). CMR are deja filiale în mai multe țări occidentale. Fondator și președinte al organizației este Mircea Popescu, rezident în Statele Unite.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.