Din cauza neintelegerilor dintre Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacau, pe de o parte, si conducerea Clubului Sportiv Scolar, pe de alta, 50 de elevi s-au trezit ca n-au unde dormi. Asta, desi majoritatea au cereri depuse si aprobate de conducerea Colegiului Economic, unitatea scolara unde invata. Fiecare dintre cele doua parti vine cu argumente scriptice si faptice ca sa revendice al doilea etaj al caminului de pe strada Oituz nr. 15, acolo unde ar fi trebuit sa fie cazati elevii. Nu s-a intamplat acest lucru nici in noaptea de duminica spre luni si nici noaptea trecuta. Si asta, pentru ca sefii Clubului Sportiv Scolar au sigilat usa de intrare la etaj, iar adolescentii au fost inghesuiti in doua dormitoare improvizate la parter, chiar si 20 in camera. Altii au preferat sa se intoarca acasa, si au revenit ieri in speranta unei solutionari.
Etaje revendicate
Istoria acestui diferend dateaza din 18 noiembrie 1996,
atunci cand fostul inspector scolar general, profesorul de educatie fizica Vasile Balta, da o decizie prin care doua etaje din caminul Grupului Scolar Economic (asa cum se numea actualul Colegiu) din strada Oituz 15 trec in patrimoniul Clubului Sportiv Scolar. Timpul a sters din amintire necesitatea acestei masuri, cert este ca actualul director al Colegiului Economic, Ovidiu Cojocaru, nu recunoaste nici legalitatea, si nici justetea deciziei. „A fost un caz clar de fortare a legii. Intregul camin era si, din punctul meu de vedere, este in patrimoniul Colegiului Economic. Pe de alta parte, pentru cei 1.916 elevi ai nostri avem nevoie de 72 de sali de clasa. Pe strada 9 Mai avem disponibile doar 36 de clase si am fost nevoiti sa transformam caminul de acolo in spatiu de invatare. Dar elevii trebuie cazati undeva, nu se poate ca ditamai colegiul sa nu aiba camin”, spune directorul Cojocaru. Pe de alta parte, conducerea CSS Bacau flutura acelasi document, revendicandu-si drepturile inscrise acolo. De fapt, directoarea adjuncta a clubului si contabila au recunoscut ca banii sunt motivul sigilarii etajului II. „Avem nevoie de bani si vrem sa inchiriem acele spatii. Chiar avem cereri de cazare de la studentii de la Educatie Fizica”, a declarat contabila CSS.
„Generalul” se enerveaza post-factum
Ieri, pe la ora 14, aproximativ 50 de elevi si parinti au intrat in curtea Inspectoratului Scolar Judetean, cu speranta ca vor primi o veste buna. N-a fost cine sa le-o dea pentru adjuncta Mirela Berza stia doar din vorbe situatia si a spus raspicat ca nu se baga: „E treaba domnului Ababei, dansul stie situatia, ca a vorbit saptamana trecuta cu domnul director Cojocaru.” Radu Ababei, actualul inspector general si fost cadru didactic la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Bacau, s-a enervat teribil cand i-am relatat (telefonic, pentru ca era in judet la multiple deschideri de an scolar) toata dandanaua. Intrebat daca stia de aceata poveste, Radu Ababei a negat la inceput, dar i-a revenit memoria pe parcurs cand i s-a reamintit de memoriul inaintat, pe 5 septembrie, de catre directorul Colegiului Economic: „Hartia aceea a ajuns la mine abia pe 7 dupa-amiaza, iar de pe 8 am plecat la o intalnire de doua zile cu ministrul. Eu am crezut ca se rezolva intre cei doi directori, nu stiam ca trebuie sa ma bag in toate treburile. Dar vad ca trebuie sa o fac. Maine dimineata (astazi, n.n.) ii voi chema pe amandoi si problema se va rezolva cu siguranta”.
Scris de Nelu BROSTEANU