Desi la prima vedere municipiul Bacau pare generos cu locurile de distractie pentru tineri, daca te gandesti mai bine, numarul acestora nu este chiar atat de mare. Baruri, cateva cluburi si trei discoteci, cam asta este oferta de distractie pentru tinerii care nu stiu cu ce sa isi omoare timpul liber. In cluburi, „meseriasii” fac ceea ce stiu mai bine din liceu: joaca biliard. Mai marii sportului cu tacul nu raman anonimi nici pentru sexul frumos.
In Bacau, nu exista multe locuri in care tinerii ramasi in oras sau reveniti de la mare ori de la munte isi pot petrece timpul liber. Oferta chinuita pe care cluburile din oras o pun la dispozitia clientilor nu se poate mandri cu prea multe puncte tari. Terasele par a fi cam singura solutie gasita de patronii de cluburi si restaurante din Bacau pentru a atrage, intr-un fel sau altul, junimea locala sau repatriata. Ca au avut dreptate, stau dovada mesele ocupate in proportie de suta la suta in fiecare seara. Lasand deoparte preocuparile bahice ale tineretului, pe care acesta le materializeaza seara de seara pe terase, raman aparatele mecanice si jocurile de biliard, snooker sau bowling. Majoritatea jucatorilor de biliard aflati in cluburi fie ca sunt inca liceeni sau studenti, fie au prins deprinderea tacului din perioada invatamantului liceal. „Joc biliard de cand eram in liceu. M-au invatat sa joc niste colegi in barul de langa Liceul Economic. Acolo se joaca zilnic, iar unii dintre liceeni sunt chiar mai tari ca mine”, afirma Silviu Mardare, 24 de ani, unul din clientii aflati acum doua seri intr-un club de biliard din Bacau.
Altceva decat biliard…
Jocul de snooker, ca urmare a mediatizarii intensive, are destui fani si in Romania. Nume ca Ronnie O’ Sullivan, Mark Williams ori Shaun Murphy nu raman fara ecou in randurile jucatorilor din Bacau, iar Paul Hunter are un succes la fel in Romania ca si in Occident. „Este un fel de Beckham al jocului de snooker, chiar daca are cancer”, declara, surprinzator Andra Dragomir, una din insotitoarele jucatorilor de la mese. „Stiu o multime de lucruri despre el deoarece urmaresc constant turneele difuzate la televizor”. Un local, club sau restaurant, isi justifica prezenta in traseul comercial in primul rand prin atmosfera pe care o serveste persoanelor prezente. Astfel, muzica nu poate sa lipseasca, mai mult este prezenta intr-un numar cat mai mare de decibeli, lucru nefiresc tinand cont de faptul ca biliardul, dar mai ales snooker-ul solicita un nivel ridicat de concentrare. Acest fapt este pus pe seama prezentei in incinta localurilor si a unei categorii de consumatori care vin sa serveasca un pahar, nu neaparat sa joace biliard. „Am fost anul acesta la mare, iar pana sa inceapa scoala mai sunt doua saptamani, asa ca mai stam si noi seara la terasa, mai jucam un biliard. In Bacau, in general e plictiseala mare… „, afirma Doru Tumurug, prezent pe o terasa din centru. Exista, bineinteles si acea categorie de tineri pentru care manelele date la maximum din masina parcata in fata blocului reprezinta cea mai accesibila cale de a-si petrece seara. Locatarii cartierelor marginase stiu cine, unde dar nu si de ce. „Nu sunt bani, credeti ca noi n-am fi la mare sau macar intr-un bar daca am fi avut ceva lichiditati”, declara serios Mihai Vrednic, unul din tinerii apartinand categoriei descrise mai sus.
Atmosfera „halucinanta” in discoteci…
Chef, muzica si o nebunie adolescentina, cam asta este atmosfera din cele cateva discoteci bacauane. Tinerii, dornici de distractie nu au nevoie de prea mult timp pentru a incinge atmosfera. Inca de la primele acorduri muzicale, forfota din discoteca se face simtita. Intram intr-una din discotecile din municipiu. Cateva grupuri de liceeni isi fac aparitia pe ringul de dans. In prima faza predomina muzica house, momente in care tinerii inca sunt linistiti. DJ – ul schimba ritmul si adopta stilul latino. In discoteca se face zarva mare. Fetele incep sa se unduiasca in ritmul muzicii iar atmosfera devine tot mai „fierbinte”. „Este perfecta muzica asta pentru dans, am un chef nebun sa ma distrez in seara asta”, tipa o adolescenta in urechea prietenei sale. Luminile colorate si fumul din incapere creeaza o atmosfera halucinanta. Caldura ii determina de tineri sa isi stinga setea cu bere. Dupa o sticla, doua, trei…discoteca devine un loc de vis. Muzica iti scutura plamanii iar basul iti face stomacul sa vibreze. Fetele sunt imbracate cu haine subtiri si foarte transparente. In nici doua ore, incaperea se umple, iar mesele sunt ocupate in totalitate. Restul adolescentilor dornici de dans si nebunii vor trebui sa isi gaseasca o alta discoteca. In municipiu mai au doua alternative, insa nu sunt prea incantati de idee.
Discotecile, o problema pentru tinerii bacauani
Cei mai multi bacauani se urca in masini si pleaca in goana spre discotecile din alte orase. „In discotecile din Bacau, in week-end dupa ora 22 sau 23 deja nu mai este loc, spune Marius Popescu, student. De cateva luni clubul studentilor este inchis pentru renovare, deci mai sunt doua discoteci in care am putea merge. Dar trebuie sa plecam de la ora 21 ca sa prindem loc. Si atunci preferam sa plecam spre Moinesti sau spre Onesti, chiar daca pierdem doua ore pe drum”. Prietenul acestuia tine sa completeze ca „desi numarul tinerilor din orasele Moinesti sau Onesti este mult mai mic decat cel al tinerilor din Bacau, acestia au discoteci mai mari, cu muzica mai buna si cu DJ profesionisti”. Desigur ca si atmosfera este pe masura. Parcarea este plina ochi, iar muzica si luminile se pot observa de la distanta. La intrarea in discoteca doua namile de gardieni ii privesc cu atentie pe tineri incercand, parca, sa ii citeasca pe cei care ar putea crea probleme.
Sa inceapa spectacolul!
Odata ajunsi in discoteca nu mai trebuie decat sa isi cumpere o bautura si sa inceapa distractia. Si pentru ca totul sa fie perfect, DJ – ul anunta premiile care vor fi acordate pentru dansul „la bara”. Doua adolescente se apropie ca doua feline de bara metalica, iar pe melodiile Shakirei incepe spectacolul. Miscarile provocatoare si caldura ii fac pe cei prezenti sa transpire. Fetele nu se lasa intimidate de fluieraturile baietilor iar spre sfarsitul melodiei din sala se aude in cor „Inca o data!”. Se aud cateva acorduri din vestita melodie a lui Joe Cocker, „You can leave your hat on” si…oups!, fetele incep sa isi ridice bluzitele, insa atmosfera se incinge prea tare si DJ – ul schimba ritmul…continuand cu house. Dezamagiti, baietii se intorc inapoi la bere.
Scris de Alina RATA Cristian MIHAILA