Peste 150 de copii care provin din familii sarace risca sa nu poata incepe anul scolar in luna septembrie. Si asta pentru ca ei, elevi la clasele „Stefanita” de la Asociatia „Ovidiu Rom”, nu vor mai avea acces in sala de clasa, care le-a fost amenajata in internatul Colegiului National „Vasile Alecsandri” inca din urma cu patru ani. Vinovat pentru aceasta situatie pare sa fie insusi directorul colegiului, Vasile Cautis, care nu doreste sub nici o forma sa mai puna la dispozitie spatiu pentru orele de studiu ale copiilor napastuiti de soarta.
Proiectul aGata, dispus si capabil”, la un pas de incheiere
In urma cu patru ani, Asociatia „Ovidiu Rom” a primit o finantare externa pentru un proiect ce ii viza pe copiii din familii necajite, care cu greu reusesc sa traiasca de pe o zi pe alta. „S-a facut un parteneriat cu autoritatile locale, Consiliul Local, Consiliul Judetean prin noi, Fundatia de Sprijin Comunitar, Politie, Inspectoratul Scolar, Betania, Directia de Sanatate Publica, si asa a aparut proiectul „Gata, dispus si capabil”, precum si clasele aStefanitaa”. Fiecare institutie a contribuit la punerea pe picioare a acestui proiect”, ne-a declarat Daniela Tataru, director general adjunct la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Majoritatea copiilor au fost racolati de pe strada, unde fie cerseau de la trecatori, fie hoinareau pentru a-si omori intr-un fel timpul liber. Peste 150 de copii au fost cooptati in proiect, scopul acestuia fiind pregatirea lor pentru sistemul de invatamant in masa. „La clasele Stefanita sistemul de invatamant nu este unul rigid, ci unul alternativ, care sa ii stimuleze pe copii. Ei vin de placere la cursuri, iar multi dintre ei, pe parcursul anilor, au reusit sa se integreze in sistemul de invatamant in masa. Acest proiect este un adevarat succes pentru noi”, a mai spus Dana Tataru. Din pacate, „Gata, dispus si capabil” este pe cale sa fie inchis, iar cei peste 150 de copii sa nu mai poata incepe anul scolar, in luna septembrie. Si totul doar din cauza locatiei, nicidecum a banilor. In anul 2001, fosta conducere a Colegiului „Vasile Alecsandri”, a acceptat sa fie parte din proiect, punand la dispozitie spatiu pentru orele de scoala. „Este vorba despre o sala de la primul etaj al internatului colegiului, pe care Asociatia „Ovidiu Rom” a renovat-o total. A pus parchet, a schimbat sistemul de iluminare, a zugravit, a facut-o sa arate ca o sala de clasa. Iar copiii deja s-au obisnuit sa vina aici. In fiecare an se reinnoia contractul dintre colegiu si asociatie. Totul a fost bine pana in iunie anul curent. Actualul director, Vasile Cautis, nu vrea in ruptul capului sa mai incheie un astfel de contract. Nu inteleg de ce nu vrea sa ne ajute sa ne continuam proiectul „Gata, dispus si capabil” „, comenteaza Dana Tataru.
Directorul Cautis nu nu-i suporta pe elevii de la aStefanita”
De aceeasi parere este si Maria Gheorghiu, director executiv la Asociatia „Ovidiu Rom”. Ea sustine ca doreste sa se ajunga la o solutie de compromis, astfel incat cei 150 de copii sa nu aiba de suferit. Mai mult, ea a confirmat faptul ca pentru continuarea proiectului au gasit o sala la Scoala nr.5, insa, la ora actuala, acolo nu se pot desfasura ore de studiu. „Sala respectiva trebuie zugravita, intr-un cuvant amenajata. Ori pentru asta ne trebuie macar cinci – sase luni. Avem nevoie de macar cateva luni ca sa o punem la punct. Ori directorul Cautis nici nu vrea sa auda de asa ceva. Eu sper sa ne inteleaga si sa ne lase inca cel putin jumatate de an in sala de la internatul colegiului. Copiii saraci au nevoie”, a completat Maria Gheorghiu. De partea cealalta, directorul Vasile Cautis ne-a declarat ca subiectul cu pricina nu face parte dintre prioritatile lui. Insa, daca tot l-am abordat, ne-a comunicat faptul ca nu are nici un contract cu Asociatia „Ovidiu Rom”, deci nu incalca legea. Iar de incheiat altul nici nu se pune vorba. „Eu vreau sa fac acolo o sala de lectura pentru liceeni. Stiti dumneavostra ca toti liceenii care stau in internat invata cu cartea pe genunchi? Nu mi se pare firesc ca ei sa nu aiba o sala de studiu. Iar alt spatiu pentru copiii saraci nu am de dat.
M-am saturat de acest subiect si chiar am de gand sa fac o conferinta de presa pe tema asta. Nu stiu unde vor invata acesti copii de la clasele Stefanita”, a incheiat directorul Cautis. Din pacate, cert, pana la ora actuala, este doar faptul ca peste 150 de copii nevoiasi asteapta cu nerabdare sa inceapa noul an scolar. Insa ei nu stiu ca sala lor de studiu a fost inchisa, riscand sa invete sub cerul liber. „Un alt risc este acela ca unii copii sa hoinareasca din nou pe strazi, pierzand timpul de pomana. Sau chiar cersind. Si, astfel, ajungem din nou de unde am plecat. Am muncit patru ani degeaba la acest proiect”, a mai spus Dana Tataru. Scris de Carmen SERBAN