25 octombrie 2024
ContrasensTeoria despre gigacalorie

Teoria despre gigacalorie

Ani de zile, în articolele din presa națională despre problemele termoficării din țară, Bacăul a figurat la un loc de cinste, cu unul dintre cele mai mici prețuri ale gigacaloriei. O performanță de invidiat, să recunoaștem! Doar că, am aflat zilele acestea, această performanță nu era una economică, ci una strict politică: prețul a fost ținut jos în mod artificial, diferențele față de prețul de cost fiind acoperit cu subvenții de la bugetul local. CET-ul din Bacău a fost modernizat cu fonduri nerambursabile de la UE și de la guvern în valoare de 85 de milioane de euro, în schimb, municipalitatea se angajase să crească prețul local al agentului termic, eșalonat, astfel încât să se acopere cât de cât cheltuielile. Doar că această creștere nu s-a produs, factorul politic blocând acest lucru.

Din 2015, prețul gigacaloriei a rămas la 124 de lei, deși costurile de producție sunt de 532 de lei (prețuri fără TVA). Conform graficului stabilit cu UE, prețul trebuia să ajungă acum la 252 de lei și abia a fost crescut săptămâna trecută la 181 de lei. Ce înseamnă acest lucru? Că diferența este suportată de la bugetul local, prin subvenții. Adică, din 44 de milioane de euro, cât reprezintă veniturile proprii ale orașului, 10 milioane de euro merg în fiecare an pentru subvenționarea gigacaloriei. În fiecare an, orașul pierde echivalentul prețului de construcție al unui pod nou peste Bistrița. Și măcar dacă de această subvenție ar beneficia tot orașul! Însă, spre deosebire de Oradea, unde sistemul centralizat are 80.000 de consumatori, în Bacău au mai rămas 15.000. Problema este și mai complexă: băcăuanii care au alte sisteme de încălzire, pe gaz sau electrice nu beneficiază de această subvenție deși contribuie și ei la bugetul orașului. Se poate spune că e o formă de discriminare? Probabil. În același timp, subvenția gigacaloriei se acordă nediferențiat.



Ar fi o idee să se renunțe la acest model de subvenționare la grămadă și furnizorul de căldură și apă caldă să vândă gigacaloria la prețul real, urmând că municipalitatea să acorde subvenții celor cu venituri mici, punctual? Nu știu, trebuie cercetat. Dar, cu siguranță, nu vom scapă prea ușor de această subvenție. Contractul pe baza căruia s-au luat cele 85 de milioane de euro de către fosta administrație prevede ca unitatea (CET, respectiv Thermoenergy) să-și continue activitatea cel puțin cinci ani după încheierea lucrărilor. Iar lucrările nu sunt considerate încheiate nici acum.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img