Sase saptamani mai sunt pana la inceperea anului scolar si in nici o scoala din Bacau nu au inceput lucrarile de reparatie si curatenie. Directorii se impart in doua cete. Unii, de la scolile periferice, care trebuie sa mearga zilnic cu cersitul pe la usile inchise ale Primariei si altii, de la scolile centrale, care isi rezolva treburile cu ajutorul parintilor sus-pusi. Primaria, cea care ar trebui sa faca aceste lucrari, promite cu gratie ca va face si va drege. Dar timpul trece si mai evidenta decat promisiunea este o singura intrebare: „Cand?”.
Scolile de cartier asteapta in zadar ajutor
In postura de „cersetor” se gaseste – ca exemplu pentru scoli cu aceeasi soarta – Scoala „Georgeta si Mircea Cancicov”, din cartierul Nord. Una din dorintele conducerii acestei scoli este reamenajarea unui cabinet de fizica. Din parchetul, vechi de ani buni, s-au desprins bucati mari. Unde au ramas inca, lemnul e ros si inegrit. Directorul Mitica Pricopie ar dori ca acest parchet sa fie schimbat cu gresie, mai usor de intretinut. Scoala are nevoie de reparatii capitale, atat pe dinauntru cat si pe dinafara. De saptamani, insa, directorul umbla pe la Primarie si tot ce a obtinut sunt cateva promisiuni. Atat. De un ajutor din partea parintilor nici nu se poate pune problema, majoritatea familiilor care locuiesc in acest cartier fiind sarace.
Copii vip-urilor vor invata in banci moderne
Daca vii inspre centru si te opresti, de exemplu, la Scoala „Alexandru Ioan Cuza”, lucrurile se schimba. Anual, cel putin cate o clasa este refacuta integral cu contributia comitetului de parinti. Banci noi, moderne, perdele dupa ultima moda, mobilier scump, cam asta vezi in cel putin o jumatate din clasele de la Scoala „Al.I.Cuza”. Parintii care au copiii aici, persoane cu posibilitati financiare, vor tot ce-i mai bun pentru odraslele lor. Si culmea, tot pentru aceasta scoala, promisiunile Primariei Bacau sunt clare. Din spusele directorului adjunct Zvetlana Gavrilovici aflam ca angajatii Primariei au venit, au vazut si se vor intoarce. Sa inlocuiasca tamplaria de la corpul central, cladire de patrimoniu cu sase sali de clasa, sa schimbe parchetul in alte doua sali si in laboratorul de fizica. Pe holul vecin cu biroul directorilor cateva banci clasice, ca acelea pe care ne-am cam tocit toti hainele in scoala fara sa tusim ca n-au pupitru individual, erau scoase la vedere. Curiozitatea nu ne da pace. Ce se intampla? Nu mare lucru! „Cu eforturile parintilor”, mobilierul unei intregi clase a fost schimbat. Sala in care va invata a VI-a D va fi transformata in cabinet de geografie. Numai o banca a costat doua milioane de lei. Scoala „Al.I.Cuza” „se scoate” si anul acesta cu curatenia. Nu degeaba aici invata odraslele vip-urilor din Bacau. Directorul Zvetlana Gavrilovici ne spune ca ajutorul nu este intotdeauna in bani: „Ne mai pot pune in legatura cu cate cineva. Sistemul de relatii este foarte important”. Plec si ma intreb fara sa vreau: „Copiii de la Scoala > ce vina au, ca nu s-au nascut cu taticul primar si mama director economic?”.
La Primarie, e veselie
Aflam ca planul cadru va fi depasit. „Parte din lucrarile de reparatii curente, igienizari, de reparatie a instalatiei electrice au inceput. Suma alocata anul acesta pentru reparatii si curatenie in scoli este de 25 de miliarde de lei. N-as putea sa dau o prognoza asupra termenului la care vom finaliza, dar va asigur ca la 15 septembrienu vor mai exista lucrari care sa sa impiedice desfasurarea procesului educativ. In premiera anul acesta vor fi facute si fatadele unor institutii de invatamant din Bacau, printre care Liceul de Arta , Colegiul Economic „I.Ghica>, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, ne-a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei. Dar nu ne-a spus cand, cand vor incepe macar licitatiile si ce scoli vor fi ajutate. Va fi si „Cancicov” printre ele?Scris de Laura Huiban