Ziua Veteranilor de război, comemorată în Bacău

    Sub ploaia măruntă, băcăuanii s-au adunat vineri, 27 aprilie, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Central unde au marcat Ziua Veteranilor de război printr-o depunere de coroane. La acest eveniment au fost prezenţi Maricica Luminița Coşa, prefect de Bacău, Adrian Popescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, viceprimarul Constantin Scripăţ, cmdr. Leonard Baraboi, comandantul Garnizoanei Bacău, chestorul Vasile Oprişan, inspector-şef al IPJ Bacău, precum şi alţi comandanţi de unităţi şi şefi de instituţii din cadrul M.Ap.N. şi M.A.I.

    Lor li s-au adăugat câţiva reprezentanţi ai veteranilor de război băcăuani precum şi membri ai Cultului Eroilor, filiala Bacău. O gardă compusă din militari ai garnizoanei, jandarmi, poliţişti şi pompieri militari a dat onorul, în timp ce muzica militară a garnizoanei a completat elementul sonor al acţiunii.



    Preoţii militari băcăuani au oficiat ceremonialul religios de pomenire a celor trecuţi în nemurire. Despre importanţa acestei zile a vorbit col.(r) Paul Valerian Timofte, preşedintele filialei Bacău a Cultului Eroilor. „Îi vedeţi pe stradă, din ce în ce mai puţini. Poartă acel însemn pe piept, merg încet, duc în spatele lor istoria acestei ţări. Dar-ar Dumnezeu să-i păstrăm cât mai mult în inimi!”, a încheiat discursul său, col. Paul Timofte. (Liviu Maftei)

    Distincții pentru veteranii de război asistați de Căminul pentru persoane vârstnice

    Ziua veteranilor de război a fost sărbătorită în avans și la Căminul pentru persoane vârstnice din Bacău. În prim-plan au fost de această dată trei veterani de război cazați în cămin. Este vorba despre Ștefan Istrate (91 de ani), Neculai Popescu (96 de ani) și Dumitru Piseru (96 de ani). Cu toții au trăit vremuri grele, iar trauma războiului le trezește amintiri neplăcute și în ziua de astăzi.
    Gazda evenimentului a fost Magda Dimofte, directorul Căminului pentru persoane vârstnice Bacău.

    Alături de ea au mai participat la activitate pensionarii din unitate, reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Militarilor cu Dizabilități, în frunte cu Marius Apostol, militar veteran, rănit grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat. Manifestarea a avut în sala de mese a căminului, acolo unde, cei trei veterani de război au fost întâmpinați pe acordurile muzicii militare. După ce au intrat în formație, s-a intonat Imnul național al României.

    Printre invitați s-au mai numărat Lucian Viziteu, deputat USR și Mădălin Pârâianu, consilier local. Pe rând, fiecare a adresat cuvinte laudative la adresa veteranilor de război, după care, Marius Apostol, le-a înmânat celor trei câte o diplomă de onoare, o carte scrisă chiar de el și însemnele Asociației. Reprezentantul Primăriei Bacău i-a felicitat la rândul lui pe veterani și le-a înmânat acestora câte un buchet de flori. Evenimentul s-a încheiat în aplauzele publicului spectator. Vădit emoționată, Madga Dimofte, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău le-a urat celor trei veterani asistați să nu dea prea curând vieții comanda “Pe loc repaus!”.
    “Este o onoare pentru noi să-i avem alături pe acești oameni care, la un moment dat, au semnat pagini din istoria neamului. Deși au vârste rezonabile, veteranii asistați de noi continuă să fie persoane lucide și active, un adevărat exemplu pentru generațiile actuale”, declară Madga Dimofte, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Bacău

    Într-o atmosferă relaxată, invitații și cei prezenți au depănat amintiri din vremuri apuse, pomenindu-i totodată pe foștii camarazi de arme care s-au sacrificat pe câmpul de luptă. (Ramona Ionescu)

    “Este prima acțiune de acest gen pe care o desfășurăm în Bacău. S-a scurs mult sânge pe fronturile de luptă, iar ceea ce suntem în ziua de astăzi le-o datorăm veteranilor de război, indiferent de fronturile și timpurile în care au luptat pentru libertatea noastră”, a declarat Marius Apostol, președintele Asociației Militarilor Veterani și Militarilor cu Dizabilități