Anul trecut, D.S., din Comăneşti, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea în concurs şi în formă continuată a infracţiunilor de complicitate la obţinerea fără drept de rambursări, restituiri sau compensări şi asociere în vederea săvârşirii faptei.
În calitate de administrator al unei societăţi, spun procurorii, acesta ar fi simulat existenţa unui circuit fictiv, în acest sens fiind emise 32 de facturi fiscale reprezentând achiziţii fictive de materiale de construcţii, ştiind că acestea vor fi folosite de inculpata A.E. la justificarea cererilor nelegale de rambursări de TVA.
„În perioada ianuarie-iunie 2010, în înţelegere directă cu D.M.S. şi A.E., s-au asociat şi au creat un circuit financiar aparent legal în care au implicat societăţile comerciale administrate de ei, prin eliberarea, respectiv înregistrarea în contabilitate de facturi fiscale fictive, folosite ca justificare la obţinerea de rambursări ilegale de TVA, fapte prin care a fost creat un prejudiciu în valoare de 248.861 lei”, precizează anchetatorii.
ANAF nu s-a constituit parte civilă în cursul urmăririi penale întrucât au fost achitate sumele datorate la bugetul de stat. Ulterior, după ce dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Bacău, inculpatul a decedat. Prin urmare, instanţa a dispus încetarea procesului penal, dar a lăsat nesoluţionată latura civilă.