15 ianuarie 2025

Ce trebuie să faci dacă eşti implicat într-o tamponare

– poliţiştii le atrag atenţia şoferilor că trebuie să cunoască legislaţia rutieră, din moment ce au ales să urce la volan n nu de puţine ori se invocă necunoaşterea legii, dar „n-am ştiut” nu îi scapă de răspundere

Poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău le reamintesc conducătorilor auto ce au de făcut atunci când sunt implicaţi într-un accident rutier soldat doar cu avarierea maşinilor sau cu alte pagube materiale. În primul rând trebuie să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea maşinilor nu permite acest lucru, să le ducă cât mai aproape de bordură sau acostament şi să semnalizeze prezenţa acestora.



Apoi, în cel mult 24 de ore de la producerea accidentului trebuie să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare. Cine nu respectă acest termen, rămâne fără permis pentru 30 de zile.

„Se exceptează de la aceste obligaţii, conducătorii de vehicule care deţin o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul sau cei care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii”, a declarat agent şef adjunct Cătălina Creţu, purtător de cuvânt la IPJ Bacău.

Dacă vehiculul a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie, atunci proprietarul sau conducătorul auto este obligat, tot în 24 de ore de la momentul în care a observat, să meargă la poliţie, pentru ca agenţii să facă această constatare. Dacă există o asigurare facultativă în baza căreia se pot face despăgubirile pentru avarierea vehiculelor respective, nu mai este necesar drumul până la poliţie.

Repararea autoturismelor se face pe baza documentului de constatare eliberat de unitatea de poliţie sau, după caz, de societăţile din domeniul asigurărilor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img