15 ianuarie 2025

la acest moment, în judeţul Bacău, acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de circa 70 la sută

Mobilizare pentru vaccinarea antirujeolică

Joi, în Aula Moldova a Universităţii George Bacovia a avut loc deschiderea campaniei „Vaccinarea antirujeolică – obiectiv strategic important în sistemul de sănătate”.

Au participat reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, directorul medical al Spitalului Judeţean Bacău, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bacău, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali – Filiala Bacău, reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, medici şi asistenţi medicali comunitari.



Cu această ocazie s-a semnat un acord de parteneriat între autorităţile judeţene şi responsabilii din sănătate din judeţele Bacău şi Iaşi, pentru o şi mai mare implicare în vaccinarea antirujeolică.

Practic, primarii, medicii de familie şi asistenţii comunitari trebuie să-şi dea mâna şi să meargă din casă în casă, dacă este nevoie, pentru a-i convinge pe părinţi să-şi vaccineze copiii. Cam aşa s-a întâmplat la Valea Seacă, după ce un bebeluş a murit de rujeolă, iar numărul celor imunizaţi a crescut considerabil.

„Dacă anul trecut rujeola a făcut ravagii în Ardeal, în acest an s-a făcut simţită puternic în zona noastră. Nouă, la Iaşi, autorităţile judeţene ne-au faciliat legătura cu autorităţile din mediul rural, am discutat ce se întâmplă cu vaccinarea antirujeolică, am demarat o acţiune şi, după două luni de la intervenţia noastră, rata de vaccinare a crescut cu 4 – 5 procente. Şi un singur copil dacă îl vaccinăm, este foarte important”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, manager la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, acolo unde au ajuns multe dintre cazurile grave de rujeolă din Bacău.

Dar pentru că secţia de terapie intensivă de la acest spital este de cele mai multe ori supraaglomerată, s-a făcut recomandarea ca şi la nivelul Spitalului Judeţean Bacău să se încerce să se creeze o astfel de zonă cu posibilitate de terapie intensivă unde să fie izolat măcar un copil care vine cu o boală contagioasă, aşa cum este şi rujeola.

S-a vorbit şi despre campania anti-vaccinare care se duce în mediul online, dar şi despre leacurile băbeşti la care încă mai recurg unele mame din mediul rural, ca să-şi vindece copiii de rujeolă.

În primele trei luni ale acestui an, numărul cazurilor de rujeolă a crescut de zece ori faţă de numărul total înregistrat în 2017 şi a trecut de 300 de cazuri, acoperirea vaccinală fiind de circa 70 la sută.

„Acest lucru ne-a îngrijorat şi trebuie să punem toţi umărul, să ne mobilizăm pentru a derula o serie de acţiuni care să conducă la limitarea extinderii acestei epidemii şi la nivelul judeţului Bacău”, a spus dr. Mihaela Arim, director DSP Bacău. „Este nevoie de un efort comun continuu şi susţinut de către toţi actorii prezenţi aici. Cu siguranţă Consiliul Judeţean va sprijini acolo unde este cazul”, a declarat Silviu Ionel Pravăţ, vicepreşedinte CJ Bacău.

Reamintim că, de la începutul acestui an, în judeţul Bacău, patru copii au murit din cauza rujeolei. Trei dintre ei aveau 5, 6 şi 8 luni şi nu erau eligibili la vaccinare. Prima doză de vaccin se poate administra abia la 9 luni, iar până la această vârstă, bebeluşii sunt expuşi la îmbolnăvire.

„Este esenţial să ne vaccinăm. Salvăm vieţi, ne salvăm vieţile noastre şi putem salva vieţile copiilor noştri. Gândiţi-vă la mamele însărcinate. Te gândeşti că naşti, naşti un copil normal şi până la 9 luni, când este eligibil la vaccinare, fără nicio vină copilul tău riscă să se îmbolnăvească de rujeolă”, a explicat şi dr. Ioana Raluca Dinu, director medical SJU Bacău.

Datele de la nivelul judeţului Bacău arată că 31,12% din numărul copiilor diagnosticaţi cu rujeolă sunt din grupa de vârstă 0 – 1 an, iar tot din totalul cazurilor, 29% au fost cazuri complicate, 14 copii fiind transferaţi la spitalele din Iaşi pentru îngrijiri medicale.

Reprezentanţii primăriilor din judeţ, prezenţi în sală, au ridicat problema copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate şi care nu sunt duşi la vaccinare de cei în grija cărora rămân, a celor care migrează dintr-o localitate în alta şi nu se cunoaşte situaţia vaccinurilor efectuate, dar şi a mamelor care nu sunt informate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img