20 ianuarie 2025

„Meseria” de parinte nu mai are cautare

Tot mai putini copii adusi pe lume

In judetul Bacau se nasc tot mai putini copii. O demonstreaza datele inregistrate la Directia de Sanatate Publica. Motivele principale ale acestui fenomen ingrijorator sunt saracia si nesiguranta zilei de maine. Autoritatile nu au o strategie de incurajare a tinerilor pentru a deveni parinti. Singurul program pentru cresterea natalitatii este cel de fertilizare in vitro. Acesta va veni, insa, in sprijinul unui segment foarte restrans al populatiei.

Natalitatea este in scadere la nivel national, iar in judetul Bacau se inregistreaza luna de luna aceeasi tendinta. Cifrele arata ca tot mai putine cupluri se incumeta sa aduca pe lume un copil. Numarul de nasteri scade cu aproximativ 500 de la an la an. „In primele 9 luni ale acestui an s-au inregistrat 4834 de nasteri, fata de 5129 in aceeasi perioada a anului trecut, ne-a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvant al Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau. In mediul urban, scaderea a fost de la 2326 nasteri in 2010 la 2092 in 2011. Si in mediul rural s-a mentinut tendinta descendenta, inregistrandu-se 2803 nasteri in 2010 si 2742 in 2011.” Dr. Carmen Rosculet, coordonator al compartimentului „Mama si copil” din cadrul DSP, crede ca „de vina pentru aceasta situatie sunt conditiile economico-sociale de astazi”.

„E viata foarte grea”



Bacauanii nu cred ca tinerii nu-si mai doresc sa fie parinti. Explicatia pentru reducerea natalitatii in ultimii ani are o stransa legatura cu scaderea nivelului de trai. „E viata foarte grea, ne-a declarat Maria Bostan. Tineretului nu i se asigura un loc de munca stabil. De unde sa aiba ce asigura si ei tot ce trebuie celor mici?” Elena Grigoras crede ca „tinerii nu mai au nici speranta ca va fi mai bine. Lipsurile si nesiguranta sunt motivele pentru scaderea natalitatii.” Gheorghe Grigoras spune ca efectele se vor vedea peste ani. „Autoritatile nu iau masuri acum si exista riscul de a ramane fara populatie tanara. Cei care sunt acum in putere pleaca in strainatate, iar copii nu se mai nasc asa ca altadata, ca sa vina din urma…”

Nu exista o strategie

Cresterea unui copil implica, in multe familii, sacrificii zilnice. Hrana si hainele, manualele si meditatiile, mai tarziu, sunt grija permanenta a parintilor. „Intretinerea unui copil inseamna un efort financiar serios, ne-a spus si Viorica Ciudin. Laptele, pampersii, toate sunt scumpe. Copiii mei se descurca, nu au nevoie de ajutorul meu financiar pentru cresterea nepoteilor, dar sunt care nu o duc prea bine.” Lenuta Olaru, mama unei scolarite, ne-a declarat ca pentru cresterea unui copil „faci sacrificii tot timpul, fiindca totul este scump, de la hrana la scoala”. La nivel national nu exista o strategie pentru cresterea natalitatii. Doar Ministerul Sanatatii a initiat un program de sprijinire a tinerilor care nu pot deveni parinti din motive medicale. Din pacate, fondurile nu ajung decat pentru cateva sute de cupluri. In plus „acest program este destinat unor cupluri care au niste resurse financiare care sa le permita sa suporte costurile medicale care nu sunt acoperite de minister”, a explicat dr. Carmen Rosculet. Pentru cei care ar putea aduce un copil pe lume, dar se tem ca nu-i vor oferi un trai decent, nu se face nimic. La polul opus, familiile foarte sarace vad intr-un nou-nascut inca o alocatie din care sa traiasca.

Sprijin tot mai mic pentru familiile tinere

In acest an familiile tinere au resimtit si mai acut efectele crizei si masurile de austeritate mult mai dure instituite de catre guvernanti. Acestea din urma, evident, nu au avut darul sa incurajeze natalitatea. Inca de la 1 ianuarie concediul pentru cresterea copilului a fost stabilit in doua variante in ce priveste durata lui iar indemnizatia aferenta a fost diminuata. Prima varianta inseamna o indemnizatie cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei (75 la suta din media veniturilor) pentru un concediu de un an. Cei care vor reveni la munca inainte de implinirea a 12 luni vor primi un stimulent de insertie de 500 lei din acel moment si pana ce copilul face doi ani. Daca vor sa ramana in continuare acasa cu copilul, o pot face pentru inca un an, dar isi vor lua concediu fara plata. A doua varianta consta intr-o indemnizatie de 600 lei – 1.200 lei, care va fi acordata timp de doi ani de la data nasterii copilului, si nu se va da niciun stimulent. In 2010 indemnizatia maxima a fost de 4.000 lei dupa care a fost redusa la 3.400 lei si se acorda un concediu de doi ani. Dar familiile care au copii au fost afectate si prin faptul ca din ianuarie tipurile de alocatii de sprijinire a celor cu venituri mici au fost reduse de la doua la unul. Pana la 1 ianuarie 2011 familiile nevoiase primeau alocatie de sprijin, iar cele monoparentale, si alocatie complementara. Plafonul maxim de venit pe fiecare membru de familie, in functie de care se acordau, era de 466 lei. De la 1 ianuarie se da numai alocatie de sustinere, al carei cuantum este mai mic decat suma celor doua. In plus, plafonul maxim de venit in raport de care se stabileste dreptul a fost redus la 370 lei. Astfel, familiile care au un venit, pe fiecare membru component, cuprins intre 371 lei si 466 lei au fost excluse de la alocatia de sustinere. La aceasta ar trebui sa mai adaugam ca alocatia de stat pentru copii (42 lei) nu a mai crescut de doi ani. Si nu este lipsit de importanta sa reamintim ca, in continuare, sunt foarte putine crese de stat, astfel ca parintii nu au unde sa-si lase copilul in grija pe timpul serviciului.
Doina Mincu
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img