Succes medical la Maternitatea Bacau
La mijlocul lunii septembrie in Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta s-a nascut a doua generatie de tripleti din acest an. Cei trei gemeni au venit pe lume, insa, inainte de termen. Gratie eforturilor medicilor din maternitate, in special al celor de la Neonatologie, cei trei bebelusi au ajuns la o greutate aproape normala. Parintii mai au un baietel de doi ani si jumatate si lucreaza in Italia.
Este pentru a doua oara in acest an cand in Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta se nasc tripleti. Cea de-a doua generatie a venit pe lume la mijlocul lunii septembrie. Cei trei, o fetita si doi baieti, s-au nascut premature, dupa aproape 35 de saptamani de la concepere. Medicii obstetricieni au incercat sa mai prelungeasca sarcina, pentru a-i apropia de termen, dar dupa o saptamana de la internarea mamei au trebuit sa o supuna operatiei de cezariana. "S-a internat in maternitatea noastra pentru ca avea contractii de nastere. Era o nastere prematura declansata. Noi am incercat cat am putut sa oprim contractiile pentru a le permite copiilor sa aiba un grad de maturitate suficient. Dar fiind vorba despre un uter cicatrial, incizat, si mult marit in volum, nu mai suporta o nastere naturala. Prin urmare, am decis sa rezolvam problema prin operatie cezariana", ne-a declarat dr. Vladimir Corneliac, medicul sef al sectiei Obstetrica-ginecologie I, din Maternitatea Bacau.
Medicii au facut eforturi deosebite
Cei trei gemeni s-au nascut inainte de termen, cu sanse de a supravietui de 75 la suta. Unul dintre baieti a avut la nastere numai 1.000 de grame, la fel si fetita. Celalalt baiat a avut 1.400 de grame. Tocmai de aceea au avut nevoie de o ingrijire deosebita iar medicii au facut tot posibilul ca sa-i aduca la linia de plutire. "Varsta lor de gestatie, patologia asociata nasterii, hipertensiunea arteriala, cu sangerarea in primele doua luni de sarcina, au facut ca acesti bebelusi sa prezinte scoruri APGAR mici, astfel ca au necesitat reanimare neonatologica. In acele momente au impus ventilatie, masaj cardiac si sustinere hidroelectrolitica. Au fost pusi imediat pe reanimare neonatologica, pe ventilatie. Doi au necesitat administrare de sange, pentru ca au fost in soc hipovolemic”, ne-a spus dr. Luminita Apostu, medical sef al sectiei Neonatologie.
“Au recuperat foarte bine”
Dar, desi aveau sub greutatea normala, dupa 44 de zile de ingrijire medicala deosebita de care au beneficiat in sectia de Neonatologie, cei trei frati gemeni au ajuns sa cantareasca aproape ca un nou-nascut unic, adus pe lume la termen. “Din fericire, toti cei trei au recuperat foarte bine, deoarece varsta gestationala a fost cat de cat optima. Au evoluat multumitor si este meritul intregii echipe de medici si asistenti de la Neonatologie ca dupa 44 de zile acesti copii au ajuns la o greutate care permite externarea lor”, a mai spus dr. Luminita Apostu. Cei trei au fost externati vineri, fetita cu o greutate de 2.210 grame, unul dintre baieti, cu 2.370 de grame iar celalalt, cu 2.730 grame.
“O sa-i crestem pe toti cu mult drag”
Mama, care a lucrat in Italia, impreuna cu tatal tripletilor, a plecat din spital extrem de fericita si foarte multumita de serviciile medicale de care au beneficiat atat copiii ei, cat si ea. Pe timpul sarcinii, a stiut ca va avea doi gemeni, dar Dumnezeu i-a dat trei. Desi pentru mama a fost o mare surpriza, ea ii va creste cu aceeasi mare dragoste pe toti trei, ca si pe cel pe care il are acasa. “Mai am un baietel acasa, de doi ani si jumatate. Acum am stiut ca sunt doi gemeni, dar au iesit trei. O sa-i crestem pe toti, cu mult drag. M-am speriat cand i-am vazut asa de mici pe toti trei, dar cu ajutorul lui Dumnezeu si al medicilor am ajuns acum sa plec acasa cu ei”, ne-a marturisit Livia Varga, din comuna Cleja, mama copiilor. Misiunea ei de mama a trei copii gemeni nascuti prematur nu va fi usoara deloc. In cazul copiilor prematuri se impune o ingrijire deosebita si dupa ce ei ajung la o greutate normala si sunt externati. Pe langa o alimentatie speciala si control medical periodic, copilul prematur trebuie sa beneficieze si de o urmarie atenta din partea parintilor, in ce priveste evolutia lui. Si aceasta pentru ca pot aparea complicatii tardive, dar care, depistate la timp, sunt vindecabile.
Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.